Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

„Macikai: sugrįžimai atminties taku“

Publikuota: 2014 rugsėjo 17 Kategorija: Kultūra, Naujienos

S. Melinauskas parengė ir išleido knygą apie Antrojo pasaulinio karo metais ir vėliau Macikuose veikusius lagerius. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)S. Melinauskas parengė ir išleido knygą apie Antrojo pasaulinio karo metais ir vėliau Macikuose veikusius lagerius. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Taip vadinasi knyga apie Antrojo pasaulinio karo metais ir vėliau Šilutės priemiestyje veikusius lagerius, kurią parengė ir išleido šilutiškis žurnalistas Stasys Mėlinauskas.

Apie knygą autoriaus žodžiais: „Macikų lagerio istorijoje gausu tuščių puslapių. Dalis turimų žinių yra fragmentiškos, kai kurios – prieštaringos, ne visai patikimos. Trūksta arba visai nėra autentiškų šaltinių. tai pažymi ir kai kurie istorikai, tyrinėję Vokietijos ir Lenkijos archyvus (Ch. Dieckmann, Z. Lietz). Anapilin jau išėjo beveik visi to meto įvykių Macikuose liudininkai, išliko tik kai kurių užrašyti prisiminimai. Todėl ir ši knyga nepretenduoja į leidinį, išsamiai nušviečiantį Macikų lagerio istoriją. Tai tik bandymas į vieną vietą sudėti tai, kas per ilgus žurnalistinio darbo metus susikaupė asmeniniame archyve, ką pavyko rasti Lietuvos ypatingajame ir Lietuvos valstybiniame centriniame archyvuose, kuo pasidalijo Šilutės muziejus, ką dar prisiminė vienas kitas vietinis Pamario krašto gyventojas. Gal kada nors ir kas nors Macikų lagerio istoriją nušvies plačiau, giliau, parašys įdomiau. Tačiau per 24 atkurtos Lietuvos nepriklausomybės metus tokių bandymų nebuvo pastebėta.“

Tai antroji S. Mėlinausko knyga. Pernai rudenį dienos šviesą išvydo jo publikacijų rinktinė „Pėdos rasoje“ („Šilutės ETA Žinios“, „Ko jį velnias nešė į tą galerą?“).

Apie S. Mėlinausko naujosios knygos viešą pristatymą pranešime iš anksto.

Rašyti komentarą