Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

15min.lt: Žalgirių kaime kurį laiką gyvenęs vokietis nuteistas už ginklų kontrabandą

Publikuota: 2018 kovo 12 Kategorija: Atpildas, Teisėtvarka

J. Andriejauskaitės, 15min.lt, nuotr.J. Andriejauskaitės, 15min.lt, nuotr.

Klaipėdos apygardos teisme pirmadienį nuosprendį išklausė įspūdingą ginklų ir šaudmenų kolekciją į Lietuvą atsivežęs vokietis Christophas Gawronas, nuo 2006 metų gyvenęs Šilutės rajone. Nuolatinės gyvenamosios vietos neturėjęs svetimtautis glaudėsi pas ūkininkus ir dirbdavo už maistą. Pro akis nepraslydo Ch.Gavrono ginklai, apie kuriuos policijai pranešė viena senolė. Vokietis netruko sprukti, tačiau po penkerių metų buvo pargabentas į Lietuvą ir nuteistas.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Pasiremdamas lazdele į teismą atvykęs 45-erių Ch.Gawronas nesiskundė sąlygomis Šiaulių tardymo izoliatoriuje, kur gyvena vienutėje, teigė nesąs alkanas, sušalęs, o lietuviškoms sriuboms galintis pasakyti tik pagyrimo žodžių.

Teismo salėje vokietis išgirdo laisvės netenkantis dvejiems metams, tiesa, jau kone metus jis yra suimtas ir šis terminas bus įskaičiuotas į bausmės atlikimo laiką. Bausmę vyras atliks pataisos namuose.

Teismo sprendimu iš jo konfiskuojama ir didelė ginklų bei šaudmenų kolekcija, ji bus perduota ginklų fondui. Vokietis neteks ir savo senučio „Mercedes“, kuriuo į Lietuvą atsigabeno kontrabanda laikomą krovinį.

Atsivežė daug ginklų

Šioje byloje nustatyta, kad Ch.Gawronas įsivežė į Lietuvą kontrabandą – didelį kiekį ginklų ir šaudmenų. Pavyzdžiui, medžioklinius šautuvus, šautuvą „Winchester“, šimtus kulkų ir kt. Įsivežęs šiuos ginklus ir didelį kiekį šaudmenų, juos laikė pas įvairius Šilutės raj. gyventojus. Būtent pas vieną jų 2013 metų sausį kratos metu ir buvo rasti ginklai. Apie jų buvimą pranešė vietos gyventoja, išvydusi didžiulėje dėžėje laikomą įspūdingą ir pavojingą vokiečio turtą.

Anot teisėjo Daliaus Jocio, šioje byloje Ch.Gawronas paaiškino, jog yra sportinio šaudymo atstovas ir manė, jog minėtus ginklus ir šaudmenis gali vežtis kur nori kaip Europos Sąjungos pilietis. Byloje kaltinamasis pateikė Vokietijoje išduotus ginklų dokumentus, taip manydamas, jog tokių dokumentų pakanka ir jis gali laisvai vežiotis ginklus į Lietuvą, kaip Europos Sąjungos narę. Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas, galiojęs tuo metu, numatė, kad siekdamas įsivežti ginklus vokietis turėjo gauti Lietuvos policijos leidimą, o tokiu leidimu užsienietis nepasirūpino.

Į Lietuvą Ch.Gawronas atvyko 2006 metais. Teismas padarė išvadą, kad ilgą laiką gyvendamas Lietuvoje Ch.Gawronas suprato, jog toks leidimas reikalingas, tačiau juo nepasirūpino. Apžiūrėjus ginklų dokumentus teismas nepamatė, jog jie galiotų visoje Europos Sąjungoje. Teismas konstatavo, kad toks ginklų ir šaudmenų įvežimas neturint leidimo yra kontrabanda.

Skiriant bausmę kaltinamajam teismas konstatavo, kad jis padarė sunkius nusikaltimus, už kuriuos numatyta tik laisvės atėmimo bausmė ir griežta, tačiau pritaikė Baudžiamajame kodekse numatytą išimtį, kurioje teigiama, jog jei sankcijoje numatytos bausmės paskyrimas prieštarautų teisingumo principui, teismas motyvuotai gali paskirti švelnesnę bausmę. Taip teismas ir pasielgė.

Byloje apklausti liudytojai vokietį apibūdino kaip ramų, nekonfliktišką žmogų. Šilutės seniūnija nurodė, jog neigiamos informacijos apie šį žmogų neturima. Ginklų vokietis Lietuvoje nenaudojo, niekam nedemonstravo, su savimi nenešiojo.

„Iš dalies nusikalstamą veiką lėmė ir kaltinamojo naivumas – manymas, jog ginklus ir šaudmenis galima įvežti į Lietuvą neturint policijos leidimo. Be to, teismas pastebėjo, jog kaltinamasis turi sveikatos problemų, sunkiai vaikšto, turi lazdelę, todėl atlikti ilgą laisvės atėmimo bausmę, jam kaip užsieniečiui, nemokančiam lietuviškai, būtų sunku“, – sakoma teismo sprendime.

Buvo pasprukęs

2013 metais, aptikus vokiečio ginklus, jam buvo pareikšti įtarimai ir kardomoji priemonė – pasižadėjimas neišvykti, tačiau Ch.Gawronas iškeliavo į gimtinę ir, teismo manymu, ten pasislėpė. Paskelbus vyro paiešką jis į Lietuvą pargabentas tik po penkerių metų.

„Ši aplinkybė parodė, kad kaltinamasis nepaisė jam parodyto pasitikėjimo“, – sakė teisėjas D.Jocys.

Pavojingi ginklai

Prokurorė Edita Mikalainienė neslėpė ketinanti skųsti nuosprendį, nes už ginklų kontrabandą numatomos itin griežtos, iki aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmės.

Jos teigimu, nors Šilutės rajono gyventojai tik geru žodžiu atsiliepdavo apie vokietį, vadindavo jį geriečiu, ekologu, kuris rūpinosi net ir varlėmis, toks ginklų kiekis sukelia nerimą.

„Bet kam tokiam geriečiui reikia tiek ginklų? Atsidurkime dabar kitoje barikadų pusėje… Neduok Dieve, jis būtų kažką padaręs, visi būtų sakę: „Kur žiūrėjote, su tokiais ginklais?“ – kalbėjo prokurorė.

Pasak jos, teisme vokietis nemotyvavo, kam jam šių ginklų reikėjo. Jis nurodė esantis šaudymo specialistas, šaudantis į skraidančias lėkštes. Prokurorės teigimu, tokiam pomėgiui tokių galingų, A klasei priskiriamų ginklų nereikia.

„Tai aukščiausios kinetinės galios ginklai. Kai kurie jų seni, tačiau visi veikia. Jei tai būtų antikvariniai, būtų galima kitaip vertinti. Atlikta ekspertizė – visi ginklai veikiantys puikiausiai“, – sakė E.Mikalainienė.

Moteris tikino neišgirdusi rimtų motyvų, kodėl vokiečiui skirti tik dveji metai nelaisvės. Tiesa, pats Ch.Gawronas situaciją vadina nesusipratimu, apie ją jis laiškus rašė į įvairiausias institucijas, tarp jų ir prezidentei.

15min.lt inf.

Rašyti komentarą