Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Policijos patruliai veiks pagal naują instrukciją

Publikuota: 2011 rugpjūčio 16 Kategorija: Teisėtvarka

policijos nuotr.policijos nuotr.

Nuo rugsėjo 1 d. visi šalies policijos patruliai pradės vadovautis nauja instrukcija. Jos nuostatos privalomos patruliavimą vykdantiems pareigūnams, policijos rėmėjams, Lietuvos policijos mokyklos kursantams, Mykolo Romerio universiteto Viešojo saugumo fakulteto studentams, visuomeninių organizacijų nariams ir kariams, kai šie pasitelkiami į pagalbą užtikrinant viešąją tvarką, informuoja Policijos departamentas.

Pasak policijos generalinio komisaro pavaduotojo Renato Požėlos, kuriant naująją instrukciją savo nuomonę galėjo pareikšti visa policijos bendruomenė ir visuomenė. „Siūlymų gavome tikrai nemažai, o tai tik dar kartą įrodo, kad senoji tvarka buvo morališkai pasenusi. Džiaugiamės, kad po ilgų svarstymų turime naują teisės aktą, kuris taps svarbiu įrankiu keičiant ir tobulinant policijos patrulių veiklą”-sakė R. Požėla.

Naujoje patrulių veiklos instrukcijoje išsamiai apibrėžtas patrulių vertinimas. Pareigūnus vertins tiesioginiai vadovai pagal tam tikrus kriterijus. Tokie vertinimai bus atliekami kiekvieną ketvirtį. Bus vertinami ne surašytų protokolų skaičius, o pareigūnų drausmės laikymasis, ryžtingumas ir iniciatyvumas, psichologinis pasiruošimas valdyti situaciją, iniciatyvumas, bendravimo kultūra, suteikta pagalba asmenims, mokėjimas veiksmingai naudotis ginklu, tarnybiniu transportu, specialiosiomis policijos ir kitomis priemonėmis ir jų priežiūrą. Veiklos rezultatai bus vertinami kompleksiškai.

Instrukcijoje numatyta, kad policijos patruliai gali būti tikrinami dėl atsparumo korupcijai, sąžiningumo ir lojalumo. Tarnybos metu jiems bus draudžiama turėti didesnę kaip vienos bazinės socialinės išmokos dydžio pinigų sumą. Jeigu atvykęs į tarnybą policijos patrulis turi didesnę, nei nurodyta, pinigų sumą, jis privalo apie tai pranešti instruktažą atliekančiam pareigūnui.

Patruliai galės naudoti tik vidinę atmintį turinčius greičio ir alkoholio kiekio matavimo prietaisus, kurie bus nuolat tikrinami. Aiškiai reglamentuoti transporto priemonių stabdymo pagrindai ir tvarka. Pagal galimybes, patrulių tarnybiniuose automobiliuose pokalbiai bus įrašomi, kas turėtų padėti spręsti kylančius konfliktus bei apsaugoti pareigūnus nuo galimai nepagrįstų kaltinimų netinkamu elgesiu.

Naujoje patrulių veiklos instrukcijoje yra aiškiai reglamentuota eismo kontrolės vykdymo sistema ir ypatumai, išsamiai aprašyta, kokių veiksmų konkrečiais atvejais turėtų imtis policijos patrulis ir kaip jis turėtų elgtis tam tikrose situacijose. Išeidamas į tarnybą kiekvienas patrulis gaus informacinį biuletenį, parengtą pagal valstybės ir savivaldybės institucijų, vietos bendruomenės narių pateiktą informaciją apie aptarnaujamos teritorijos ypatumus, kuris bus nuolat atnaujinamas ir papildomas.

Šiuo metu yra vykdomi mokymai, kurių metu patruliai supažindinami su naujos instrukcijos reikalavimais, planuojama organizuoti policijos patrulinių padalinių vadovų pasitarimą.

Su nauja patrulių instrukcija galima susipažinti Policijos departamento prie VRM interneto svetainėje. Taip pat sukurtas specialus el. paštas patrulis.pd@policija.lt, į kurį pasiūlymus, kaip tobulinti patrulių veiklą, gali siųsti kiekvienas šalies gyventojas.

Rašyti komentarą