Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Pilietinis pasninkas užsitęsė

Publikuota: 2010 vasario 17 Kategorija: Nuo'monės

Su artėjančiu pavasariu.Su artėjančiu pavasariu.

Arba kodėl valdžiai nusispjaut į visuomenės iniciatyvas.

Visiems labas rytas. Vėliau prisijungusiems prie mūsų – laba diena.

Sprendžiant iš šios dienos ryto – Šilutėje lengvai šąla, oras ramus, – nieko bloga lyg ir neturėtų nutikti. Anaiptol, po pietų eisime į Kultūros ir pramogų centrą paminėti Vasario  16 – osios – Lietuvos valstybės atkūrimo dienos. Po to kepsime blynus – juk Užgavėnės.

Kai kam to gana, kad pasijaustų tikrais piliečiais. Tik tiek, regis, iš mūsų – paprastų šilutiškių tenori ir miesto bei rajono valdžia. Neskaitant tų aplinkos tvarkymo akcijų, kurias vietos valdžios vyrai ir moterys dar toleruoja, bet niekada neranda laiko patys jose dalyvauti.

Iš aukščiausių rajono vadovų vienintelis mero pavaduotojas Jonas Jaunius dar kartais išdrįsta nusimesti valdžiažmogio mantiją ir savo darbu prisidėti prie aplinkos tvarkymo iniciatyvų. Deja, miesto šeimininkai – seniūnas su pavaduotoju, kurie, regis, turėtų pirmi ateiti piliečiams į pagalbą, visada lieka nuošalyje. Kodėl?

To paties kartą paklausiau Šilutės seniūno Raimondo Steponkaus. Žinot, ką jis man atsakė? Niekada neatspėsit.

„Jeigu dalyvausiu visose jūsų talkose, tai tapsiu šlavėju“, – štai ką atsakė tas valdžios sugadintas žmogus. Ar toks turi būti seniūnas?

Bet tai dar ne blogiausia. Daug sunkiau pakelti jų – valdžiažmogių pastangas slopinti mūsų – piliečių iniciatyvas tvarkyti miestą.

Kalbu apie veją Lietuvininkų gatvėje, tarp muziejaus ir Kredito unijos. Greitai sueis dveji metai, kai Šilutės gražinimo draugija ėmėsi iniciatyvos įrengti ten skverą su gėlynais, takais ir suoliukais. Iš pradžių atrodė, kad ir Savivaldybė palaiko šį sumanymą, ir per daugiau kaip metus jos pastangomis buvo nustatytos to sklypo ribos ir paskirtis. Buvo likę surengti supaprastintą projektinių pasiūlymų, kaip tą skverą tvarkyti, konkursą ir kibti į darbą. Deja, Savivaldybės pastangos suteikti miestelėnams galimybę savo darbu pagražinti dar vieną miesto kampelį baigėsi kartu su praeitų metų vasara.

Praeitą penktadienį buvau pakviestas į pasitarimą Savivaldybėje. Ten buvo kalbama apie pasirengimą Šilutės miesto 500 metų sukakčiai, kurią minėsime kitąmet. Šilutės Rotary, „Inner Wheel“ ir Soroptimos klubai atėjo su pasiūlymu finansuoti meninio akcento pastatymą Tilžės gatvės skverelyje. Todėl pasitarime tik apie tai ir buvo kalbama.

Kai baigiantis pasitarimui paklausiau, kada miestelėnai galės kibti tvarkyti skvero prie muziejaus, mero pavaduotoja Stasė Skutulienė tai suprato tik kaip Šilutės gražinimo draugijos ir Viktoro Bičkausko, Savivaldybės architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo, reikalą ir paskubėjo užbaigti pasitarimą.

Mane, kaip pilietį, tai įskaudino. Juolab, kad mes – Šilutės gražinimo draugija neprašome pinigų, – tik galimybės savo darbu, savo darbo priemonėmis, jeigu reikės, ir savo pinigais prisidėti prie miesto tvarkymo. Bet valdžia, kuri taip mėgsta kalbėti apie visuomenės pilietiškumo stoką ir būtinybę jį ugdyti, mums to neleidžia.

Ilgai galvojau, ką toliau daryti. Vienu metu netgi buvo kilusi mintis, kad reikėtų „paleisti savo šunis“ – surengti pilietinio nepasitenkinimo akciją. Bet susilaikiau, – nenoriu tapti panašus į Švonderį. Geriau, pagalvojau, dar kartą pamėginsiu išjudinti biurokratų sieną, – šįkart su rajono tarybos pagalba.

Rytoj susitinku su meru Virgilijum Pozingiu. Bus gera proga įsitikinti, kam jis atstovauja Savivaldybėje.

O šiandien švęskime, linksminkimės. Juk nedažnai tepasitaiko galimybė vieną dieną pasidžiaugti ir Lietuvos valstybei svarbia sukaktimi, ir katalikiškomis Užgavėnėmis.

Su artėjančiu pavasariu,

Orestas

5 skaitytojų komentarai
nekatalikas 2010 vasario 16d., 11:4066.28.139.242

Orestas yra toks koks yra:piktas katalikas,seniuna isivaizduojantis tik su sluota rankose,apsiginklaves sunimis,kuruos gali bet kada paleisti(cia jis taip kalba apie silutes piliecius).Be to jis nori nugriauti biurokratu siena…tik,kad taip nepaslydus ant kamscio.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 7

Atsakyti

Audrius Endzinas 2010 vasario 17d., 12:4178.59.77.125

Sveikas, Orestai, su pavasariu ir Lietuvėlės gimtadieniu.
Žinia, kad šiais metais pažymimime 20 – metį nepriklausomos Lietuvos atkūrimo.
Na, o netruks prbėgti šie metai ir minėsime savo miesto 500 metų jubiliejų.
Abi datos, nors ir labai skirtingos savo reikšme, bet labai brangios daugeliui iš mūsų. Esu tikras, kad jas reikia pažįmėti ne vienu proginiu renginiu, bet visų metų kryptinga veikla.
Pačiomis įvairiausiomis progomis siūlau siekti paskelbti Šilutę sekančių metų Lietuvos Kultūros Sostine.
Tam reikia ne tik projektų , kurie būų reikiamo lygio. Bet, visų pirma, mūsų visų geros valios ir sutarimo.
Sutinku paimti šluotą, kastuvą ar karutį – ,,valdžiažmogių” era seniai pasibaigusi – jei reikia tarpininkauti projektų gynimui, pagaliau ir rašymui. Tik pradėkime pagaliau tai daryti (čia ne tau adresuota), nes atrodo, kad daugeliu atveju užsiiminėjame tik pliurpalogija.
Su geriausiais linkėjimais pelenų dieną
Audrius Endzinas

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 2

Atsakyti

marina 2010 vasario 17d., 21:0878.61.128.70

negrazu seimunui patriotiskuma vadinti pliurpalogija.tuo labiau jusu Audriau rasliava labiau panasi i pliurpalogija.gadina seimas zmones,oi gadina…

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

raimis 2010 vasario 18d., 09:2184.15.190.136
man patiko pats straipsnio formatas kur problemas kelia ir savo pozicija atvirai reiskia patys spudos atstovai. Paprastai buna tik kritiniai straipsniai, reportazai, ar kitu asmenu elgiasio komentarai.
Kazkas naujo, gal atsiras ir rimtas diskusiju forumas, kuriame neliks neapykantos,pagiezos, pavydo…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 0

Atsakyti

landšaftininkas 2010 vasario 18d., 12:2378.61.46.212

Orestai, siūlau paplėtoti “16 kvartalo” tvarkymo ir akcento temą. Būtų įdomu!

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą