Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

10 dalykų, kurių nežinojote apie prezervatyvus

Publikuota: 2022 sausio 14 Kategorija: Paslaugos, Reklama, Verslas

Prezervatyvai, kaip ir daugelis su seksu susijusių klausimų, vis dar yra tabu visuomenėje. Tačiau prezervatyvai ne tik apsaugo nuo nėštumo, bet ir padeda išvengti daugumos lytiškai plintančių ligų .

Tačiau, nepaisant nesaugių lytinių santykių pavojaus, lytiniu keliu plintančių ligų tyrimų statistika rodo, kad prezervatyvai naudojami ne taip dažnai, kaip galėtų būti.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Galbūt, jei tik geriau juos pažintume, jaustumėmės patogiau juos naudodami. Atsižvelgdami į tai, pateikiame 10 įdomiausių dalykų apie prezervatyvus.

Prezervatyvus naudojo senovės civilizacijos

Nors archeologai ir istorikai ginčijasi, kai kurie ekspertai teigia, kad prezervatyvai pasirodė 15 000 metų senumo olų piešiniuose. Seniausias žinomas naudojamo prezervatyvo atvaizdas pavaizduotas paveiksle, esančiame Grotte des Combarrelles urve Prancūzijoje. Be to, senovės Egipto, Graikijos ir Romos visuomenė pirmenybę teikė mažoms šeimoms ir, kaip žinoma, taikė įvairius gimstamumo kontrolės metodus.

Pirmasis žinomas panaudojimas prieš lytiškai plintančias ligas

Viduramžiais tikriausiai nebuvo jokių patikimų testų dėl lytiniu keliu plintančių ligų, nepaisant to, dauguma žmonių būtų žinoję, jei būtų sirgę! Todėl XVI a. Italijoje Gabriele Falloppio parašė pirmąjį žinomą paskelbtą prezervatyvų naudojimo lytiniu keliu plintančių ligų prevencijai aprašymą. Jis rekomendavo pamirkyti medžiaginius apvalkalus cheminiame tirpale ir leisti jiems išdžiūti prieš naudojimą. Falloppio teigė, kad atliko eksperimentinį lininio apvalkalo bandymą su 1100 vyrų. Eksperimentas esą parodė apsaugą nuo sifilio.

Seniausi rasti prezervatyvai

Seniausi rasti prezervatyvai (o ne tik nuotraukos ar aprašymai) yra 1640 m., aptikti Dudlio pilyje Anglijoje. Jie buvo pagaminti iš gyvūnų žarnų ir, manoma, kad buvo naudojami lytiniu keliu plintančių ligų profilaktikai.

Japonai prezervatyvus gamino iš vėžlio kiauto

XIX a. Japonijoje buvo galima įsigyti ir odinių prezervatyvų, ir prezervatyvų, pagamintų iš vėžlio kiauto ar ragų. Panašūs įtaisai, pagaminti iš aliejumi sutepto šilkinio popieriaus, aprašyti ir Kinijoje.

Daug laiko reikalaujantys receptai

Prezervatyvai ne visada buvo taip lengvai prieinami. 1824 m. tekste pateikiamas receptas, kuriame nurodyta dvylika labai daug laiko reikalaujančių žingsnių, reikalingų prezervatyvams

Prezervatyvų būdavo galima įsigyti tik pagal receptą

JAV buvo laikas, kai prezervatyvų buvo galima įsigyti tik pagal receptą. Gydytojai juos išrašydavo vyrams, kad vyrai galėtų apsisaugoti nuo užsikrėtimo lytiškai plintančiomis ligomis nuo prostitučių. Tačiau moterims jų neišrašydavo, kad jos galėtų apsisaugoti nuo pastojimo ar dėl kitų priežasčių.

Prezervatyvai buvo parduodami prekybos automatuose nuo 1928 m.

2008 m. prezervatyvų automatui sukanka 80 metų, o jų gamintojas – Vokietijoje įsikūrusi kompanija “Fromm’s”, kuri pagamino pirmąjį firminį prezervatyvą. Jos produktas “Fromm’s Act” ne tik pirmasis pasirodė prekybos automatuose, bet ir, kiek keista, jo reklaminiu veidu tapo Peliukas Mikis.

Nematomi prezervatyvai

Kvebeko Lavalio universitetas atliko klinikinius “nematomų” prezervatyvų, iš tikrųjų gelio, kuris sukietėja padidėjus temperatūrai, bandymus. Tai vienas iš daugelio kuriamų produktų, priskiriamų moteriškų prezervatyvų kategorijai, kai kuriems iš jų buvo suteiktas vyriausybės leidimas.

Purškiami prezervatyvai

Vokiečių mokslininkas Janas Vinzenzas Krauzė (Jan Vinzenz Krause) iš Prezervatyvų konsultavimo instituto Vokietijoje neseniai sukūrė purškiamą prezervatyvą, kuris šiuo metu yra bandomosios rinkodaros stadijoje. Krauzė sako, kad vienas iš jo purškiamų prezervatyvų, kurie, kaip pranešama, išdžiūsta maždaug per 5 sekundes, privalumų yra tas, kad jie puikiai prisitaiko prie kiekvieno penio.

.

.

Užsakymo Nr. 220112

Rašyti komentarą