Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Žiema išretino pamario žemdirbių pasėlius

Publikuota: 2011 balandžio 22 Kategorija: Verslas, Žemės ūkis

Čia tai, kas po žiemos liko iš žieminių rapsų pasėlio. (Oresto Lidžiaus nuotr.)Čia tai, kas po žiemos liko iš žieminių rapsų pasėlio. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Išankstiniais duomenimis, šią žiemą Šilutės rajone iššalo per 20 proc. žiemkenčių. Daugiausiai žalos žiemos šalčiai pridarė rapsams – žuvo daugiau kaip 80 proc. visų pasėlių.

Žieminių kviečių nuostoliai pamaryje siekia 30, kvietrugių – 20, rugių – 15, miežių – 50 proc.

Ypač skaudžiai viduržiemio šalčiai kirto per Usėnų apylinkėse triūsiančio jaunojo ūkininko Vitalijaus Vičkaus žiemkenčius, – jam žuvo bemaž 90 proc. pasėlių: iššalo visi rapsai, o iš beveik 60 ha kvietrugių teliko kokie 10 ha, ir tie patys išsibarstę po atskirus žemės sklypus.

Todėl, kai tik žemė kiek pradžiūvo, ir tapo įmanoma traktoriumi įvažiuoti į laukus, ūkininkas nedelsdamas ėmėsi darbo: vietoj iššalusių žiemkenčių jis skuba sėti vasarojų, – juk negali dykos dirvos laikyti.

V. Vičkus dėl žiemos šalčių prarado bemaž 90 proc. žiemkenčių. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

V. Vičkus dėl žiemos šalčių prarado bemaž 90 proc. žiemkenčių. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Penktadienį V. Vičkus iššalusių žieminių rapsų hektarus ruošė naujai sėjai. Apie tai, kad iš rudens ten būta kažko pasėta, galėjai spręsti tik iš mažų žemės kauburėlių, po savimi slepiančių žiemos pakirstų žiemkenčių šaknų likučius.

Paklaustas, kiek gi nuostolių jam pridarė ši žiema, ūkininkas tik patraukė pečiais. “Tam dar neturėjau laiko, – reikia skubėti dirbti, – santūriai, kaip dera rimtam ūkininkui, atsiliepė V. Vičkus. – Bet tikiuosi, kad didesniąją nuostolių dalį man padengs draudimas”.

Draudimo kompanijos žalų vertintojas jau buvo atvykęs apžiūrėti usėniškio ūkininko žiemkenčių pasėlių. Tad V. Vičkui teliko sulaukti, kada jam bus atlyginti nuostoliai.

Šią žiemą Šilutės rajone iššalo ne mažiau kaip 1 400 hektarų žiemkenčių pasėlių. Tačiau šie skaičiai nėra galutiniai, mat Šilutės r. savivaldybės administracijos Kaimo reikalų skyrius lig šiol apklausė tik stambesniuosius ūkininkus, ir tai dar ne visus.

LR Žemės ūkio ministerijos duomenimis, daugiausiai nuostolių dėl žiemos šalčių patyrė Kretingos rajono žemdirbiai, jie prarado apie 77 proc. žiemkenčių pasėlių. Joniškio rajone iššalo 74, Pakruojo r. – 71, Klaipėdos r. – 69, Šiaulių r. – 62 proc. Panevėžio r. – 61, Vilniaus r. – 75 proc. visų žiemkenčių. Mažiausi nuostoliai Alytaus rajone, ten žuvo tik apie 8 proc. žieminių javų ir rapsų.

Rašyti komentarą