Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

„Metų ūkis 2013“: Lietuvos pamaryje ir karvės spėja orus

Publikuota: 2013 spalio 09 Kategorija: Verslas, Žemės ūkis

A. Kliučinsko teigimu, karvės jam visada iš anksto praneša apie besiartinantį lietų.(Oresto Lidžiaus nuotr.)A. Kliučinsko teigimu, karvės jam visada iš anksto praneša apie besiartinantį lietų.(Oresto Lidžiaus nuotr.)

Norite tikėkite, norite – ne, bet pažangiame pieno ūkyje Lietuvos pamario žemėje, Užlieknių kaime, Šilutės rajone, lietuviškosios juodmargės ne tik maitina gausią Vidos ir Algimanto Kliučinskų šeimyną, bet dar ir padeda ūkininkams planuoti vasaros darbus.

Bent jau taip teigia pats A. Kliučinskas, kurio ūkis vos prieš dieną buvo paskelbtas respublikinio konkurso „Metų ūkis 2013“ nugalėtoju Šilutės rajone, surinkęs daugiausiai balų – 73.

14 metų savarankiškai ūkininkaujančio Algimanto pasakojimas apie savo karves, kurios jį iš anksto perspėja apie besiartinantį lietų, nustebino ne tik betono ir asfalto džiunglėse – mieste gyvenančius žiniasklaidos darbininkus, bet ir jo kolegą su valstybės tarnautojo munduru – taip pat pieno ūkį plėtojantį Šilutės rajono savivaldybės administracijos Kaimo reikalų skyriaus vedėją Alfredą Nausėdą.

„Karvės ganykloje prieš lietų pradeda intensyviai uostinėti orą. Man tai būna ženklas, kad artimiausiu metu, bent jau kitą dieną, sulauksime lietaus, – nors ir šypsodamasis, bet pakankamai įtikinamai pasakojo ūkininkas. – Dabar, rudenį, tai jau nebe taip aktualu, tačiau vasarą, atėjus šienapjūtės metui, labai praverčia planuojant lauko darbus. Ir visi iš aplinkui manęs dažnai klausia, kada geriausia šienauti…“

Tai tiek tos lyrikos.

Dabar apie A. Kliučinską ir jo ūkį.

Kaip jau buvo minėta, A. Kliučinskas, beje, pagal išsilavinimą jis yra zootechnikas, Užliekniuose savarankiškai ūkininkauja jau 14 metų. Dalyvaudamas Pieno ir Nitratų direktyvų programose, jis taip pertvarkė savo pieno ūkį, kad kitaip nei pažangiu jo dabar nepavadinsi.

Ūkininkas ne pirmus metus bendradarbiauja su Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba (toliau – LŽŪKT), jis vienas pirmųjų rajone ryžosi savo ūkio įvertinimui dėl atitikimo nustatytiems valdymo, geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės bei darbo saugos reikalavimams.

Šiuo metu A. Kliučinskas turi per 100 galvijų, iš jų 50 yra melžiamos karvės. Pastarosios kasdien duoda apie 900 kilogramus pieno, kuris, anot Kaimo reikalų skyriaus vedėjo, „Metų ūkio“ konkurso komisijos pirmininko A. Nausėdos, visada yra puikios kokybės.

Ūkininko šeima valdo 100 hektarų nuosavos žemės, dar apie 80 ha nuomoja, daugiausia potvynio užliejamoje teritorijoje.

A. Kliučinskas su sutuoktine Vida užaugino tris dukras ir vieną sūnų. Beveik visi vaikai darbuojasi šeimos ūkyje.

Pastarasis faktas ypač pradžiugino konkurso komisiją, kurioje, be A. Nausėdos, dar buvo LŽŪKT Šilutės biuro vadovė, gyvulininkystės konsultantė Ina Edita Kuzmienė ir Lietuvos ūkininkų sąjungos Šilutės skyriaus pirmininkas Kęstutis Andrijauskas. Ši naujiena padarė gerą įspūdį ir Šilutės žurnalistams.

Savaime iškilo klausimas: galbūt dabar jis jau jaučiasi tvirtai stovįs ant žemės?

Pasirodo, ne – tik šiek tiek tvirčiau, nei anksčiau. Todėl, kad ne viskas priklauso nuo paties ūkininko: pieno kainas diktuoja perdirbėjai, išmokų dydžius – ES, jau nekalbant apie degalus, elektrą ir kitus dalykus, darančius tiesioginę įtaką ūkio pelningumui.

Nepaisant visko, A. Kliučinskas nesiskundžia – tokio jau būta jo pasirinkimo, apie kitokį gyvenimą jis ir nesvajojantis.

Pabaigai

„Metų ūkio“ konkurse dalyvavo iš viso 8 Šilutės rajono ūkininkai (tiek jų tepanoro dalyvauti).

Antrąją vietą su 71 balu užėmė Aidos ir Audriaus Vindžigelskių ūkis Balčių kaime (Vainuto sen.), trečioji atiteko Virginijos ir Jono Macijauskų šeimynai, ūkininkaujančiai Šyšgirių kaime – 68 balai.

Anot Kaimo reikalų skyriaus vedėjo A. Nausėdos, pagal galvijų ir melžiamų karvių skaičių – atitinkamai apie 30 tūkst. ir 12 tūkst. vnt. – Šilutės rajonas pirmauja Lietuvoje. Rajono ūkininkų amžiaus vidurkis – 57 m. Deja…

Rašyti komentarą