Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Žiema užklupo netikėtai? (orų prognozė)

Publikuota: 2018 spalio 29 Kategorija: Aktualijos, Orai

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Nelauktai iškritęs sniegas dažnai tampa įvairiausių nelaimingų atsitikimų kelyje (ir ne tik) priežastimi. Vieni keiksnoja amžinai netikėtai žiemos užkluptus kelininkus, antri sinoptikus, o treti tiesiog džiaugiasi pirmaisiais žiemos ženklais. Natūralu, jog kyla klausimai: nejaugi taip sunku nuspėti, kada snigs? O ar ir sniegas spalio antrojoje pusėje yra normalus reiškinys? Pasidomėkime plačiau.

Šių metų spalio 24 dieną spaudoje pasirodė informacija apie pirmą sniegą Rokiškio apylinkėse, tačiau šis lokalus reiškinys nebuvo užfiksuotas meteorologijos stotyse.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Pirmąjį sniegą ir šlapdribą šiemet ciklono šiaurės rytinis pakraštys į meteorologijos stotis atnešė spalio 29 d. 5–6 val. ryte jis fiksuotas Kauno, Lazdijų, Dotnuvos ir Kybartų apylinkėse, vėliau snigo beveik visoje Lietuvoje.

Remiantis SKN (standartinė klimato norma, 1981–2010 m. vidurkis), pirmasis sniegas Lietuvoje pasirodo lapkričio 4 dieną. Anksčiausiai pirmasis sniegas iškrenta Šiaurės ir Rytų Lietuvoje (Dūkštas, Utena, Vilnius, Biržai, Utena, spalio pabaigoje), o vėliausiai – Vakarų ir Pietvakarių (Šilutė, Klaipėda, Nida, Kybartai lapkričio vidurys) (pav.).

Vidutinė pirmo rudens snygio data (1981–2010 m. SKN)

Paveiksle matyti, kad pirmo sniego datos SKN Vilniuje yra spalio 29 diena, todėl šiais metais sniegas sostinėje iškrito kaip „pagal planą“. Panašiai ir Biržuose, Utenoje. Tačiau Vakarų Lietuvą šiais metais sniegas aplankė beveik 2 savaitėmis ankščiau nei įprastai (SKN lapkričio 10–13 d.). Šie metai taip pat išskirtiniai tuo, kad per vieną dieną sniegas iškrito visoje Lietuvoje, kas pasitaiko retai.

Įvairiais metais pirmo sniego datos labai nevienodos. Anksčiausiai iškritęs pirmas sniegas užfiksuotas 1972 rugsėjo 28 dieną Panevėžyje, o vėliausiai – 2000-ųjų metų gruodžio 19 dieną Šilutėje ir Klaipėdoje, nors kitose stotyse sniegas buvo užfiksuotas beveik mėnesiu ankščiau.

www.meteo.lt inf.

Orų prognozė: https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/232048/orai-sniego-danga-neissilaikys-netrukus-sildys-16-laipsniu-siluma

1 skaitytojų komentaras
L&Nžnskld priemonės apšalę: 2018 spalio 30d., 13:165.20.107.167

na, negi dabartės teks tikrai tarpti vysai laisvon ir nebepriklausomon…mon…on…hm…no… ?
O, MG!
Vienavien prošvaistė ramina – nebedaug beatsiliekam nuo DruskeniKalinkosMalinkos žynių,
patenkam art im/an LazdziejųMargelin, /on VarėnosKašėton, /van PagėgiųKomiškan skrietan.
Vienvertus, bau gu, antraverst ne sau gugu, verst toliau VIP net nesinori, neįmetus kaipyrek graniono amoliaus (žynia palei REdaktariaus svorį).
O šiaip jau, jei ką, tai tarp musiu žyniais nesisklaidydami “in vino veritas” bočijo senoliai.
Taigi, visiem, kuriem nesusuka kranelio per vainą – regis 11/15 – triū-triū-3xtriū- božolinė pareina!
https://www.youtube.com/watch?v=n3ksaf6MR8Y
;-O-(/***

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 2

Atsakyti

Rašyti komentarą