Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Trys H. Šojaus portretai

Publikuota: 2010 balandžio 16 Kategorija: Kultūra

L. Mockaus nuotr.L. Mockaus nuotr.

Ketvirtadienio pavakarę Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje folkloro ansamblis “Ramytė” (vad. G. Pocienė) kartu su Pirmosios gimnazijos moksleiviais ir pedagogais surengė literatūros ir muzikos vakarą H. Šojaus 165 metų gimimo sukakčiai paminėti “Hugo Šojus: trys portretai”.

H. Šojus – vokiečių ir Šilutės krašto kultūros ir visuomenės veikėjas, Šilutės miesto mecenatas, Mažosios Lietuvos lietuvių tautosakos rinkėjas ir leidėjas.

Jis gimė 1845 m. balandžio 1 d. Klaipėdoje, pirklio šeimoje. Lankė Klaipėdos pradžios mokyklą, ten pat baigė gimnaziją. Berlyne studijavo žemės ūkio mokslus. Atlikdamas praktiką Lapynuose, išmoko lietuvių kalbos, susidomėjo lietuvių papročiais ir tautosaka. Drauge su Aleksandru Kuršaičiu 1913 m. vokiečių ir lietuvių kalbomis išleido knygą „Žemaičių pasakos. Pasakos apie paukščius“. Kita Hugo Šojaus aistra buvo muziejininkystė. Jis turėjo sukaupęs įvairių etnografinių daiktų rinkinį, kurio pagrindu įkurtas Šilutės muziejus. Hugo Šojus aktyviai propagavo lietuvininkų rankdarbius, vežė juos į įvairias parodas, dovanojo juos draugams ir garbingiems svečiams.

1892 m. įsigijęs apleistą Šilokarčemos dvarą jis pirmiausiai apjuosė Šyšos upę pylimu, tokiu būdu apsaugodamas Šilokarčemos kaimą nup potvynių. Atstatęs dvaro pastatus, apie 50 margų geriausios žemės skyrė Šilutės (tuometinės Šilokarčemos) ligoninei, mokykloms (liaudies ir privačiai), gaisrinei ir savivaldybei, evangelikų bažnyčiai ir klebonijai, paštui, Zudermano aikštei, uosto ir turgaus aikštės praplėtimui bei skyrė žemės mažojo geležinkelio bėgiams nutiesti nuo stoties iki uosto…

Tai tik dalis to pasakojimo apie H. Šojų, kurį ketvirtadienio renginio organizatoriai perteikė per tris skirtingus, bet vienas kitą papildančius Šilutės miesto mecenato portretus: H. Šojus – šeimos žmogus, visuomenės veikėjas ir ūkininkas, kultūros puoselėtojas.

“Ramytės” atliekamos lietuvininkų dainos ir suvaidinta scena iš Hermano Zudermano apysakos “Jonas ir Erdmė” tapo ta jungiančiąja grandimi, kuri padėjo klausytojams sudėti visus tris H. Šojaus portretus į vieną paveikslą.

Šilutės pirmosios gimnazijos mokytoja Kristina Blankaitė pristatė kitus tris H. Šojaus protretus, kuriuos ant popieriaus nutapė jos mokiniai, gimnazistai – savo viziją, kaip reikėtų sutvarkyti H. Šojaus dvaro parką, įrengiant ten alėją Šilutės krašto spausdinto žodžio puoselėtojams.

Literatūros ir muzikos vakaras “Hugo Šojus: trys portretai” surengtas bendradarbiaujant su F. Bajoraičio biblioteka ir Šilutės muziejum.

1 skaitytojų komentaras
irena 2010 liepos 4d., 08:0078.61.24.50

šaunuoliai Ramytės nariai.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą