Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Vaikų literatūros premija paskirta šilutiškei rašytojai

Publikuota: 2021 balandžio 02 Kategorija: Kultūra, Įvertinimas

I. Zarambaitė. (A. Sartanavičiaus, www.smm.lt, nuotr.)I. Zarambaitė. (A. Sartanavičiaus, www.smm.lt, nuotr.)

Vaikų literatūros premija šiemet paskirta rašytojai Ignei Zarambaitei už šviesią, bendražmogiškas vertybes puoselėjančią ir prasmingą kūrybą vaikams bei paaugliams, praneša Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Antroji premijos dalis už nuopelnus populiarinant vaikų literatūrą ir skaitymą skiriama dailininkei Zofijai Vainilaitienei, kuri įvertinta už meninės kūrybos mitine tematika sklaidą bei jaunųjų skaitytojų kūrybinio prado ugdymą.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Premija teikiama kasmet, minint Tarptautinę vaikų knygos dieną. Laikantis karantino sąlygų, iškilmingas premijos įteikimas šiemet nebus rengiamas.

Komisija vertino du Ignės Zarambaitės kūrinius. Knygos „Stebuklingi senelio batai“ siužetas pasakoja apie berniuką Enriką, kuris netenka senelio. Tai psichologiškai įtaigi knyga apie tai, kaip vaikas išgyvena artimo žmogaus mirtį. Iš pradžių neigdamas, vėliau išgyvendamas pyktį ir pagaliau priimdamas savo patirtį, susitaikydamas jis vėl grįžta į vaikiškais nuotykiais kunkuliuojantį gyvenimą, kuriame jau yra ir dalis mylimo senelio prisiminimų, ir jo perduotos išminties.

Kitu kūriniu – apysaka „Juodavandeniai“ – autorė debiutuoja paauglių literatūroje. Knygoje išlaikoma intriga, esama detektyvo, mistinių elementų, stilius pasižymi skaidrumu, pagavumu, siužete, kurio centre – šešiolikmetė Ana, susipina paaugliškos intrigos, meilė, neapykanta, draugystė, patyčios. Kaip pažymėjo komisija, knygos siužetas nuoseklus, išbaigtos pasakojimo linijos, o jaunąjį skaitytoją knyga patraukia aktualumu, jam atpažįstama mokyklos kasdienybe.

Dailininkė Zofija Vainilaitienė yra ne tik žinoma ir aktyvi Martyno Vainilaičio kūrybos puoselėtoja, bet ir vaikų literatūros populiarintoja, skaitymo ir kūrybos skatintoja. Kviesdama Lietuvos menininkus – rašytojus, poetus, aktorius, – ji inicijuoja susitikimus, respublikinius vaikų meninės kūrybos festivalius „Susitikimas Ežio dvare“, parodas, veda ekskursijas M. Vainilaičio muziejuje Vaitakarčmio kaime, prisidėjus Varėnos viešajai bibliotekai, tenai yra įkūrusi muziejų ir skulptūrų parką. Ji taip pat atrenka vaikų literatūros ir dailės kūrinius mitine tematika ir skiria jiems apdovanojimus.

Zofijos Vainilaitienės inicijuoti vaikų meninės kūrybos festivaliai, žygiai į Mergežerį, gimtąjį poeto Martyno Vainilaičio kaimą, yra tapę Varėnos rajono kultūrinio gyvenimo tradicija. Z. Vainilaitienė už rūpestingą Martyno Vainilaičio kūrybos sklaidą, savo kūrinių parodas Varėnoje, už vaikams dovanotas knygas, vaikų skaitymo skatinimą ir literatūrinių krašto tradicijų kūrimą yra du kartus apdovanota Varėnos rajono savivaldybės.

Vaikų literatūros kūrinius vertino komisija į kurią įeina literatūrologai, Nacionalinės švietimo agentūros, ministerijos atstovai, jai vadovauja vaikų literatūros tyrinėtojas, vertėjas, vadovėlių autorius dr. Kęstutis Urba.

Apie Vaikų literatūros premiją. Vaikų literatūros premiją 2004 metais įsteigė Švietimo ir mokslo ministerija. Šia premija norima paskatinti, kad Lietuvos rašytojai kurtų knygas vaikams. Taip pat siekiama įvertinti švietimo, visuomeninių ar privačių įstaigų bei asmenų indėlį populiarinant vaikų literatūrą, ugdant estetines, bendražmogiškas ir pilietines vertybes, skleidžiant originalias kūrybos iniciatyvas.

Dviejų dalių premija skiriama už nuopelnus vaikų literatūros srityje ir už nuopelnus vaikų literatūros ir skaitymo populiarinimo srityje. Premijos dydis – 100 MGL (šiemet tai 4000 eurų). Už kūrybą skiriama 2400 eurų, už vaikų skaitymo skatinimą 1600 eurų.

www.smm.lt inf.

Rašyti komentarą