Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Saulės elektrines įsirengusios mokyklos sutaupytus pinigus tikisi skirti ugdymui

Publikuota: 2020 kovo 17 Kategorija: Gamyba, Reklama, Verslas

Šiais metais dar penkios Šilutės rajono mokyklos pradeda naudoti ekologišką energiją, kurią joms gamins ant stogų įrengtos nuosavos saulės elektrinės. Atsinaujinantys energijos šaltiniai populiarėja neatsitiktinai – jie ne tik prisideda prie švaresnės mūsų visų aplinkos, bet ir leidžia švietimo įstaigoms sumažinti išlaidas energijai.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Paskatino noras sutaupyti

Saulės elektrines įsirengusių Šilutės r. švietimo įstaigų direktoriai teigia, kad idėją įprastus elektros energijos išteklius pakeisti atsinaujinančiais rajono savivaldybė pristatė dar prieš kelerius metus. Įvardijus ekologiškos energijos naudą ir galimybę sutaupyti, įsirengti nuosavą saulės jėgainę panoro ne viena mokykla.

Tarp jų – ir Šilutės Martyno Jankaus pagrindinė mokykla. Vos per kelias savaites ant įstaigos stogo buvo sumontuota 50kW galios saulės elektrinės sistema. Iš viso instaliuoti 166 monokristaliniai „Solet Photovoltaics“ 300W galios moduliai ir 20 bei 27,6W galios ABB keitikliai su 10 metų garantija.

Mokyklos direktoriaus Audriaus Astasevičiaus teigimu, ekologišką energiją gamintis patiems paskatino ypač didelės elektros energijos sąnaudos.

„Turėti nuosavą saulės elektrinę norėjome dėl ekonominio efekto – esame viena didžiausių mokyklų rajone ir mūsų elektros energijos poreikiai yra didžiuliai, todėl norėjome sutaupyti. Džiaugiamės, kad tai padaryti leido ir galimybės – mokyklos stogo plotas tikrai didelis“, – teigia įstaigos direktorius.

Mokyklos vadovas neslepia – jei ne finansinė parama, saulės elektrine ant stogo šiandien švietimo įstaiga džiaugtis negalėtų.

„Jeigu ją įsirengti reikėtų už mokyklos pinigus, be abejo, negalėtume. Kadangi projektas yra finansuojamas – suteikiama didžiulė parama, o savivaldybės lėšų dalis tėra sąlyginai nedidelė – šiandien tai tapo realybe“, – sako direktorius.

Sutaupytas lėšas galės skirti ugdymui

Šilutės r. Vainuto gimnazija – dar viena mokykla, neseniai įsirengusi saulės elektrinę. Ant gimnazijos stogo buvo sumontuoti 166 „Solet Photovoltaics“ monokristaliniai 300W galios saulės moduliai bei „Solar Edge“ keitiklis su optimizatoriais. Šios saulės elektrinės sistemos galia siekia 50kW.

Kaip pasakoja gimnazijos direktorė Laima Barkauskienė, mokykla stengiasi susikurti kuo geresnes sąlygas, todėl modernūs sprendimai švietimo įstaigai – ne naujiena.

„Įgyvendiname labai daug projektų. Turime ir atnaujintą modernizuotą katilinę, atsisakyta kietojo kuro, atnaujintas visas pastatas, dalyvaujame edukacinių erdvių projekte ir pan.“, – sako gimnazijos vadovė.

L. Barkauskienė tikisi, kad šiemet įrengta saulės elektrinės prisidės prie sąlygų švietimo įstaigoje gerinimo, leis sutaupyti ir efektyviau išnaudoti turimas lėšas.

„Kas vedė priimti tokį sprendimą? Noras sutaupyti, noras šiuolaikiškai gyventi ir noras, kad tos lėšos būtų skiriamos kitur, pavyzdžiui, ugdymui, o ne mokesčiams už elektros sąnaudas“, – pasakoja direktorė.

Ekologiška energija – dar 3 mokyklose

Žemaičių Naumiesčio gimnazija ir Šilutės r. Švėkšnos saulės gimnazija – dar dvi Šilutės rajono švietimo įstaigos, jau pradėjusios naudotis atsinaujinančia saulės energija.

Ant pastarosios mokyklos stogo sumontuota 50kW galios saulės energijos sistema, kurią sudaro 166 „Solet Photovoltaics“ monokristaliniai 300W galios saulės moduliai ir 27,6W galios ABB „Trio“ keitikliai su 10 metų garantija. Tuo tarpu ant Žemaičių Naumiesčio gimnazijos stogo instaliuota 42,39kW saulės elektrinė, sudaryta iš 157 „Solet Photovoltaics“ polikristalinių 270W galios modulių ir 20W galios gamintojo ABB keitiklių „Trio“.

Prie šių švietimo įstaigų greitu metu prisijungs ir Šilutės Žibų pradinė mokykla, mat ant įstaigos stogo jau vyksta saulės elektrinės montavimo darbai.

Nuosavos saulės elektrinės projektus visose penkiose rajono mokyklose finansavo Šilutės rajono savivaldybė, skyrusi 20 proc. lėšų, ir Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) – finansavusi likusią dalį.

„Solet Technics“ rinkodaros vadovas Edgaras Reut džiaugiasi, kad projektai buvo įgyvendinti sklandžiai ir saulės energija besinaudojančių įstaigų skaičius Šilutės rajone išaugo.

„Mes, kaip rangovai, labai džiaugiamės, kad darbai vyko lengvai ir operatyviai. Prie to ypač prisidėjo Šilutės rajono mokyklos, kurių darbuotojai buvo įsitraukę į visus procesus – itin atsakingai ir atidžiai vykdė pirkimo etapus bei patį projektą”, – kalbėjo įmonės atstovas.

Galvojantiems apie saulės elektrinę

E. Reut primena, kad saulės elektrinę norintys įsirengti visuomeninės paskirties pastatų valdytojai visų pirma turi atlikti galimybių studiją, nustatančią reikalingą elektrinės pajėgumą pagal esamus energijos poreikius. Taip pat preliminariai įvertinama elektrinės statymo vieta, pastato stogas arba žemės sklypas bei būsimos elektrinės prijungimo galimybės.

Atlikus galimybių studiją, įstaiga ar savivaldybės administracija kreipiasi į savivaldybės tarybą, kuri turi pritarti projekto įgyvendinimui ir skirti lėšų. Prie projekto įstaiga turi prisidėti mažiausiai penktadaliu, tačiau tikimybė paramai gauti pastebimai išauga skyrus didesnę dalį lėšų.

Pasirodžius kvietimui teikti paraiškas paramai gauti, įstaiga gali užsisakyti paslaugą iš saulės elektrinių tiekėjų (pavyzdžiui, „Solet Technics“), kurie parengia paraišką ir pasirūpina visais reikiamais dokumentais. Skaičiuojama, kad reikalingą dokumentaciją galima sutvarkyti maždaug per du mėnesius, todėl labai svarbu šį procesą pradėti kuo anksčiau.

Įstaigai gavus paramą, galima imtis techninio projekto, skelbti viešąjį pirkimą, išrinkti saulės elektrinės statytojus ir pradėti rangos darbus. Visa tai paprastai užtrunka keturis–aštuonis mėnesius.

.

.

Užsakymo Nr. 200317

Rašyti komentarą