Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: Monografijos apie Jurgio Platerio biblioteką sutiktuvės

Publikuota: 2012 lapkričio 28 Kategorija: Kultūra, Naujienos

Knygos autorius D. Kaunas. (F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.)Knygos autorius D. Kaunas. (F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.)

Lapkričio 23 dieną, penktadienį, Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje įvyko Vilniaus universiteto profesoriaus Domo Kauno knygos „BIBLIOTHECA GEORGII COMITIS DE PLATER. Jurgio Platerio biblioteka – Lietuvos knygos kultūros ir mokslo paminklas“ sutiktuvės.

Kartu su gerbiamu knygos autoriumi, knygotyrininku, bibliofilu, Mažosios Lietuvos kultūros tyrinėtoju, profesoriumi Domu Kaunu atvyko Klaipėdos universiteto Literatūros katedros vedėja, profesorė Roma Bončkutė ir Vilniaus universiteto doktorantas Tomas Petreikis.

Jurgis Plateris – viena ryškiausių ir svarbiausių XIX a. pirmosios pusės Lietuvos bajoriškojo lituanistinio sąjūdžio asmenybių, lietuvių knygotyros pradininkas, sukūręs mokslinės paskirties tyrimo bazę – asmeninę biblioteką, kuri gali būti laikoma Lietuvos mokslo ir knygos kultūros paminklu. Jis vienas pirmųjų įvertino gimstančios lituanistikos svarbą, ėmė mokslo darbus rašyti lietuvių kalba ir tuo nusipelnė mokslo istorijos įvertinimo ir pripažinimo. Iškilių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės aukštųjų pareigūnų ir įtakingos grafų Platerių giminės atstovas patraukė ne tradiciniu dinastijos narių keliu, bet pasirinko mokslą ir liaudies švietimą.

Klaipėdos universiteto profesorė R. Bončkutė pripažino, kad jos, kaip literatūros istorikės, įspūdis apie prof. D. Kauno knygą nėra trumpai nusakomas. Apie tai būtų galima kalbėti valandų valandas, akcentuojant mūsų krašto istoriją kaip bendrą interesą. Profesorė iškėlė klausimą, kodėl gera gyventi savame krašte, pateikdama į jį galimą atsakymą, kad tai lemia mus palaikanti protėvių dvasia, o lietuviai galbūt turi ypatingą jautrumą šiai dvasiai pajusti.

Mintimis apie perskaitytą knygą pasidalinęs kraštotyrininkas, lituanistas Anatolijus Žibaitis teigė, kad ši knyga – puikiausias mokslinės literatūros pavyzdys. Žavėjosi įtaigiu rašymo stiliumi, medžiagos išdėstymu, nepriekaištingu apipavidalinimu, sakė negalįs įžvelgti net menkų trūkumų ir stebėjosi, kaip visa tai autoriui pavyko.

Savitą monografijos „BIBLIOTHECA GEORGII COMITIS DE PLATER. Jurgio Platerio biblioteka – Lietuvos knygos kultūros ir mokslo paminklas“ pasaulį atvėrė Šilutės Vydūno gimnazijos gimnazistės Mortos Norkutės perskaityta ištrauka, o į pasitinkamą knygą, kaip į Žemaitijos istorijos šaltinį, pažvelgti padėjo Vilniaus universiteto doktorantas Tomas Petreikis, gyvai pasakojęs apie to meto istorijos subtilybes, žmonių tarpusavio santykius ir grafo Jurgio Platerio asmenybės išskirtinumą.

Vienas šios monografijos rėmėjų – Šilutės rajono savivaldybė. Leidinio sutiktuvėse dalyvavęs Šilutės rajono savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojas Alvidas Šimelionis prof. D. Kaunui įteikė Šilutės rajono savivaldybės merės Daivos Žebelienės padėką. Anot A. Šimelionio, tokie leidiniai kaip „BIBLIOTHECA GEORGII COMITIS DE PLATER. Jurgio Platerio biblioteka – Lietuvos knygos kultūros ir mokslo paminklas“ gimsta nedažnai ir yra svarbūs mūsų bendruomenei, ypač jaunosios kartos atstovams.

Akivaizdu, kad neseniai pasaulį išvydusi monografija suras savo skaitytoją. Tiek tą pačią dieną Švėkšnoje, tiek ir Šilutėje įvykusių knygos sutiktuvių metu leidinys sulaukė didelio susidomėjimo, kuris, tikėtina, neišblės ilgus knygos gyvavimo metus.

L. Liutkutė, Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka

Rašyti komentarą