Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: tradicinių amatų diena Švėkšnoje (nuotr.)

Publikuota: 2015 gegužės 23 Kategorija: Kultūra, Tradicijos

Organizatorių nuotr.Organizatorių nuotr.

VŠĮ Šilutės Turizmo informacijos centras, siekdamas aktualizuoti mūsų krašto paveldą, vykdė projektą „Amatų dienos“, kuris buvo įgyvendintas Šilutės TIC filiale Švėkšnoje, Tradicinių amatų centre.

Projektą buvo numatyta realizuoti liepos mėnesį, tačiau nuspręsta jį įgyvendinti anksčiau. Šventė vyko gegužės 21d.

Šiuo projektu siekta puoselėti tradicinių amatų technologijas, išsaugoti etninės kultūros vertybes, vystyti darnų požiūrį į amatų veiklą bei skatinti jaunosios kartos, Klaipėdos regiono seniūnijų ir Švėkšnos miestelio bendruomenių susidomėjimą tradiciniais amatais. Projekto metu buvo sukurtos ir įgyvendintos net 6 edukacinės programos, kurios sudarė sąlygas vykdyti kultūrinę ir švietėjišką veiklą Švėkšnos seniūnijoje.

Taigi, ketvirtadienio rytą Tradicinių amatų centre švėkšniškiai gausiai susirinko į „Amatų dienų“ šventę. Čia buvo galima išgirsti įdomių faktų apie Švėkšnos amatininkų veiklą, susipažinti su paroda „Ne pirma karta Švėkšnoje“ bei sudalyvauti edukacinėje amatų programoje. Šventė prasidėjo „Saulės“ gimnazijos šokių kolektyvo „Saulė“ šokiu bei dviejų gimnazistų nuotaikingu pasirodymu, kuriame vaikinai demonstravo grojimo akordeonu įgūdžius. Vėliau Ingrita Riterienė vedė seminarą „Amatų raida Švėkšnos miestelyje“, kurio pagalba švėkšniškius norėta supažindinti su jų miestelio amatų įvairove, o seminarui baigiantis Švėkšnos muziejininkė Monika Žąsytienė pristatė eksponuojamą nuotraukų parodą.

Po šios renginio dalies vyko edukacinė programa. Renginio dalyviai galėjo ne tik išgirsti įdomių faktų apie amatus bet ir išbandyti savo jėgas.

Pirmiausia buvo pristatyta keramika. Šioje srityje dalyviai iš molio lipdė įvairius gyvūnus bei žiedė skulptūrėles. Keramikos pagrindų mokė Š. A. Valčiukai. Švėkšniškiai taip pat neaplenkė ir stiklo liejimo pristatymo, tad Sonatai Verbučianskei papasakojus apie stiklo karoliukų liejimo meną, tuoj pat atsirado norinčių pasidaryti ir sau po karoliuką. Tačiau pasigaminti papuošalą buvo galima ne tik iš stiklo, bet ir iš žalvario. Kaip dirbti su šiuo metalu, pasakojo tautodailininkė-juvelyrė Darija Šedienė.

Persikėlus į Tradicinių amatų centro kiemelį, apsilankiusieji turėjo galimybę pamatyti, kaip liejamos žvakės ir Aurelijos Jakštaitės padedami galėjo patys išbandyti šį amatą.

Kita daug dėmesio sulaukusi amatų sritis – tai žilvičio pynimas. Viktorija Jurkšaitienė buvo paruošusi daugybę žilvičio šakų, kad visi dalyviai galėtų lengviau perprasti šio amato paslaptis.

Paskutinis ir skaniausias pristatytas amatas – tai šakočio liejimas. Virgina Bočkienė pasakojo, kaip yra kepami šakočiai, kokios krosnys naudojamos ir kiek laiko reikia vienam šakočiui iškepti. Renginio dalyviai smalsavo, kokia gi Virginos kepamų šakočių tešlos sudėtis, tačiau ši liko paslaptyje, tad dalyviai prie šakočio kepimo prisidėjo pildami tešlą ant specialaus pagrindo, kuris laikui bėgant virto gražiu ir skaniu šakočiu.

Edukacinei programai pasibaigus, Tradicinių amatų centro patalpose buvo aptarta visa amatų diena. „Saulės“ gimnazijos mokiniai džiaugėsi galimybe sudalyvauti tokiame renginyje ir neslėpė įspūdžių apie išbandytus amatus. Vėliau buvo dėkojama edukacinės programos mokytojams už amatų pristatymus bei mokymus. Na, o Švėkšnos seniūnas džiaugėsi susirinkusiais ir išreiškė vyltį, kad amatų dienos renginys taps Švėkšnos miestelio tradicija.

Organizatorių informacija ir nuotr.

Rašyti komentarą