Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

15min.lt: balsus Šilutėje „tvarkiečiams“ pirkęs verslininkas: „O prie ko čia Komskis?“

Publikuota: 2016 spalio 27 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos, Seimas 2016

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Likus kelioms valandoms iki Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) posėdžio, kuriame gali būti nulemtas „Tvarkos ir teisingumo“ partijos likimas, netikėtai nutarė prabilti balsų pirkimu Šilutėje įtariamas verslininkas Šarūnas Gaižauskas. Jis prisiekinėja, esą Kęstas Komskis ir kiti „tvarkiečiai“ čia niekuo dėti. Balsus jis nutaręs pirkti pats.

Dėl balsų pirkimo iš areštinės paleistas Š.Gaižauskas netiesiogiai kaltina savo vaikystės draugą, Šilutės politiką Arvydą Jaką. Pastarasis dėl tokių buvusio draugo pareiškimų stačiai įsiuto.

Pirko „tvarkiečiams“, bet ne „tvarkiečiams“?

Š.Gaižauskas 15min teigė prisipažinęs dėl balsų supirkinėjimo, tačiau tai daręs ne partijos nurodymu, o savo iniciatyva.

„Be abejo, – prisipažino Š.Gaižauskas, – ne partijos nurodymu.“

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Kiek balsų nupirko ir kas buvo jo bendrininkai, verslininkas neatskleidžia. O paklaustas, ar „tvarkiečių“ politikai – pavyzdžiui, Remigijus Žemaitaitis ar narystę partijoje dėl skandalo sustabdęs partijos vicepirmininkas Kęstas Komskis – buvo informuoti apie jo tariamą saviveiklą, jis stojo ginti „tvarkiečių“.

„Kaip suprast? O prie ko čia jie yra? Tai prie ko čia Komskis ir prie ko čia Žemaitaitis yra? Mes tokį ten darėm… žinot, davai, po pietų susiskambinam“, – blaškėsi savo kaltę pripažįstantis balsų pirkėjas.

Daugiau komentarų jis teikti nepanoro – esą reikia apsitarti su bylą tiriančiu tyrėju.

Kur kas daugiau Š.Gaižauskas papasakojo portalui lrytas.lt. Ten jis kaltę suvertė kitiems politikams – esą buvo imituojamas balsų pirkimas „tvarkiečiams“, kad rinkėjai balsuotų už kitus kandidatus. Pavyzdžiui, konservatorę Sandrą Tamašauskienę ar Lietuvos laisvės sąjungos atstovą, Š.Gaižausko vaikystės draugą Arvydą Jaką.

Lygiai tokią pat versiją, vos kilus skandalui, kai Š.Gaižauskas dar sėdėjo už grotų, buvo išdėstęs laikinasis partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

A.Jakas: „Kas čia per vėjai?!“

A.Jakas, išgirdęs apie tokias Š.Gaižausko versijas, neslėpė pasipiktinimo.

„Kas čia per vėjai dabar? Kas čia per vėjai?! Galiu pasakyti: Dieve, atleisk, jis nesupranta, ką daro, – Biblijos žodžiais prabilo Artūro Zuoko bendražygis. – Čia melas grynas. Ar čia jau bando ištraukti Komskį ir „tvarkiečius“ iš visų tų pirkimų? Aš neturiu net, ką komentuoti. Man nesuprantami tokie dalykai.“

Jis patvirtino Š.Gaižauską pažįstantis, tačiau nutraukęs su juo bet kokius ryšius po pernykščių savivaldos rinkimų, kai verslininkas esą organizavo nelegalų rinkėjų vežimą autobusu.

„Mes nuo mokyklos laikų pažįstami. Bet aš nuo jo atsiribojau po praėjusių metų jo rinkiminės iniciatyvos. Jisai ten lyg autobusą paėmė pavėžėti rinkėjus. Ir pačią pirmą išankstinio balsavimo dieną buvo tas autobusas paimtas. Aš galiu pasakyti, kad tai buvo „tvarkiečių“ provokacija, kad jie galėtų pirkti balsus. Taip, kad aš atsiribojau“, – sakė A.Jakas.

Pasak jo, Šilutės politinė sistema serga „Pagėgių sindromu“.

„Pas mus, kai atėjo Pagėgių sindromas, Šilutėje prasidėjo visos tos problemos. Anksčiau tokių problemų nebuvo. Vat, ir spręskit patys, kas čia viską inicijuoja. (…) Kol nebuvo Pagėgių atėjimo, tol viskas buvo švaru, gražu, tvarkinga. Dirbo žmonės, pozicija, opozicija, pagal reglamentus. Dabar nieko nesilaikoma. Panašu į Šiaurės Korėją“, – pyko A.Jakas.

Septyni įtariamieji

Policija pranešė, kad spalio 10-osios naktį, pasibaigus Seimo rinkimų pirmajam turui, sulaikyti 7 įtariamieji, tarp kurių galimi organizatoriai ir vykdytojai, jie apklausti. Taip pat nustatyti ir apklausti papirktieji asmenys. Vienas asmuo (Š.Gaižauskas) suimtas dešimčiai parų.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris patvirtino, jog ikiteisminis tyrimas yra susijęs su partija „Tvarka ir teisingumas“.

„Čia jokios paslapties nėra – „Tvarka ir teisingumas“, šiam momentui. Nedetalizuosim skaičiaus irgi. Kalbant abstrakčiai, nemažai balsų (buvo nupirkta – aut. past.). Tyrimas pradėtas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise, kaip numatyta kodekse“, – sakė E.Šileris.

Jis taip pat patvirtino, kad buvo perkami balsai ne už atskirus „Tvarkos ir teisingumo“ kandidatus vienmandatėje apygardoje, o „dėl daugiamandatės apygardos“, t.y. už partiją.

Balsus pirko ir per savivaldos rinkimus

Balsai „tvarkiečiams“ Šilutėje pirkti ir pernykščiuose savivaldos rinkimuose. Tada VRK anuliavo rinkimų rezultatus, o keli „tvarkiečiai“ atsisakė vietų Šilutės taryboje. Generalinė prokuratūra 15min informavo, kad šis ikiteisminis tyrimas šiemet buvo baigtas, o balsų pirkėjai – nubausti.

„Byla 2016-03-30 baigta pareiškimu dėl proceso baigimo baudžiamuoju įsakymu. Visi 4 kaltinamieji dėl nusikalstamos veikos prisipažino. Trims iš jų Šilutės rajono apylinkės teismas 2016-04-15 skyrė po 753 eurų baudas, o vienam – 1506 eurų baudą“, – 15min teigė prokuratūros atstovė Ignė Rotautaitė.

Neoficialiomis 15min žiniomis, tyrimo metu nustatyta, kad balsų pirkėjai papirko mažiausiai 125 rinkėjus. Kaip ir Š.Gaižausko atveju, viena iš balsų pirkimo priemonių buvo alkoholis – įtariamieji prisipažino rinkėjus papirkinėję svaigalais. Įtariamieji tikino balsus pirkę savo iniciatyva – be partijos nurodymo ar atlygio už tai. Be to, jie įtikinėjo, esą ne visi papirkti rinkėjai balsavo taip, kaip jiems buvo nurodyta.

Šarūnas Černiauskas, 15min.lt

5 skaitytojų komentarai
paistalas 2016 spalio 27d., 18:5084.15.181.189
ka jis cia sneka . Juk puse rajono zino kaip jie dirbo per savivaldos rinkimus , taip pat dirbo ir dabar , – meslas juk nekvepia .

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 24 Thumb down 0

Atsakyti

Anevas 2016 spalio 27d., 19:2978.61.117.233
Prasilenkimas su fantazijom:Aš A.Jaką palaikau,na nemėgstu S.Stankevuičiaus,Pozigio na “bitinikas”tuščia vieta.Kad balsus pirkčiau už “darbiečius”,kad A.Jakui padėti,net Saulius nepatikėtu,Kad perku?Pas Saulių gali užvažiuoti alaus pats nusipirkti,pasibarti,

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 11 Thumb down 2

Atsakyti

2016 spalio 28d., 09:3088.119.138.11
Puikiai kuriama gynybinė taktika. O gal visi patikės ir Komskis liks sausas. Tokia mūsų teisėsauga.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 14 Thumb down 0

Atsakyti

123 2016 spalio 28d., 12:2890.140.49.32
2000m. savivaldos rinkimuose centro saj. Siluteje gavo pastu per 700 balsu tai buvo neproporcingai daug palyginus su kitais Jakas sarase buvo 5 po reitingavimo pakilo i 4 vieta ir pateko i taryba kadencijos gale po “Anatolijaus” skandalo tapo meru. Tai ar Jakas politikoje atsirado pirktais (tada dar per pašta)balsais ar ne?
p.s. čia retorinis klausimas

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 6 Thumb down 3

Atsakyti

Anevas 2016 spalio 29d., 21:4878.61.117.233

Nemoka komskis pirkti balsų,,,Valstičiai pažadėjo pieno kainos kils,vištos kiaušinių dės daugiau,Pozindis su trim bėgioja kiaušiniais merui vienas liko,,,

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą