Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Pažanga ir apsileidimai

Publikuota: 2013 rugpjūčio 19 Kategorija: Verslas, Žemės ūkis

Ina Edita Kuzmienė. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)Ina Edita Kuzmienė. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (toliau – LŽŪKT) Šilutės biuro vadovės, gyvulininkystės konsultantės Inos Editos Kuzmienės įžvalgos apie padėtį gyvulininkystės ūkiuose pamario krašte.

Pirmosios sutartys su LŽŪKT Šilutės biuru dėl ūkių atitikimo kompleksinės paramos (valdymo ir geros agrarinės bei aplinkosaugos būklės) reikalavimams vertinimo buvo sudarytos prieš 3 metus. Šiuo metu tokių priskaičiuojama jau beveik 100, ir jų sąrašas vis dar pildosi. 80 ūkių jau įvertinta.

LŽŪKT Šilutės biuro vadovės paprašėme apibendrinti gyvulininkystės ūkių vertinimo rezultatus.

Vyksta natūrali konsolidacija

„Pokyčiai akivaizdūs – ūkininkų sodybos gražėja, vis daugiau ūkių mėšlą tvarko pagal visus reikalavimus, didėja gyvulių bandos. Nors kartelė keliama vis aukščiau – pavyzdžiui, šiemet prie visko prisidėjo dar ir ūkinių gyvūnų gerovės reikalavimai, – galiu drąsiai teigti, kad padėtis gyvulininkystės ūkiuose Šilutės rajone gerėja, – teigė I. E. Kuzmienė. – Ypač toli yra pažengę ūkiai, kurie iš pat pradžių dalyvauja Kaimo plėtros programos priemonėse“.

Nors pačių gyvulininkystės ūkių Šilutės rajone ir mažėja, užtat esami stambėja. I. E. Kuzmienė šį procesą vadina natūralia konsolidacija.

Darbų sauga – paskutinėje vietoje

Vis dėlto, anot I. E. Kuzmienės, ir pažangiausiems ūkiams dar yra kur pasitempti.

„Dar turime problemų dėl mėšlo šalinimo iš tvartų ir jų vėdinimo. Tokias fermas būtina modernizuoti, – sakė I. E. Kuzmienė. – Apmaudžiausia, – o tokių atvejų vis dar pasitaiko, – kai žmogus skuba pasistatyti naują tvartą, o tik paskui žiūri, ką pamiršęs padaryti…“

Vis dar pasitaiko problemų dėl žemės ūkio chemikalų naudojimo ir tvarkymo. Tačiau užvis didžiausią problemą I. E. Kuzmienė įžvelgia darbų saugoje.

„Nemažai ūkininkų į darbų saugą žiūri aplaidžiai. Kai kurie vis dar neturi darbdavio pažymėjimo ir darbų saugos dokumentų. Vienas sako: „Žinau, kad reikia, bet neturiu“, o kitas, žiūrėk, įdarbina žmogų, ir tiek. Apie pasekmes nepagalvoja, – pasakojo LŽŪKT Šilutės biuro vadovė. – Gerai, kol viskas gerai. Tačiau nelaimės atveju jie turėtų didelių nemalonumų“.

Tokiems ūkininkams LŽŪKT siūlo papildomą paslaugą – parengia darbų saugos dokumentaciją. 80 proc. išlaidų ūkininkams kompensuojama. Kaip ir už viso ūkio vertinimą.

Baimės akys didelės

Prisimindama ūkių vertinimo pradžią – vertinti ūkius Šilutės rajone pradėta 2010 – ųjų rugsėjį, – I. E. Kuzmienė sakė, jog tuomet jautėsi didelė ūkininkų baimė, kad sudarę sutartį dėl ūkio vertinimo gali pirma laiko prisišaukti kontrolierius iš Nacionalinės mokėjimo agentūros (toliau – NMA).

„Pradžia visada sunki. Tačiau, kai pamokai, tai ir tas baubas nebėra toks baisus, – sakė I. E. Kuzminė. – Tiesa, nuogąstavimų dėl kontrolierių iš NMA dar ir dabar pasitaiko. Bet kai žmonėms paaiškini, jog ūkiai tam ir vertinami, kad jie sužinotų savo veiklos trūkumus ir laiku juos pašalintų, jų nuomonė dažniausiai pasikeičia“.

LŽŪKT Šilutės biuro vadovės teigimu, tie žemdirbiai, kurie pasinaudojo tarnybos teikiama ūkio vertinimo paslauga, jau susitvarkė.

Rašyti komentarą