Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Vainute vaikus mokė amatų

Publikuota: 2010 birželio 11 Kategorija: Kultūra, Paveldas

Senųjų kaimo tradicijų kultūros centro (Bikavėnai) nuotr.Senųjų kaimo tradicijų kultūros centro (Bikavėnai) nuotr.

Birželio 8 – 9 dienomis Vainute (Šilutės r.) vyko liaudies amatų stovykla.

Stovykloje liaudies amatų mokėsi apie 100 dalyvių. Labiausiai buvo džiaugiamasi vaikų ir neįgaliųjų draugijos narių sukurtais darbeliais. Jų rankomis buvo gaminami nepaprasti papuošalai iš vilnos ir veltinio, dirbiniai iš medžio, geležies, šiaudelių, kuriuos galėjo parsinešti namo ir pradžiuginti šiomis dovanomis artimuosius.

Vaikai pasikeisdami dirbo atskirose sekcijose, todėl galėjo išbandyti įvairių amatų.

Pynimo iš šiaudelių meno mokė patyrusi amatininkė Nijolė Stanelienė. Vainuto vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Laima Barakauskienė mokė, kaip įvairiomis technikomis galima pasigaminti papuošalų iš veltinio.

Pasigaminusios dirbinių iš veltinio, merginos skubėjo gaminti dirbinėlių iš įvairių sausuolių. Gražių puokščių, laivelių, paveikslų kompozicijų išmokė amatininkė Jolanta Majienė, kuri džiugino stovyklautojus savo meniniais sugebėjimais.

Pačius mažiausiuosius labiausiai džiugino mokytojos Daivos Dlugoborskienės dėmesys. Šioje sekcijoje jie tapė paveikslus, piešė ant senovinių vazonų. Jiems tai buvo puikus saviraiškos atskleidimo būdas.

Berniukai, kaip tikri vyrai, būriavosi prie vyriškojo amato mokytojo Arūno Mockaus, kuris praktiškai perteikė savo medžio drožybos žinias.

Antrą stovyklos dieną visus į lauką sukvietė Darius Vilius. Šis patyręs kalvis kiekvienam berniukui leido nusikalti po dirbinį.

Po smagių darbų visi išalkusieji skubėdavo užkąsti. Stovyklautojai galėjo pasimėgauti kulinariniu paveldu laikomais patiekalais, saldumynais, džiaugtis dovanomis.

Nuoširdžiai dėkingi esame už renginio rėmimą Šilutės rajono savivaldybei, Vainuto seniūnui, Šarūnui Laužikui, Šilutės rajono tarybos nariui Vytautui Laurinaičiui, Vainuto bendruomenei, Švedų organizacijai „Tikėjimas, viltis, meilė“, L. Rimkienės IĮ, UAB “Vylinojas” ir visiems prisidėjusiems prie šio renginio.

Stovyklos metu taip pat vyko Valentinos Vingienės (Bikavėnai) siuvinėtų paveikslų bei Ievos Skierienės (Bikavėnai) vašeliu nertų ir megztų servetėlių paroda. Ji veikia F. Bajoraičio  viešosios bibliotekos Vainuto filiale.

Stovyklos uždarymo metu visi linksmai šoko liaudies šokius kartu su Bikavėnų jaunimo folkloro ansambliu „Bikavėlė“, grožėjosi savo darbelių paroda, vaišinosi tortu ir pyragais, dalinosi dovanas.

Senųjų kaimo tradicijų kultūros centro (Bikavėnai) inf. ir nuotr.

Rašyti komentarą