Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Pavasario šventė – varžytuvės „Jurgi, šildyk Žemę…“

Publikuota: 2011 gegužės 17 Kategorija: Tradicijos

Šventės dalyviai mokėsi 'Žemaituko' šokio. (Rasos Gailiuvienės nuotr.)Šventės dalyviai mokėsi 'Žemaituko' šokio. (Rasos Gailiuvienės nuotr.)

Jau ketvirtą kartą į Juknaičių pagrindinės mokyklos organizuojamą tradicinę pavasario šventę „Jurgi, šildyk Žemę…“ gegužės 13 d. atvyko penki rajono mokyklų folkloro kolektyvai, tarp kurių buvo ir nuolatinių šios šventės dalyvių – Šilutės pradinė mokykla, – ir atvykusiųjų čia pirmą kartą – tai Šilutės Pamario ir Rusnės pagrindinės mokyklos bei Kintų vidurinė mokykla.

Atvyko tie, kurie domisi lietuvių liaudies daina ir šokiu, propaguoja protėvių papročius, yra neabejingi motinėlei Žemei.

Šventę pradėjo mokyklos jaunųjų gitaristų ir folkloro ansamblio dainų popuri, pritariant gitaroms ir fleitoms. Šie garsai išbudino Žemę, pirmą žalumą, paskelbė gyvulių ganiavos pradžią. Pasak šventės vedančiosios, kolektyvai susirinko skambiomis dainomis, trankiais šokiais ir šmaikščiais žodeliais padėti Jurgiui atrakinti Žemę.

Šventės pradžioje vyko tradicinė „Jurgučio“ mugė. Čia kiekvienas galėjo įsigyti įvairiausių rankdarbių, skanėstų, pabendrauti su šmaikščiais pirkėjais ir pardavėjais.

Jurgučio mugė. (Rasos Gailiuvienės nuotr.)

Jurgučio mugė. (Rasos Gailiuvienės nuotr.)

Dalyviai sustojo į bendrą ratą draugiškoms varžytuvėms, kurios prasidėjo nuotaikinga Juknaičių pagrindinės mokyklos ikimokyklinių grupių vaikų dainele ir folkloro kolektyvų trumpu prisistatymu. Taip vieni su kitais susipažinę pradėjo varžytuves, kuriose buvo numatytos skambiausios dainos, trankiausio šokio – ratelio, senovinio daikto atpažinimo ir pristatymo rungtys. Smagu buvo stebėti, kaip noriai šventes dalyviai dainavo, smagiai šoko, suko ratelius, mėgino spėti, kam reikalingas vienas ar kitas senovinis rakandas.

Po trankių šokiu dalyviai jėgas išbandė ir galiūnų rungtyje “vandens nešimas”, kurioje keturių komandų jėgos buvo lygios, o stipriausiais pripažinti Pamario pagrindinės mokyklos folkloristai.

Mokyklos direktorė Violeta Šimelioniene padėkojo kolektyvų vadovams, įteikė padėkos raštus ir po ragaišį – šakoti.

Visi šventes dalyviai išlydėjo 10 – os klasės mokinius ir auklėtoją Zoją Jurkuvienę į Abiturientų giraitę pasodinti ąžuoliuką – gyvybės, stiprybės, tikėjimo ir vilčių simbolį.

Bendra šventės dalyvių nuotrauka. (Rasos Gailiuvienės nuotr.)

Bendra šventės dalyvių nuotrauka. (Rasos Gailiuvienės nuotr.)

Šilutės r. Juknaičių pagrindinės mokyklos jungtinio mokinių ir mokytojų folkloro ansamblio vadovės, biologijos vyr. mokytojos Rasos Gailiuvienės inf.

Rašyti komentarą