Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Dvigubų standartų Europos mokslo srityje neturėtų egzistuoti

Publikuota: 2010 balandžio 30 Kategorija: Nuo'monės

Z. BalčytisBalandžio 27 d. Biudžeto kontrolės komitete EP vyko klausymai apie “Septintąją bendrąją mokslinių tyrimų programą”, kuriuose dalyvavo Europos Komisijos Tarybos, Europos ir Audito Rūmų atstovai.

Klausymų metu buvo išsakyta daug kritikos Europos Komisijai dėl bendrųjų mokslinių tyrimų programų (BMTP) įgyvendinimo.

Tiek kalbėjusieji parlamento nariai, tiek ir ekspertai sutarė dėl vieno, kad būtina supaprastinti tiek pačią paramos gavimo procedūrą, tiek ir taisykles, kuriomis naudojasi paramos gavėjai, bei siekti, kad būtų suvienodinta buhalterinė apskaita, nes šiuo metu valstybės narės naudoja skirtingas apskaitos formas.

Ekspertai pabrėžė, kad BMTP įgyvendinimo priežiūra labai svarbi, nes būtina laiku pastebėti paramos gavimo procedūroje atsirandančias klaidas ir jas ištaisyti, užkirsti kelią galimiems sukčiavimo atvejams, parengti paramos naudojimo gaires ir jas pristatyti visiems paramos gavėjams.

Aš klausimuose iškėliau problemą, kurią išgirdau iš Lietuvos mokslininkų. Šiuo metu vyrauja tokia praktika, kad daugiausia paramos sulaukia „senosios“ ES narės, o naujokės lieka nuošaly dėl esą nepakankamos techninės materialinės bazės ar kitų dažnai subjektyvių priežasčių.

Mano nuomone, šioje vietoje būtina siekti balanso, nes ES turi siekti inovatyvumo mokslinių tyrimų srityje visoje Bendrijoje, neišskiriant labiau ar mažiau remiamų regionų. Taip pat, žinių vystymo regionuose programoje numatyta paramos suma (126 mln. Lt) turėtų būti didesnė.

Tiesa, šiuo metu pirmininkaujanti Ispanija vienu iš veiklos prioritetų yra nusistačiusi BMTP supaprastinimą. Dalyvavusi klausimuose EK atstovė taip pat informavo, kad jau ėmėsi veiksmų supaprastinti BMTP pramos gavimo procedūrą: sumažino sertifikatų skaičių (teikiant paraiškas), sukūrė bendrą registravimo sistemą. Be to, Europos Komisija kitą ketvirtadienį turi paskelbti Komunikatą dėl taisyklių supaprastinimo. Todėl tam tikri teigiami pokyčiai vis tik vyksta, problemos sprendžiamos ir , tikėkimės, juos realiai pajus mokslininkai.

Europos Parlamento narys Zigmantas Balčytis

balcytis.lt

Rašyti komentarą