Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Išsaugoti tai, kas išliko

Publikuota: 2012 lapkričio 02 Kategorija: Kultūra, Paveldas

Kapas Mažių kapinaitėse. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)Kapas Mažių kapinaitėse. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Mažojoje Lietuvoje aktyviai vykdomas projektas „Evangelikų liuteronų kapinių duomenų bazė: praktika ir tikrovė“. Juo siekiama apsaugoti nebeveikiančiose evangelikų liuteronų kapinėse išlikusius antkapinius paminklus, juos inventorizuoti.

Didžioji dauguma Mažosios Lietuvos neveikiančių kapinių atspindi evangelikų liuteronų bendruomenės laidojimo ir atminimo įamžinimo papročių kultūrą. Blogiausia, kad šias kapines pamėgo lankyti metalo vagys, kurie, manydami, jog jos yra pasmerktos sunykti, metalinius paminklus vagia ir atiduoda į metalo laužą. Kai tokiais atvejais policininkai paprašo parodyti dingusių kryžių nuotraukas, seniūnijų darbuotojai skėsčioja rankomis, nes jokiais laikais nebuvo daryta antkapinių paminklų inventorizacija.

Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė sako, kad evangelikų liuteronų kapinių duomenų bazė padės ne tik apsaugoti liuteroniškos tradicijos paveldą Lietuvoje, bet ir palengvins savivaldybių paminklotvarkininkų, seniūnų, teisėsaugos darbą, o šio krašto praeitį tyrinėjantiems istorikams suteiks galimybę geriau susipažinti su liuteroniška kultūra ir rašto istorija. Ypač džiugu, kad norą tapti projekto aktyvistais išreiškė įvairių mokyklų mokytojai ir moksleiviai, kurie ėmėsi aprašyti šalia jų gyvenamosios teritorijos esančias nebeveikiančias kapines.

Projekte taip pat dalyvauja Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto darbuotojai, kurie moksliniais tikslais fotografuoja, išsamiai aprašo antkapinius paminklus, epitafijas ir kt. Jų apie 40 kapinių surinkta medžiaga taip pat praturtins minimą duomenų bazę. Ilgamečiai Mažosios Lietuvos tyrėjai, monografijos “Mažosios Lietuvos kapinės ir antkapiniai paminklai” autoriai Marija ir Martynu Purvinai mielai sutiko, kad jų surinkta informacija irgi būtų patalpinta Evangelikų liuteronų kapinių duomenų bazėje.

Inventorizuojant Mažosios Lietuvos kapines dažnai kreipiamasi pagalbos į vietos gyventojus, todėl tikėtina, kad jie taip pat pradės domėtis juos supančia aplinka ir nebus abejingi kitados čia gyvenusių žmonių atminimui. Projekto vykdytojai viliasi, kad aktyvus visuomenės domėjimasis ir rūpestis nebeveikiančiomis kapinėmis atbaidys metalo vagišius. Jeigu kryžių vagystės vis dėlto nesiliautų, Evangelikų liuteronų kapinių duomenų bazėje saugoma informacija taptų veiksminga pagalba.

KPD inf.

Rašyti komentarą