Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: Ankstyvas Advento vakaras Švėkšnoje

Publikuota: 2012 lapkričio 22 Kategorija: Kultūra, Tradicijos

Monikos Žąsytienės nuotr.Monikos Žąsytienės nuotr.

Kaip ir buvo žadėta, lapkričio 16 dieną, 16 valandą, Švėkšnos muziejus sulaukė neeilinių svečių. Advento pradžią muziejus pasišovė daryti anksčiau negu įprasta, tačiau nelaužant jau eilę metų nusistovėjusių tradicijų – suteikti galimybę muziejaus lankytojams išvysti rankdarbių parodą.

Šį kartą paroda atkeliavo iš Kauno. Dizainerė Ramutė Staškūnienė specialiai šiam renginiui sukūrė pagalvėlių kolekciją „Vasaros nostalgija“. Kaip teigia pati autorė, kilo idėja pavaizduoti kuo daugiau skirtingų lauko gėlių, nes būtent lauko gėles dizainerė labiausiai mėgsta. Pagalvėlės veltos iš veltinio ir „išpieštos“ siuvimo mašina. Parodą muziejuje bus galima pamatyti iki 2013 metų sausio.

Advento vakaras prasidėjo Švėkšnos neįgaliųjų draugijos narių pasisakymais: buvo pristatytas Adventas, jo tradicijos bei papročiai. Draugijos pirmininkė I. Riterienė pasveikino visus susirinkusius ir palinkėjo ramaus švenčių laukimo, padovanodama tris Advento vainikus (vieną miestelio seniūnui, kitus du – muziejininkei ir Usėnų teatro „Veržė“ vadovei) bei pakvietė visus gruodžio 6 dieną į adventinį vainikų pynimą.

Tada muziejaus „scenoje“ pasirodė Usėnų mėgėjų dramos teatras „Veržė“ (vadovė G. Bardauskienė) su dviejų dalių spektakliu pagal Žemaitės „Apsiriko“. Gausus aktorių būrys su trenksmu užvaldė žiūrovus, privertė juos tai įdėmiai klausytis, tai garsiai juoktis ar net ištarti vieną kitą šmaikščią repliką. Aktoriams nesutrukdė nei vietos stygius scenoje, nei vieno iš aktorių kojos lūžis: niekas net nepastebėjo, jog prieš vaidinimą su ramentais vaikščiojęs aktorius scenoje įsikūnijo į vaidmenį – Šiupinių šeimos galvą, o ramentai liko kitoje patalpoje. Taip pat buvo pakeista viena iš pagrindinių spektaklio aktorių, atlikusi Veronikos vaidmenį, tačiau ir tai nesujaukė aktorių planų pasirodyti Švėkšnoje.

Spektaklis suvaidintas profesionaliai, muziejaus svečiai gausiai plojo aktoriams ir ilgai dar nenorėjo paleisti – kalbino artistus, gyrė jų darbą, klausinėjo įvairiausių aktorystės subtilybių, o frazė „Aš kaip akyse, taip ir už akių“, ko gero, ilgai žiūrovams išliks atmintyje.

Monika Žąsytienė

Rašyti komentarą