Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Naminukės gamintojams teks dažniau pakelti akis į dangų (video)

Publikuota: 2016 balandžio 27 Kategorija: Teisėtvarka

Bandomojo skrydžio metu aptiktas naminukės fabrikėlis. (www.youtube.com stop kadras)Bandomojo skrydžio metu aptiktas naminukės fabrikėlis. (www.youtube.com stop kadras)

Lietuvos miškuose pasislėpusius naminukės gamintojus stebės žvalgybai skirti bepiločiai orlaiviai, praneša portalas 15min.lt.

Trečiadienį Vilniuje buvo demonstruojama, kaip nuo šiol policijos pareigūnai kovos su miškuose besislepiančiais naminukės gamintojais. Tam bus pasitelkti bepiločiai orlaiviai.

Bepilotis orlaivis „Spartan“ skrenda beveik be garso, todėl Krašto apsaugos ministerija nevengia jo pasitelkti žvalgybinėse operacijose.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Nuo šiol jį taip pat naudos policija šukuoti sunkiai prieinamas vietoves, kuriose nuo teisingumo slepiasi naminukės gamintojai ir kiti nusikaltėliai.

7 tūkst. pranešimų

Kęstučio Kupšio teigimu, jo vadovaujama organizacija „Lietuva be šešėlio“ 3 metus prižiūri ir vysto Lietuvos šešėlio žemėlapį.

Per tą laiką gauta apie 7 tūkst. pranešimų apie nelegaliai veikiančius naminės degtinės taškus, tačiau policijai pavyko uždaryti vos 600.

Taip yra dėl to, nes miškuose pastebėję įtartinus žmones, jie negali tiksliai nurodyti, kur pastebėjo galimą naminukės fabrikėlį. Kai kurie iš jų iš viso nepasitvirtina.

„Kai kurie taškai yra sunkiai pasiekiamose vietose. Mes galėjome tik nuspėti, kur ta vieta, kurioje verdama naminė ar slepiama rūkalų kontrabanda“, – sakė K.Kupšys.

Todėl miškas buvo tapęs įvairiausių nusikaltėlių prieglobsčiu, nes pelkėtose vietose jie galėjo paslėpti savo pėdsakus. Tačiau policija ir visuomeninės organizacijos surado inovatyvų būdą padaryti tam galą.

Transliuos tiesiogiai

Virš miško skraidančiuose bepiločiuose orlaiviuose bus įmontuota vaizdo kamera, kuri galės tiesiogiai transliuoti operatoriui. Kilus neaiškumams, optinę kamerą bus galima perjungti į šilumai jautrią, kuri turėtų išsklaidyti abejones, ar toje vietoje vyksta nelegali veikla.

„Planuojama tikrinti tam tikrus plotus, kuriuose yra įtariami ar jau aptikti naminės gamintojai. Tokiu būdu bus galima nustatyti, ar iš tikrųjų įtartinose vietose kažkas vyksta“, – sakė Kosmoso mokslo ir technologijų instituto direktorius dr. Domantas Bručas.

Įkliuvo bandomojo skrydžio metu

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris efektyvumu įsitikino jau per bandomąjį skrydį Vilniaus rajone esančioje Rūdninkų girioje.

„Bandomojo skrydžio metu rasta 1200 litrų naminės degtinės brogos. Kiek tas lėktuvėlis pamatė per pusę valandos, reikėtų kelių policijos ekipažų, dirbančių porą dienų. Ir tai yra klausimas, ar pavyktų pasiekti tokius rezultatus“, – džiaugėsi E.Šileris.

VIDEO: “Policijos veikloje bus naudojami bepiločiai orlaiviai – dronai”

Tačiau policija neskuba pirkti inovatyvios įrangos. Kol kas ketinama nuomotis bepiločius orlaivius, kurių vieneto kaina svyruoja nuo 10 iki 20 tūkst. eurų.

Vis dėlto E.Šileris neatmeta galimybės metų pabaigoje įsigyti kovai su degtindariais reikalingą įrangą.

„Pamatysime efektyvumą ir įvertinsime, ar verta turėti savo“, – sakė Policijos generalinio komisaro pavaduotojas E.Šileris.

Paulius Ramanauskas, 15min.lt.

Rašyti komentarą