Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Bedarbiams-verslininkams: gana piktnaudžiauti valstybės gerumu!

Publikuota: 2015 spalio 22 Kategorija: Verslas

silutesetazinios.lt asociatyvi nuotr.silutesetazinios.lt asociatyvi nuotr.

Šilutės rajono savivaldybė ruošiasi panaikinti verslo liudijimų lengvatas Darbo biržoje registruotiems bedarbiams.

Visą pajamų mokestį už įsigyjamus verslo liudijimus nuo kitų metų pradžios greičiausiai jau teks mokėti ir legaliai papildomai užsidirbti planuojantiems dirbantiems Šilutės rajono gyventojams.

Šie ir kiti mažojo verslo apmokestinimo pakeitimai numatyti savivaldybės tarybos komitetuose šią savaitę svarstomame sprendimo projekte „Dėl veiklos, kuria gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, 2016 metų fiksuoto pajamų mokesčio dydžių ir mokesčio lengvatų patvirtinimo“.

Kai kurie Šilutės rajono savivaldybės tarybos verslininkai, jei tik tai būtų jų valioje, ne tik panaikintų kone visas mokesčio lengvatas už įsigyjamus verslo liudijimus, bet dar ir padidintų pačius mokesčius atskiroms veiklos rūšims, nes kai kam iš jų atrodo, kad dalis dirbančiųjų su verslo liudijimais piktnaudžiauja valstybės gerumu, Ekonomikos ir finansų komiteto nario Vlado Kainovaičio žodžiais tariant, beveik nemokėdami jokių mokesčių. Panašiai galvoja ir šio komiteto pirmininkas Steponas Kazlauskas.

Perfrazavus sprendimo projektą dėl mokesčių už verslo liudijimus rengusią savivaldybės Ūkio skyriaus vyriausiąją specialistę Irmą Augutienę, būtų galima sakyti, kad viskas jūsų valioje, ponai prisiekusieji. Iki tarybos posėdžio dar yra visa savaitė laiko, tad, jeigu manote, kad kažkas iš dirbančiųjų su verslo liudijimais per gerai turi, teikite savo pasiūlymus.

Tačiau nederėtų pamiršti, kad legaliai individualiai besiverčiantis ir mažai mokesčių mokantis žmogus geriau už darbingą, bet oficialiai mušantį dinderį ir tarpstantį kitų mokesčių mokėtojų sąskaita.

Kita vertus, metinis pajamų mokestis už įsigyjamą verslo liudijimą dauguma atveju išties simbolinis – nuo 29 iki 50 eurų.

Dar mažiau moka turintieji teisę į mokesčio lengvatą. O tokie, anot I. Augutienės, sudaro daugiau kaip 70 proc. visų dirbančiųjų su verslo liudijimais. Dažniausiai šia lengvata naudojasi Darbo biržoje registruoti bedarbiai, dirbantieji ir neįgalūs asmenys.

I. Augutienės teigimu, rengiant sprendimo projektą dėl mokesčių už verslo liudijimus 2016 metams, buvo tartasi su valstybine mokesčių inspekcija, kuri atskleidė, kad daug bedarbių yra linkę papiktnaudžiauti valstybės gerumu: esą jie užsiregistruoja Darbo biržoje, paskui išsiperka lengvatinį verslo liudijimą 5 dienoms, po to vėl registruojasi Darbo biržoje, ir vėl 5 dienas verslauja… Todėl esą buvo nuspręsta atimti iš jų teisę į šią lengvatą.

Dirbantieji, kuriems taip pat siūloma naikinti lengvatą, I. Augutienės manymu, irgi neturėtų jaustis skriaudžiami, nes mokesčiai už verslo liudijimus nėra jau tokie dideli. Bent jau kol kas.

Šiek tiek sumažinti lengvatą siūloma ir neįgaliems asmenims.

Rašyti komentarą