Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

“Tiesos” byla nutraukta

Publikuota: 2013 sausio 28 Kategorija: Teisėtvarka

Organizatorių nuotr.Organizatorių nuotr.

Pirmadienio popietę Kauno apylinkės teisme paskelbta nutartis nutraukti bylą keturiolikmetės kaunietės E. N., kuri Nemuno krantinėje kreidele su dar vienuolika paauglių pernai vasaros pradžioje parašė žodį „Tiesos”, mamai Tatjanai Narkevičienei.

Teismas pripažino, kad nepilnametė jokios žalos savivaldybės turtui, atraminei Nemuno krantinės sienelei Karaliaus Mindaugo prospekte, nepadarė.

Mergaitės motina T. Narkevičienė kaltinta neprižiūrėjusi savo dukros. Tiksliau - nepanaudojusi tėvų valdžios ir leidusi piešti ant inžinerinių įrenginių, kokiais vadintinos krantinės šlaitą dengiančios gelžbetoninės „grotelės”.

Moteris teisminio nagrinėjimo metu teigė, jog ne kartą lankėsi Garliavoje, Klonio gatvėje, prie Kedžių ir Venckų namų, kartu su kitais Lietuvos žmonėmis stengėsi apsaugoti ten gyvenančią mažą mergaitę. Buvo nusivežusi į Garliavą ir savo nepilnametę dukrą. O po to, kai 240 pareigūnų šturmavo saugomus namus ir iš jų išnešė klykiantį vaiką, moteris sužinojo apie jaunimo ketinimus surengti pilietinę akciją – užrašyti gerai matomoje vietoje žodį „Tiesos”. Taip, kaip jį Vilniuje, prie Prezidentūros rūmų, pirmas po Garliavos įvykių užrašė menininkas Gitenis Umbrasas.

Birželio pradžioje T. Narkevičienė pati nupirko savo dukrai kreidelių ir nuvežė dukrą prie Nemuno krantinės, kur susibūrė daugiau nei 10 žodžio “Tiesos” piešėjų. Netrukus 6 jų buvo sulaikyti policijos ir pristatyti į areštinę. Kartu su sulaikytais 16 metų ir vyresniais kauniečiais areštinėn pateko ir keturiolikmetė mergaitė.

Renginys, policijos pareigūnų teigimu, buvo nesankcionuotas. Be to, neturint leidimo piešti ant inžinerinių įrenginių draudžia Kauno miesto savivaldybės patvirtintos miesto švaros ir tvarkos taisyklės.

Vyresnių sulaikytų “Tiesos” propaguotojų atžvilgiu teismų neprireikė, – jų poelgį mažiau nei per mėnesį įvertino savivaldybės administracinių teisių pažeidimų komisija, akcentavusi, kad nei krantinei, nei kam nors kitam kreidelėmis nupieštas žodis „Tiesos” nepadarė jokios žalos. Nes tuoj po įvykio lietus jį nuplovė. Dar teigta, jog ta akcija buvo taikus pilietiškas susibūrimas, kokius valstybė turėtų skatinti.

Teisinių pasekmių vyresni akcijos dalyviai nesusilaukė. Tačiau policijos reikalavimu, teisiamųjų suole „už tą patį nusikaltimą” atsidūrė jauniausios iš sulaikytų jaunuolių – 14-metės E.N. – mama. Jos atžvilgiu vykęs ikiteisminis nagrinėjimas ir posėdžiai teisme užsitęsė daugiau nei 8 mėnesius.

T. Narkevičienė tai vadino stresu vaikams ir beprasmišku teismo darbu. Ji sakė pavargusi nuo užsitęsusio teismų maratono. Teigė, kad jos dukra užrašu „Tiesos” su kitais jaunuoliais reiškė savo nuoskaudą dėl Garliavos įvykių atomazgos, kai iš senelių namų buvo išnešta klykianti Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukra.

Dėl šios bylos savo poziciją yra išreiškę nemažai Lietuvoje gerai žinomų ir gerbiamų žmonių. Visuomenininkai surinko daugiau nei 500 parašų po viešu laišku teisingumo ministrui Dailiui Barakauskui, reikalaudami baigti patyčias ir iš teisingumo, ir iš Lietuvos Respublikos piliečių.

„Tos mergaitės ir jos mamos persekiojimas yra tyčiojimasis iš vaikų ir iš žodžio, kuris įrašytas Lietuvos himne. Šiurpas ima”, – įsitikinęs vienas iš pasirašiusiųjų kreipimąsi – G. Umbrasas.

T. Narkevičienės bylos nagrinėjimo teisme procesą sekė ir keli Seimo nariai. Signataras Algirdas Patackas po praėjusią savaitę vykusio teismo posėdžio, kuriame policijos atstovas patvirtino palaikąs kaltinimus nepilnametės motinai, sakė pasijutęs kaip sovietiniais laikais.

„Tada būdavo baudžiama už kreidelėmis nupieštus Gedimino stulpus. Tai yra absurdo spektaklis, be reikalo gaištamas valstybės laikas ir mūsų visų pinigai”, – sakė parlamentaras.

Tarp kitko, Kaune užrašai „Tiesos” pernai vasarą dar buvo atsiradę Ąžuolyno parke bei prie Kauno miesto savivaldybės centrinių rūmų, Laisvės alėjoje.

Sekmadienį tas pats žodis vėl buvo matomas toje pačioje Nemuno krantinėje. „Tiesos”, anot šios akcijos dalyvių, „kaip teisiamosios palaikymo ženklas”, krantinėje išryškėjo baltame fone nukasus sniegą pagal raidžių kontūrus.

„Vakarų ekspresas“

Rašyti komentarą