Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Darbas užsienyje: kaip lengviau įsilieti į tarptautinį kolektyvą?

Publikuota: 2023 kovo 13 Kategorija: Paslaugos, Reklama, Verslas

Darbas užsienyje: kaip lengviau įsilieti į tarptautinį kolektyvą?Darbas užsienyje: kaip lengviau įsilieti į tarptautinį kolektyvą?

Mėgstamas darbas žmogų džiugina, suteikia energijos ir motyvacijos keltis rytais net tuomet, kai itin norėtųsi pamiegoti. Ir atvirkščiai – darbe patiriami sunkumai gali sukelti stiprių neigiamų pasekmių tiek fizinei, tiek psichinei sveikatai. Suprantama, kad viena svarbiausių paskatų dirbti yra tinkamas finansinis atlygis. Taip pat yra svarbi ir pati darbinė veikla – ar atliekamas darbas patinka ir atitinka turimus įgūdžius. Tačiau yra dar vienas reikšmingas pasitenkinimo darbu kriterijus – tai tamprūs santykiai su kolegomis. Geras ryšys su jais padeda lengviau įveikti užduotis, ir motyvuoja dirbti net tuomet, kai pats darbas didelio džiaugsmo neteikia.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Žinoma, prisitaikymas naujame kolektyve ne vienam žmogui kelią įtampą. O su dar didesniais iššūkiais susiduria tie, kurie nusprendė įsidarbinti užsienyje. Nesvarbu, ar iš gimtosios šalies juos išviliojo darbas Olandijoje, Norvegijoje, Ispanijoje ar kitoje šalyje – išvykusieji greičiausiai dirbs tarptautiniame kolektyve. Tad kaip lengviau ir greičiau tapti patikimu tokios išskirtinės darbo komandos nariu?

Ieškokite galimybių bendrauti

Bendravimas yra geriausia priemonė kurti tamprų ryšį bet kokiuose santykiuose – tiek asmeniniuose, tiek darbiniuose. Tiesa, išvykus dirbti į užsienį, būtent bendravimas dažnai kelia daug iššūkių. Kalbos barjeras, kultūriniai skirtumai ir baimė suklysti – visa tai gali rimtai kišti koją.

Vis dėlto, net ir tuomet reikia ieškoti įvairių būdų užmegzti ryšį su naujais kolegomis. Kompanijose, kurios į darbą priima užsieniečius, dažniausiai dirba įvairiausių tautų atstovai. Taigi, mokantys bent kokią nors užsienio kalbą, gali pabandyti susirasti darbuotoją, kuris taip pat ja kalba. Na, o su vietiniais, kurių greičiausiai darbovietėje bus daugiausia, reiktų išdrįsti kalbėti jų kalba, net jeigu jūsų turimas tos kalbos žodynas kol kas dar yra labai menkas. Juk būtent naujieji kolegos galės jums padėti įvaldyti užsienio kalbą tos šalies, kurioje nusprendėte kurti savo naują gyvenimo etapą.

Kūno kalba – svarbi bendravimo priemonė

Verta nepamiršti ir kūno kalbos svarbos. Patikėkite, vien nuoširdi šypsena gali padėti lengviau ir greičiau įsilieti į naują kolektyvą. Taigi, yra labai naudinga pasidomėti, kokios yra bendravimo etiketo normos ir kūno kalbos ženklų reikšmės šalyje, kurioje dirbsite. Pavyzdžiui, jeigu esate kada nors lankęsi Italijoje, turbūt pastebėjote jų itin ekspresyvų bendravimą ir garsų kalbėjimą, kuris iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kiek agresyvokas. O štai ar žinojote, kad galvos linktelėjimas, kuriuo daugumoje šalių yra demonstruojamas pritarimas, tokiose šalyse kaip Graikija ir Bulgarija jis yra neigiamo atsakymo ženklas?

Taigi, išankstinis pasidomėjimas bendravimo normomis šalyje, į kurią vykstate dirbti, gali padėti išvengti nejaukių situacijų ir nemalonių nesusipratimų.

Pakvieskite kolegas kartu praleisti laisvalaikį

Nors nederėtų per daug įkyrėti siūlymais bendrauti, tačiau verta pabandyti kai kuriuos bendradarbius pažinti artimiau. Žinoma, darbo metas nėra tinkamas laikas asmeniniams pokalbiams, tačiau tam puikiai tinka pietų pertraukos. Pavyzdžiui, jeigu darbovietėje yra pietums skirta patalpa, tai drąsiai sėskite prie bendro stalo ir įsitraukite į pokalbius. Taip pat nelikite nuošalyje, kai bendradarbiai ar darbdavys organizuoja komandai skirtus renginius – dalyvaukite juose. Galiausiai, visada galite imtis iniciatyvos ir pakviesti kolegą kartu savaitgalį nueiti į kiną, pabėgioti, pakeliauti po apylinkes ar užsiimti kitomis laisvalaikio pramogomis.

Prašykite pagalbos ir būkite paslaugūs

Niekada nebijokite kreiptis pagalbos į kitus darbuotojus, iškilus darbiniams klausimams, nes tai irgi padeda kurti ryšį. O kuomet patys įgysite patirties, visada padėkite kitiems naujiems nariams susitvarkyti su darbo užduotimis ir įsilieti į kolektyvą.

Gerų tarpusavio santykių naudą įrodo ir mokslas. Štai psichologijos ekspertės Lynn Offermann ir Tessa Basford atliko tyrimą, kurio rezultatai atskleidė, kad tiek žemas, tiek aukštas pareigas užimantys darbuotojai yra labiau motyvuoti dirbti, kai santykiai su kolegomis yra geri.

.

.

Užsakymo Nr. 230313

Rašyti komentarą