Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Restauruoti keturi XIX amžiaus jūriniai žemėlapiai

Publikuota: 2015 gruodžio 22 Kategorija: Kultūra, Naujienos

Šilutės H. Šojaus muziejaus nuotr.Šilutės H. Šojaus muziejaus nuotr.

2015 m. įgyvendintas tęstinis muziejinių vertybių restauravimo projektas „Eksponatai – laikmečio liudininkai“. Pagrindinis projekto tikslas – restauruoti ir ateities kartoms išsaugoti unikalius Šilutės Hugo Šojaus muziejuje saugomus eksponatus.

Šiais metais Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajono savivaldybės lėšomis restauruoti keturi vertingi eksponatai. Jie ypatingi tuo, kad tai Šilutės mecenato, dvarininko dr. Hugo Šojaus kolekcijai priklausantys jūriniai žemėlapiai, išleisti XIX a.

Dvarininkas sukaupė net 22 tokio pobūdžio žemėlapius. Manoma, kad dalis jų priklausė H. Šojaus uošviui, Klaipėdos laivininkui ir pirkliui Džonui Šulcui (John Schulz). Žemėlapiuose užfiksuotos Europos, Šiaurės Amerikos pakrantės, jūros, priklausančios Atlanto vandenynui. Tai liudija, kad Mažosios Lietuvos laivininkystėje svarbią vietą užėmė ir tarptautiniai ryšiai.

Žemėlapių restauravimui ir įrėminimui Lietuvos kultūros taryba skyrė 2 375 Eur, o Šilutės rajono savivaldybė prisidėjo 700 Eur. Jūrinius žemėlapius antram gyvenimui prikėlė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos dokumentų konservavimo ir restauravimo centro restauratorė Aldona Nikienė.

Restauruoti jūriniai žemėlapiai bus eksponuojami naujose ekspozicijose kartu su kitomis egzotiškomis muziejinėmis vertybėmis: masyvia egiptietiška lova, rytietiškais motyvais dekoruotais kaljano staliukais, vėduoklėmis ir t. t. Šalia šių eksponatų lankytojai išvys ir Šojų šeimos kelionių fotografijas, iš Egipto parsivežtus suvenyrus.

Šilutės Hugo Šojaus muziejaus inf.

1 skaitytojų komentaras
upeivis 2015 gruodžio 22d., 15:1178.61.5.29

Jūrlapiai.

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą