Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kaminuose dega suodžiai

Publikuota: 2014 sausio 30 Kategorija: Gaisrai, Teisėtvarka

15min.lt nuotr.15min.lt nuotr.

Prieš šildymo sezoną gyventojai buvo raginami susitvarkyti savo krosnis ir dūmtraukius. Deja, tuo pasirūpino ne visi: nuo šildymo sezono pradžios Šilutės ugniagesiai jau sulaukė 21 iškvietimo gesinti kaminuose degančių suodžių.

Ugniagesiai primena, kad pastatuose, kuriuose yra įrengtos krosnys, bent kartą per tris mėnesius reikia valyti dūmtraukius nuo juose besikaupiančių suodžių.

Gaisrai namuose, šildomuose krosnimis, kyla, kai jos yra perkaitinamos, atsiranda plyšių kaminų ar židinių sienelėse, pro kurias gali prasiveržti ugnis ypač užsidegus dūmtraukyje suodžiams, taip pat kai prakurai naudojami degalai ar kiti greitai užsiliepsnojantys skysčiai. Kad iš krosnies pakuros iškritusios žarijos neuždegtų grindų, būtina prie jų prikalti skardos lapą arba įrengti nedegų pagrindą. Negalima malkų bei kitų degių medžiagų džiovinti bei laikyti ant krosnies arba arti jos. Nepalikite atvirų pakuros durelių. Kai kūrenasi krosnis ar dega dujinė viryklė, neišeikite iš namų, nepatikėkite jų priežiūros mažamečiams vaikams.

Kūrenant krosnis ypač pavojingos smalkės, todėl būtina laikytis tam tikrų taisyklių. Iškūrenę krosnį, per anksti neužstumkite sklendės, norėdami, kad krosnis per greitai neatvėstų. Sklendę galima visiškai uždaryti tik įsitikinus, kad ugnis jau baigė rusenti. Išsiskiriančios smalkės labai pavojingos, apsinuodijimas jomis gali baigtis mirtimi. Pirmieji apsinuodijimo smalkėmis požymiai – lengvas apsvaigimas, suima mieguistumas, netenkama sąmonė. Jos bespalvės ir bekvapės, tai pavojingiausia.

Apsvaigusį nuo smalkių žmogų – išveskite į gryną orą ir nedelsiant kvieskite medikus (tel. 112), o patalpas gerai išvėdinkite.

Iki sausio 30 d. rajone jau kilo 10 gaisrų. Iš jų penki – gyvenamose patalpose, du – atviroje teritorijoje, degė trys automobiliai.

Šilutės PGT Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio inf.

Rašyti komentarą