Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Karantino sąlygų pažeidėjas teismo užtarimo nesulaukė

Publikuota: 2021 rugsėjo 22 Kategorija: Atpildas, Teisėtvarka

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Vakar Tauragės apylinkės teismas (Šilutės rūmai) nutartimi netenkino vyro skundo, kuriuo šis prašė panaikinti jam skirtą baudą ir nutraukti administracinio nusižengimo bylą, kurioje jis buvo nubaustas už tai, kad karantino metu artimai kontaktavo su kitų namų ūkių atstovais.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šilutės rajono policijos komisariatas T. O. nubaudė už tai, kad jis šių metų gegužės 16 d. naktį, karantino, paskelbto Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu, laikotarpiu artimai kontaktavo, t. y. garaže vartojo alkoholinius gėrimus su dviem asmenimis, nepriklausančiais tam pačiam namų ūkiui, ir tuo sukėlė pavojų išplisti COVID-19 ligai. Už šį administracinį teisės nusižengimą vyrui skirta 550 Eur bauda.

Teismui pateiktame skunde ir teismo posėdžio metu T. O. prašė panaikinti jam skirtą baudą ir nutraukti bylą, nurodydamas, kad nuėjo vakare pas pažįstamą vyrą pasišnekučiuoti, išgerti alaus. Šis buvo garaže ir dirbo, o T. O. visą laiką buvo lauke. Prie jų prisijungė dar vienas vyriškis. Tarp vyrų kilus konfliktui, T. O. muštynių metu buvo įtemptas į garažo vidų. Atsipeikėjo, kai gulėjo kieme ant grindinio ir buvo spardomas. Sugebėjęs atsistoti, pabėgo namo. Dėl šio įvykio vyksta ikiteisminis tyrimas. Vyro manymu, jis nesukėlė pavojaus užkrėsti COVID – 19 kitus asmenis, nes pats nebuvo izoliacijoje, nekontaktavo su sergančiais asmenimis, bendraudamas stovėjo lauke, o ne patalpos viduje.

Teismas T. O. skunde nurodytas aplinkybes, kurios nebuvo užfiksuotos ikiteisminio tyrimo medžiagoje, kad jis stovėjo lauke ir ten būdamas bendravo su kitu asmeniu, kuris buvo garažo viduje, bei, kad jis garaže atsidūrė ne savo noru, o tik muštynių metu buvo įtemptas, vertintino kritiškai, kaip gynybinę poziciją siekiant išvengti administracinės atsakomybės.

Įvertinęs byloje surinktus įrodymus ir nustatytas aplinkybes, taip pat ikiteisminio tyrimo byloje esančią medžiagą, teismas sprendė, kad vyras nesilaikė Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu numatyto ribojimo kontaktuoti su kitais namų ūkiais, jo kaltė padarius Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso (toliau – ANK) 45 straipsnio 4 dalyje numatytą nusižengimą, įrodyta visiškai, todėl T. O. skundo netenkino ir paliko galioti Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šilutės rajono policijos komisariato nutarimą.

Teismas nurodė, kad ANK 45 straipsnio 4 dalies normoje įtvirtinti pavojingi padariniai yra suformuluoti kaip vertinamieji, nesiejant jų su tuo ar pažeidimą darantis asmuo serga COVID-19 liga ar ne. Akcentavo, kad T. O. nusižengimą padarė paskelbto karantino dėl plintančios COVID-19 ligos Lietuvos Respublikos teritorijoje metu. Įvertino ir tai, kad jis ir su juo buvę asmenys pažeidimo padarymo vietoje buvo be svarbių ir pateisinamų priežasčių.

Be to, teismas pabrėžė, kad administracinė nuobauda yra atsakomybės priemonė, kuri neišvengiamai sukelia tam tikras neigiamas pasekmes pažeidimą padariusiam asmeniui, tuo siekiant administracinės nuobaudos tikslų, numatytų ANK 22 straipsnyje. Todėl dėl paskirtos nuobaudos pažeidėjo nurodomi galimi patirti finansiniai, darbiniai nepatogumai yra adekvatus jo neteisėtos veikos rezultatas, reikalingas nuobaudos tikslams pasiekti.

Šią nutartį per 20 dienų nuo jos paskelbimo galima skųsti Klaipėdos apygardos teismui.

taurages.teismai.lt inf.

Rašyti komentarą