Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Ko laukti iš naujosios ES žemės ūkio politikos?

Publikuota: 2010 birželio 21 Kategorija: Nuo'monės

Z. BalčytisEuropos Parlamente ėmė ryškėti naujosios ES žemės ūkio politikos kontūrai.

Nors iki jos patvirtinimo dar praeis nemažai laiko, jau šiandien matyti, kokie svarbiausi uždaviniai keliami: siekiama didesnio žemės ūkio produkcijos saugumo ir kokybės, teisingesnės paramos ūkininkams, konkurencingesnio ūkio ir didesnių pajamų žemės ūkio sektoriuje.

Lietuvos žemdirbiams svarbiausia naujiena yra ta, kad pagaliau einama link suvienodintų išmokų tarp “senųjų ir naujųjų” ES šalių. Europos Parlamento žemės ūkio komitetas siūlo, kad EK nustatytų tokius paramos kriterijus, pagal kuriuos skirtumai tarp skirtingose šalyse mokamos tiesioginės paramos būtų kuo mažesni.

Pabrėžiama, kad Bendroji žemės ūkio politika (BŽŪP) liks Europos reikalu. BŽŪP nebus finansuojama iš nacionalinių lėšų, tiesioginė parama ūkininkams ir toliau bus teikiama tik iš ES biudžeto.

Taip pat ketinama daugiau dėmesio skirti produktų žymėjimui, kad matytųsi iš kur produkcija atkeliavusi bei griežtinti žemės ūkio produkcijos kokybės politiką, kad būtų užtikrintas ES gamintojų konkurencingumas. Akcentuojamas ir žemės ūkio gamintojų derybinių pozicijų stiprinimas prieš perdirbėjus ir prekybininkus, nes pripažįstama, kada dabar šioje srityje yra rimtų problemų.

Apibendrinantis žemės ūkio politikos tikslas yra tvarios kaimo plėtros užtikrinimas. Europos Sąjunga siekia išsaugoti žemės ūkį bendrijos teritorijoje ir ketina pasiūlyti finansavimo mechanizmus kaip lengvatinės paskolos paskatinti naująją kartą tęsti ūkininkavimo tradicijas.Naujoji žemės ūkio politika turi įsigalioti nuo 2013 m.

Europos parlamento narys Zigmantas Balčytis

Reklama: storex.lt

Rašyti komentarą