Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Nepaisant pardavimų mažėjimo, SBA baldų sektorius plėtros planų nestabdo

Publikuota: 2020 rugpjūčio 10 Kategorija: Gamyba, Verslas

SBA nuotr.SBA nuotr.

Didžiausias Baltijos šalyse SBA baldų sektorius, apimantis 5 fabrikus Lietuvoje ir 1 Baltarusijoje, pirmąjį šių metų pusmetį pasiekė 125,5 mln. EUR pardavimus. Tai 17 proc. mažiau nei tuo pat laikotarpiu pernai, kai pardavimai siekė 150,8 mln. eurų. Vien antrąjį metų ketvirtį, kai dėl pandemijos buvo įvestas karantinas ir įmonės skelbė prastovas, produkcijos parduota už 57 mln. Eur – 20 mln. Eur arba 25 proc. mažiau nei pernai tuo pat metu.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„Šilutės baldų“ pardavimai siekė 16 mln. eurų – 12 proc. mažiau nei pernai per 6 mėnesius, o „Germanika“ produkcijos pardavė už 20 mln. Eur – 17 proc. mažiau nei pernai.

„Kaip ir prognozavome, pandemijos įtaka verslui visame pasaulyje buvo ryški, daugumoje valstybių ir mūsų eksporto rinkų dėl karantino apribojimų ekonomika smuko dviženkliais skaičiais. Tačiau vasaros mėnesių rezultatai rodo, jog mūsų įmonės grįžta į įprastą darbo ritmą ir pandemijos įtaka bendriems metiniams rezultatams bus švelnesnė nei prognozavome tik prasidėjus karantinui. Tačiau nerimą kelią didėjantis sergančiųjų koronavirusu skaičius Lietuvoje ir pasaulyje, todėl tikimės racionalaus valdžios požiūrio ir gerai apgalvotų sprendimų, kurie neleistų vėl verslams sustoti“, – sako SBA viceprezidentas Egidijus Valentinavičius.

Pirmąjį metų pusmetį dėl pandemijos ir karantino apribojimų visos SBA baldų įmonės skelbė prastovas, kurios su trumpais gamybos atnaujinimais tęsėsi beveik 2 mėnesius.

Didžiausius pardavimus šiais metais generavo „Klaipėdos baldai“ ir „Visagino linija“ – atitinkamai 32,7 mln. ir 32 mln. eurų arba 22 ir 21 proc. mažiau nei pernai tuo pat metu. Šilutės rajone veikianti „Germanika“ produkcijos pardavė už 20 mln. Eur – 17 proc. mažiau nei pernai. „Šilutės baldų“ pardavimai siekė 16 mln. eurų – 12 proc. mažiau nei pernai per 6 mėnesius. Baltarusijoje veikiančios „Mebelain“ gamyba per pusmetį smuko mažiausiai iš „SBA baldų kompanijos“ valdomų įmonių – 9 procentais, iki 13,6 mln. eurų. Minkštųjų baldų gamintojo „Kauno baldų“ pardavimai siekė 9 mln. Eur – 13 proc. mažiau nei pernai tuo pat metu.

„Pandemija ir prastesni nei pernai rezultatai nesustabdė mūsų planų dėl investicijų. „Klaipėdos baldai“ į plėtrą ir naują įrangą per pirmąjį pusmetį investavo 4,3 mln. Eur, iki metų pabaigos į pajėgumų didinimą planuoja investuoti dar 1,5 mln. eurų. Sparčiai juda naujos baldų ruošinių gamyklos Klaipėdos rajone statybos – ji turėtų pradėti veikti jau rudenį. Bendros investicijos į ją sieks 15 mln. eurų. Taip pat išlieka įsipareigojimai darbuotojams šiemet peržiūrėti atlyginimus bei, žinoma, išlaikyti darbo vietas“, – sako E. Valentinavičius.

Anot jo, šiuo metu SBA baldų sektoriuje Lietuvoje dirba apie 50 žmonių daugiau negu šių metų pradžioje prieš pandemiją – iš viso per 3300.

E. Valentinavičiaus teigimu, pastaruoju metu daugėjant koronaviruso atvejų Lietuvoje, įmonių darbuotojai raginami būti atsakingais ir rūpintis savo sveikata. Anot jo, SBA baldų įmonių darbuotojai, be kitų naudų, dar yra apdrausti ir sveikatos draudimu, tad jei sunegalavo ir dėl didelių eilių negali patekti pas savo šeimos gydytoją, gali kreiptis į privačias gydymo įstaigas arba pasinaudoti mokamomis paslaugomis.

Parengta pagal SBA inf.

Rašyti komentarą