Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Darnoje su gamta

Publikuota: 2015 balandžio 07 Kategorija: Verslas, Žemės ūkis

meldine.lt nuotr.meldine.lt nuotr.

Informacija Šilutės rajono ūkininkams apie agrarinės aplinkosaugos priemonę meldinių nendrinukių buveinėms išsaugoti.

Migruojančių paukščių klegesys primena apie artėjančius ūkio darbus Nemuno deltos pievose. Nors meldinės nendrinukės čia pasirodys tik gegužę, tačiau jos jau yra pradėjusios savo kelionę į mūsų kraštą. Šiemet mes taip pat vykdysime meldinių nendrinukių skaičiavimus Nemuno deltoje ir tęsime tradiciją informuoti jus, kiek jų sugrįžo ir kuriose pievose suko lizdus.

Ne vienerius metus jums minėjome apie meldinės nendrinukės apsaugai skirtą agrarinės aplinkosaugos priemonę, kuri suteiktų galimybę ūkininkauti šiam paukščiui palankiu būdu ir gauti specialias Europos Sąjungos išmokas. Nors tokios priemonės patvirtinimas užtruko, dabar jau turime kuo džiaugtis. Nuo šių metų pagal galiojantį kaimo plėtros programos planą išmokos meldinės nendrinukės apsaugai bus mokamos pagal dvi naujas priemones.

Svarbu atkreipti dėmesį, jog meldinės nendrinukės apsaugos priemonėse galės dalyvauti tik tie ūkininkai, kurių valdomų pievų plotai sutampa su meldinei nendrinukei svarbiomis teritorijomis. Šie plotai yra pažymėti žemėlapiuose ir apie juos žinos seniūnijų specialistai, atsakingi už deklaravimą. Jūs taip pat galite pamatyti minėtus žemėlapius interneto svetainėje www.meldine.lt. Žemėlapiuose matysite, jog, pavyzdžiui, dauguma Šyšos, Sausgalvių polderių patenka į minėtus plotus. Taip pat matysite, jog pažymėti plotai yra raudonos arba geltonos spalvos.

Raudonos spalvos plotuose pažymėta, jog čia galima dalyvauti priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos srityje „Meldinės nendrinukės buveinių išsaugojimas“. Šios priemonės tikslas yra atkurti šiuo metu apleistas meldinės nendrinukės buveines. Ūkininkams, dalyvaujantiems šioje priemonėje, yra kompensuojamos išlaidos, susijusios su krūmų, nendrių ar senos žolės nušienavimu ir pašalinimu iš lauko. Kompensacijos dydis nustatomas parengus sąmatą ir ją suderinus su savivaldybės specialistais. Išmoka mokama atlikus numatytus darbus, o baigus įgyvendinti priemonę, ūkininkas įsipareigoja dalyvauti kitoje veikloje, skirtoje meldinės nendrinukės buveinių palaikymui (žemėlapyje ši priemonė rodoma geltona spalva).

Geltona spalva pažymėti plotai, kuriuose galima dalyvauti priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas” veiklose „Nykstančio paukščio meldinės nendrinukės buveinių saugojimas natūraliose ir pusiau natūraliose pievose“ arba „Nykstančio paukščio meldinės nendrinukės buveinių saugojimas šlapynėse“ (pastarieji plotai yra pažymėti dryžuotai). Daugelis Jūsų turės galimybę dalyvauti veikloje, skirtoje tvarkyti natūralias ir pusiau natūralias pievas. Pagal šią veiklą šienavimo terminas numatomas priklausomai nuo vietų, kur stebimos meldinės nendrinukės. Vietovėse, kuriose meldinės nendrinukės stebimos, šienavimo pradžia nustatyta nuo rugpjūčio 15 d. Vietovėse, kuriose meldinės nendrinukės šį sezoną neaptinkamos, šienavimo pradžia – nuo liepos 1 d. Šienavimo terminai kiekvienai teritorijai bus nustatomi remiantis specialistų atlikais meldinių nendrinukių stebėjimais. Todėl dalyvaujantys šioje priemonėje ūkininkai konkrečią informaciją, kada reikėtų pradėti šienauti, gaus seniūnijose nuo birželio 15 d. Dalyvaujantiems šioje priemonėje taip pat leidžiama ganyti gyvulius 1 SG/ha (sąlyginio galvijo hektare) intensyvumu. Šios veiklos išmokos dydis – 291 eur/ha.

Veikla „Nykstančio paukščio meldinės nendrinukės buveinių saugojimas šlapynėse“ (minėtame žemėlapyje šie plotai pažymėti dryžuotai) yra taikoma mažo derlingumo žemapelkėse. Čia reikalavimai yra paprastesni: šienavimo terminas yra nuo rugpjūčio 15 d., o šienauti kasmet reikia tik pusę ploto (visa teritorija nušienaujama per dvejus metus). Mokamas išmokos dydis – 160 eur/ha.

Norinčius detaliau susipažinti su numatomais plotais ir deklaravimo tvarka informuojame, jog Nacionalinė mokėjimo agentūra organizuoja konsultacijas ūkininkams, kurios vyks š.m. balandžio 13 d. 10 val. Šilutės seniūnijoje, Lietuvininkų g. 17, Šilutėje.

Jei vis dėlto kiltų klausimų, o atsakymų nerasite pas seniūnijos specialistus ar mūsų interneto svetainėje www.meldine.lt, maloniai prašome tiesiog kreiptis į mus.

Mūsų komanda tikisi, jog aktyvus jūsų dalyvavimas meldinės nendrinukės apsaugos agrarinės aplinkosaugos priemonėje užtikrins palankias sąlygas šiam retam paukščiui kiekvienais metais sugrįžti į šlapias pamario pievas ir saugiai vesti kelias jauniklių vadas, o jums atneš ūkinės naudos.

www.meldine.lt inf.

Rašyti komentarą