Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Triušių augintojai sunkmečio nejaučia

Publikuota: 2010 gegužės 10 Kategorija: Verslas, Žemės ūkis

Triušių auginimas Lietuvoje plečiasi, juos auginti imasi sodininkai, norintieji sveikai maitintis bei darbo netekę žmonės. Pasak augintojų, ir per sunkmetį triušienos paklausa nesumažėjo, tačiau Lietuva šios mėsos suvartoja dešimteriopai mažiau negu daugelis vakarų Europos šalių, pranešė lrt.lt.

Kaip pranešė LTV „Panorama“, dabar vienam Prancūzijos, Belgijos, Italijos gyventojui tenka po 5 kg triušienos per metus, o Lietuvoje – dešimteriopai mažiau.

Lietuvoje šiuo metu veikia 5 veislynai, triušius teikiantys pramoninėms fermoms. Čia kasmet užaugina po keliasdešimt tonų triušienos. Taip pat triušius perka ir smulkūs augintojai, kurių pastaruoju metu vis daugėja.

„Pernai buvo toks pagyvėjimas – tai dėl krizės – žmonės sodybose, kolektyviniuose soduose ir kaimeliuose pradėjo daugiau triušių auginti ir žiūrėjo gerų veislių. Ir pernai buvo ir mes niekaip nepatenkinome poreikio. Lietuvoje yra 5 nedideli veislynai, tad ir šiemet nepatenkiname didžiulio poreikio“, – „Panoramai“ sakė ūkininkas bei triušių augintojas Aloyzas Mitrikevičius.

„Augintojų, manau, daugės, nes dabar daugelis žmonių nori valgyti sveiką maistą ir jų netenkina tas maistas, kuris gaunamas pramoniniu būdu. Suaugusio triušio kainos nepasikeitė. Veislinį triušį galima įsigyti už 100 ir už 150 litų“, – pridūrė Artūras Stimberys, Kailinių žvėrelių ir triušių augintojų draugijos pirmininkas.

Pasak augintojų, prekybininkai už kilogramą skerdienos moka po 15–16 litų, o prekybos centruose triušienos kilogramas kainuoja dvigubai daugiau.

Skelbiama, kad norint, kad ir Lietuvoje būtų daugiau išauginama šios mėsos, ir kad ji atpigtų, reikėtų naujų investicijų į naujas modernias triušių fermas.

Rašyti komentarą