Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

„Vardas Mažoji Lietuva – būti ar nebūti…“

Publikuota: 2013 gruodžio 11 Kategorija: Kultūra, Naujienos

Gruodžio 6 d. Šilutėje įvykusios konferencijos rezoliucija.

Preambulė:

- Kuo mažesnė tautos saujelė lieka, tuo lengviau susilieti su dauguma ir netekti savasties;

Kiekvieno regiono etnografija ir paveldas išreiškia tik to krašto žmonių gyvenimo būdą ir žmonių santykius su juos supančia aplinka, gamta ir istorija;

Mažosios Lietuvos palikimas visada buvo ir šiuo metu yra mūsų tautos kultūros dalis, visos žmonijos kultūros dalis;

Šio krašto tyrinėtojai, etnografai, menininkai iš esmės yra pozityviai mąstantys kvalifikuoti specialistai, kūrėjai, nuo kurių sprendinių priklauso krašto savasties atskleidimas ir išlikimas.

Norime pastebėti, kad:

Stiprėja tendencija, kai regiono pavadinimas tampa „plačiai eskaluojamu produktu“, kurio išlikimui ženklios įtakos turi ne tik galiojantys valstybiniai reglamentai, bet ir skirtingi požiūriai, interpretacijos.

Per mažai dėmesio skiriama šiam etnokultūriniam Mažosios Lietuvos regionui, nors savo savastimi jis daro įtaką kultūros procesams ir visuomeniniam gyvenimui, landšaftui, natūraliai aplinkai ir istoriniam paveldui.

Būtina rūpintis viešuoju interesu, už kurį atsakingi tampame visi, kad Mažosios Lietuvos savastis liktų ir būsimųjų kartų paveldas, reikia rasti kompromisą, pagrįstą pagrindinėmis moralinėmis vertybėmis ir nepasiduoti abejotinoms interpretacijoms, kurios gali padaryti neatitaisomą žalą regiono ateities strategijai.

Etnokultūrinės Mažosios Lietuvos regiono menas, paveldas išlieka trapus ir pažeidžiamas. Kultūros bendruomenė, visuomenė ir politikai privalo kovoti už lietuvininkų kultūrinės dimensijos integravimą į kasdienį regiono žmonių gyvenimą, į savasties išsaugojimo ir kūrimo procesus, formuodami palankią terpę.

Svarbu veikti, pasitelkiant šias svarbiausias priemones:

Išsaugoti istorinius, kūrybinius, paveldinius, daugiakultūrinius Mažosios Lietuvos savasties aspektus.

Skatinti visuomenės švietimą (tarp vaikų, jaunimo, suaugusiųjų), įtraukiant aktualius sprendinius į valstybinius ir regioninius reglamentus, žiniasklaidos priemones, kūrybinius sambūrius ir taip skleisti regiono išskirtinumą bei pripažinimą.

Parengti ir įgyvendinti rekomendacijas kaip pagerinti sklaidą apie etnografinio Mažosios Lietuvos regiono pavadinimą ir krašto išskirtinumą, kaip, pasinaudojant sukaupta patirtimi, sutelkti kūrybinį potencialą ir pagerinti Mažosios Lietuvos regiono žinomumą Lietuvoje bei užsienyje.

Konferencijoje „Vardas Mažoji Lietuva – būti ar nebūti…“, vykusioje Šilutėje 2013 m. gruodžio 6 d., buvo patvirtinta, kad visoms atsakingoms institucijoms ir strategijų kūrėjams, visam intelektualiam etnokultūrinio Mažosios Lietuvos regiono sambūriui, atėjo laikas pripažinti, kad šis regionas turi ypatingos reikšmės mūsų valstybei, kad reikia keisti dabartinį požiūrį, įtvirtinant Mažosios Lietuvos regiono pavadinimą, vietą ir vaidmenį, kurio jis nusipelno kurdamas ir darydamas įtaką įtakojant šalies kultūrine politika. Tolerantiškai priimame nuomonę, kad kiti istoriniai šio regiono pavadinimai būtų vartojami leidiniuose, istoriniuose moksliniuose darbuose, kūrybinėje aplinkoje.

www.mazoji-lietuva.lt inf.

3 skaitytojų komentarai
Marta 2013 gruodžio 11d., 20:3595.90.176.204

Tikroveje buvo taip: cia gyveno vokieciai (dauguma, vietomis iki 80 proc. ir zemaiciai (lietuviai). Mazoji Lietuva niekada nebuvo Zemaitija!!! Lietuvininkai – irgi istorijos klastotoju ismislas. Kaip ir zeminantis vietiniu vadinimas “sisioniskiais”. Mano Omama si zodi tardavo pasnibzdomis ir apsidairiusi, ar niekas negirdi. Mano manymu, jei jau siandieniniams istorijos klastotojams netinka “Prusu (suprask – Rytprusiu Lietuva), tai “Mazosios Lietuvos” pavadinimas siam regionui butu dar imanomas kompromisas! Mazoji Lietuva turi islikti!!! Patinka tai kai kam, ar ne, bet tolimesnis istorijos klastojimas nepriklausomoje Lietuvoje butu nedovanotinas! Pagarbiai – Rytprusiu Lietuvos vokiete Marta

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 1

Atsakyti

:) 2013 gruodžio 12d., 14:0588.119.253.65
Ir grąžu ir atutentiška ir, kas yra svarbiausia- iš pirmų lūpų. Tegul būna taip, kaip sako ponia Marta.
Kam reikia dailinti ir grąžinti istoriją. Joje ir taip per daug prirašyta ,,pusiau tiesos” (arba, jeigu norit, neparašyta visa skaudi tiesa) apie Klaipėdos kraštą, sudėtinę Mažosios (Prūsų) Lietuvos dalį. Jauniems žmonėms gana sudėtinga atsirinkti ir įvertinti painius mūsų istorijos faktus, kam dar reik apsunkinti gyvenimus, padidinant nusivylimus dėl idealizuotos ar mistifikuotos praeities?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 0

Atsakyti

Romualdas 2013 gruodžio 11d., 20:5389.117.248.13

Rezoliucija aktuali, galbūt, net ir pavėluota, bet terminas “savastis” ne visur panaudotas pagal jo tiesioginę prasmę – “nuosavybė”. Persistengta.

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą