Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kodėl verta skaityti knygas?

Publikuota: 2020 gruodžio 17 Kategorija: Paslaugos, Reklama, Verslas

Daugelis skaitymą įvardina kaip vieną mėgstamiausių savo laisvalaikio užsiėmimų ar netgi neįsivaizduoja savo poilsio be įtraukiančios knygos. Džiugi žinia ta, kad tokia veikla yra ne tik įdomi, bet ir visapusiškai naudinga. Išskyrėme pagrindinius skaitymo privalumus – pasitikrinkite, ar visus juos žinojote.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Lavinamas susikaupimas

Internete greitai galime peržvelgti įdomiausias antraštes, tačiau skaitydami knygą turime visą dėmesį sutelkti į jos turinį – taip laviname koncentraciją ir atidumą. Toks įgūdis naudingas ne tik vaikams, bet ir mums patiems. Jei kurį laiką šį pomėgį buvote apleidę, iš pradžių susikaupti gali būti ganėtinai sunku, tačiau jeigu pavyks sugrįžti prie reguliaraus skaitymo, labai greitai pastebėsite labai pozityvius pokyčius.

Didesnė empatija

Teigiama, jog vaikai ir paaugliai, kurie dažnai skaito grožinės literatūros kūrinius, dažniausiai kur kas lengviau gali suprasti kitų žmonių emocijas, o kartais – net ir pačius save. Tokios knygos puikiai apgauna mūsų smegenis, todėl įsijautę į siužetą pradedame jausti simpatijas ar antipatijas atitinkamiems herojams ir jų elgesiui. Tai gali turėti teigiamos įtakos bendraujant su realiais žmonėmis – tikėtina, kad bus lengviau surasti padrąsinantį ar paguodžiantį žodį.

Lakesnė vaizduotė

Logiška, jog skaitydami knygas, mintyse pradedame įsivaizduoti, kaip atrodo įvairiausios vietovės, jų herojai ir veiksmo scenos. Tai ugdo mūsų kūrybiškumą ir lavina fantaziją, todėl daug skaitant, susitvarkyti su kūrybiškomis užduotimis tampa gerokai paprasčiau. Toks įgūdis gali praversti ne tik darbe, bet ir Jūsų kasdienybėje, pavyzdžiui, ieškant būdų, kaip išsisukti iš nemalonios padėties.

Platesnis žodynas

Tai nereiškia, jog skaitydami knygas galėsime tapti ir puikiais oratoriais, tačiau kur kas platesniu žodynu tikrai galėsime pasigirti. Naudodami įvairesnius žodžius ir sugebėdami juos sudėti į rišlius sakinius, savo kalbą paversime gyvybingesne ir įtaigesne, o ir aplinkiniams bus daug paprasčiau mus suprasti. Tokie įgūdžiai tikrai pravers įvairiausiose gyvenimiškose situacijose.

Lavinama atmintis

Kartais sakoma, jog skaitymas yra mankšta mūsų smegenims. Tiesa, jos naudą pajusite ne iš karto. Tikėtina, kad daugiau skaitydami, po truputį lengviau įsidėmėsite įvairiausią informaciją, tačiau geriausia žinia ta, jog reguliarus skaitymas gali padėti apsisaugoti nuo Alzhaimerio ligos ir kitų panašių problemų. Tikrai nieko neprarasite, jei išbandysite tokią prevenciją.

Mažiau streso

Tiek knygos paaugliams, tiek ir suaugusiems skirta literatūra gali turėti teigiamos įtakos streso mažinimui. Tai patvirtina ne vienas atliktas tyrimas: jų metu paaiškėjo, kad po maždaug pusvalandį trukusio skaitymo daugeliui žmonių sumažėjo širdies ritmas ir atsipalaidavo raumenys. Be to, galimybė pabėgti nuo išorinio pasaulio ir surasti naujų požiūrio taškų labai naudinga ir siekiant sumažinti depresijos simptomus. Taigi iš esmės galima teigti, kad knygos turi įtakos geresnei mūsų nuotaikai ir bendrai psichologinei sveikatai.

Geresnis nakties miegas

Kadangi skaitydami lengviau atsipalaiduojame, tokia veikla rekomenduojama užsiimti prieš ruošiantis eiti miegoti – tikėtina, kad į sapnų karalystę tuomet persikelsite gerokai paprasčiau. Tiesa, kad pasiektumėte geriausių rezultatų, elektroninius skaitytuvus bent jau prieš miegą turėtumėte iškeisti į spausdintą knygą.

Teigiamas poveikis besivystančioms smegenims

Reguliariai skaitydami, vaikai ir paaugliai išvysto stipresnius socialinius įgūdžius, o jų smegenys lengviau supranta ir apdoroja sudėtingesnes situacijas. Be to, skaitymas išplečia jų gebėjimą kaupti žinias – tai siekiant mokslo aukštumų iš tiesų yra ženklus privalumas. Taip pat nustatyta, jog naudos smegenims turi ir Jūsų skaitomos knygos: mažyliai, kuriems dažnai skaitoma, užmezga tvirtesnį ryšį su tėvais, yra raštingesni ir neretai gali pasigirti geresniais pasiekimais mokykloje. Nesuklysite, jei atžalų pažintį su knyga pradėsite kuo anksčiau – platų vaikiškos literatūros pasirinkimą rasite Pigu.lt el. parduotuvėje.

Plečiasi požiūris

Skaitydami knygas turime galimybę pažinti įdomiausių herojų vidinius išgyvenimus ar nusikelti į vietas ir situacijas, kuriose gyvenime galbūt ir neteks pabuvoti. Visa tai plečia mūsų akiratį ir į savo kasdienybę leidžia pažvelgti visiškai kitu kampu. Kartais teigiama, jog skaitymas gali padėti surasti ir tikrąjį save – tokios įkvepiančios literatūros galite ieškoti čia: https://pigu.lt/lt/knygos.

Akivaizdu, kad skaitymas yra visapusiškai naudingas užsiėmimas – jei nuolat ieškote būdų, kaip tobulėti, pradėkite nuo geros knygos. Pasistenkite tokį įprotį išugdyti ir vaikams: jie Jums dėl to tikrai padėkos.

Užsakymo Nr. 201217

Reklama: https://fantastinesknygos.lt

Rašyti komentarą