Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Nemuno deltoje vyks pirmasis nacionalinis šienpjovių čempionatas (kviečia registruotis)

Publikuota: 2021 liepos 19 Kategorija: Renginiai

bef.lt nuotr.bef.lt nuotr.

Čempionatas vyks liepos 31 d., į jį kviečiami šienaujantys dalgiais iš visos Lietuvos.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Turbūt kiekvienam vyresnės kartos atstovui išgirdus žole slystančio dalgio garsą ar pamačius juo mojuojančius ūkininkus, kyla malonūs prisiminimai. Tai svarbi lietuviškų tradicijų dalis, kuri turi būti puoselėjama. Šiemet pirmą kartą Lietuvoje organizuojamas Nacionalinis šienpjovių čempionatas, kuriame varžysis tiek vakarų Lietuvai būdingas žemaitiškas šunkojis, tiek senasis Lietuviškas dalgis, kuris pjauna Dzūkijos ir Aukštaitijos pievas.

Šieno pjovimo dalgiais čempionatai jau turi gilias tradicijas kaimyninėse valstybėse – Lenkijoje bei Baltarusijoje. Ten rengiamos didžiulės šventės, kurių metu su pagarba atsižvelgiama į tradicijas bei siekiama jas populiarinti ir šiomis dienomis.

Į pagalbą meldinei nendrinukei

Nacionalinį šienpjovių čempionatą Lietuvoje organizuoja nevyriausybinė organizacija Baltijos aplinkos forumas, jau daugelį metų užsiimanti rečiausio Europoje giesmininko – meldinės nendrinukės apsauga.

„Lenkijoje ir Baltarusijoje vykstantys čempionatai taip pat siejami su šiais paukščiais – šienaujant perimvietėse šie sparnuočiai simboliškai išlydimi į rudeninę migraciją parodant rūpestį, jog ir kitais metais čia sugrįžusių meldinių nendrinukių lauks ūkininkų prižiūrėtos pievos, kuriose gims nauja retųjų giesmininkų vada“, – sako šio čempionato iniciatorius, gamtininkas Žymantas Morkvėnas.

Žymantas jau turi patirtį dalyvaujant tokiuose čempionatuose, 2019 m. kartu su kolega Petru Lengvinu iš čempionato Baltarusijos Polesės regione į Lietuvą parvežė garbingą apdovanojimą už kokybiškiausiai nušienautas pradalges.

Pasirinktas čempionato laikas – liepos baiga – labai tinkamas derinant tiek šienpjovių, tiek sparnuočių interesus. Liepos pabaiga, rugpjūčio pradžia – tai metas, kai šienapjūtė jau pasibaigusi. Ūkininkai gali lengviau atsikvėpti, pasitreniruoti ir susirungti čempionate. Tuo metu taip pat itin palankus šienavimas paukščių atžvilgiu. Jau baigiasi perėjimo laikotarpis, sparnuočiai ruošiasi rudeninei migracijai.

Šienavimas dalgiu – malonumas

„Lietuviškas dalgis yra nepelnytai užmirštas. Kas pabando kokybišką dalgį, supranta jog motorinis trimeris yra kančia, o dalgis – malonumas. Šienaujant kiemą dalgiu, darbas atliekamas be erzinančio triukšmo, gali girdėti supančios gamtos garsus, o ritmingi dalgio mostai įtraukia į savotišką meditaciją. Norint jog tradicinis dalgio naudojimas iš naujo užgimtų, reikia turėti kokybišką geležtę ir mokėti ją paruošti“, – sako Giedrius Vaivilavičius, šienavimo dalgiu tradicijos puoselėtojas, pirmasis užsiregistravęs čempionato dalyvis.

Renginio metu jis taip pasidalins savo žinioms, kaip tinkamai paruošti dalgį darbui, o pradedančiuosius entuziastus pamokys šienavimo gudrybių.

„Jei norime, jog ši nuostabi tradicija išliktų – dalgį svarbu naudoti ne tik varžytuvėse, bet ir kasdieniniame gyvenime. Čempionatas gali būti puiki proga kiekvienam į namus prisivilioti šią tradiciją“, – apibendrina G. Vaivilavičius.

Registracijos tvarka

Kviečiame į Šienpjovių čempionatą registruotis komandas po du žmones. Čempionato dieną bus varžomasi pjaunant polderio pievas stengiantis kuo greičiau ir kokybiškiau nupjauti specialiai atmatuotą žolės plotą. Komandų, patekusių į kitą etapą, nariai jau savarankiškai susirungs aukščiausios klasės meistro kategorijoje.

Savo komandą į čempionatą galite užregistruoti čia. Kviečiame registruotis iki liepos 25 d. Į čempionatą užsiregistravę dalyviai turi turėti savo dalgius.

bef.lt inf.

Rašyti komentarą