Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutės vandens tiekėjai, net ir dirbdami nuostolingai, sugeba maudytis piniguose

Publikuota: 2018 spalio 17 Kategorija: Aktualijos, Paslaugos, Savivaldybėje, Verslas, Šilutėje

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Šilutės rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba, atlikusi UAB „Šilutės vandenys“ veiklos auditą, nustatė pažeidimų.

Antradienį audito ataskaita buvo pristatyta Šilutės rajono savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto posėdyje.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Trumpai

Auditoriai nustatė, kad 2017 m. įmonės vadovui buvo neteisėtai padidintas pareiginis atlyginimas.
Bendrovės direktorius tais pačiais metais savo ruožtu neteisėtai padidino algas savo pavaduotojai (vyriausiajai inžinierei) ir vyriausiajai buhalterei.
Net ir dirbant nuostolingai, įmonės darbuotojams mokėti priedai ir premijos, neteisėtai skirta tūkstantinė parama juridiniams asmenims.
Be to, „Šilutės vandenys“ paišlaidavo reklamai, kuri, auditorių nuomone, viešajam geriamojo vandens tiekėjui ir nuotekų tvarkytojui nereikalinga.

Išsamiau

Priedai, premijos

Per 2015 m. UAB „Šilutės vandenys“ patyrė per 300 tūkst. eurų nuostolį, nepaisant to, įmonės darbuotojams tais metais buvo išmokėta beveik 14 tūkstančių priedų.
2016 m. nuostolis sumažėjo iki 24 tūkst. eurų, tuo tarpu priedams išleista pinigų suma išaugo iki 18,5 tūkst. Eur.
2017 m. įmonė jau uždirbo pelno – beveik 11 tūkst. eurų, o priedams išleido daugiau kaip 21 tūkstantį.
Tačiau šiais metais Šilutės vandens tiekėjams ir vėl nelabai kaip sekasi: per pirmus 6 mėnesius patirtas beveik 5,6 tūkst. eurų nuostolis, nepaisant to, priedams ir premijoms per tą laiką sugebėta išleisti beveik 19 tūkst. Eur.
Anot auditorių, vandens tiekėjai aiškina, kad atleidžiant darbuotojus, nauji nepriimami, esamiems sugretinamos pareigybės, todėl didinamas ir darbo užmokestis.
Auditoriai, nors jie iš dalies ir pateisina tokį elgesį, tačiau jų išvada kategoriška: bendrovės lėšos naudojamos neekonomiškai.

Reprezentacija, reklama, parama

Per šių metų pirmąjį pusmetį, net ir dirbdami nuostolingai, Šilutės vandenes tiekėjai reklamai ir reprezentacijai sugebėjo išleisti daugiau kaip 2 712 eurų, iš kurių net 2 420 Eur skirta reklaminėms paslaugoms rugsėjį vykusio žuvienės virimo čempionato metu apmokėti.
2017 m. beveik 10 tūkst. eurų išleista reklamai Šilutės krepšinio komandos varžybose.
Be to, šiais metais (per pirmus 6 mėnesius) bendrovė neteisėtai skyrė 1 100 eurų. paramą juridiniams asmenims.

Vadovų darbo užmokestis

Auditoriai taip pat nustatė, kad, priešingai nei rekomenduojama Vyriausybės nutarimu, „Šilutės vandenų“ vadovo, jo pavaduotojo ir vyriausiojo buhalterio darbo užmokesčio dydis nėra susietas su įmonės veiklos rezultatais.
Iš audito ataskaitos:
„Nuo 2017-06-20 pakeitus Bendrovės vadovo darbo sutarties 2 p. , – sutartis sudaryta 5 metų laikotarpiui, tačiau, nesilaikant Stebėtojų tarybos priimtos nutarties, pakeistos darbo sutarties sąlygos, pakeistas 3 p., t.y., nustatytas Bendrovės vadovo padidintas pareiginis atlyginimas per mėnesį (padidėjimas sudaro 146,43 Eur per mėn.).
Bendrovės direktorius įsakymu 2017-01-02 neteisėtai patvirtino 2017 m. Bendrovės darbuotojų darbo užmokestį, atitinkamai nustatė padidintus, 10 proc. mažesnį už vadovo mėnesinės algos dydį: pavaduotojui (vyriausiajai inžinierei) ir vyriausiajai buhalterei (padidėjimas sudaro 263,56 Eur per mėn.). Neteisėtai direktoriui, vyr. inžinierei, vyr. buhalterei priskaičiuota DU padidinta suma (2017 m. ir 2018 m. 6 mėn.) iš viso – 7 379,82 Eur.“
Be to, kaip paaiškėjo, savivaldybėje nenustatyta kontroliuojamų įmonių vadovų darbo užmokesčio nustatymo tvarka.
Anot auditorių, įgyvendinus Vyriausybės rekomendacijas ir bendrovės vadovaujančių darbuotojų atlyginimus susiejus su įmonės veiklos rezultatais, būtų sudarytos tinkamos prielaidos efektyvesnei ir rezultatyvesnei veiklai.

Rekomendacijos

Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktoriui
Parengti ir patvirtinti Savivaldybės kontroliuojamų įmonių vadovų darbo užmokesčio nustatymo tvarką, vadovaujantis Vyriausybės rekomendacijomis.
Įmonės stebėtojų tarybai (pirmininkui)
Atitaisyti 2017-06-20 Stebėtojų tarybos pirmininko ir bendrovės direktoriaus pasirašytą bendrovės vadovo pakeistos darbo sutarties 3 p. (buvo nesilaikyta Stebėtojų tarybos priimtos nutarties, neteisėtai pakeistos darbo sutarties sąlygos dėl darbo užmokesčio), svarstyti posėdžiuose visus klausimus, susijusiais su esminiais veiklos įvykiais, turinčiais įtakos veiklos rezultatams.
UAB „Šilutės vandenys“ direktoriui
Atitaisyti bendrovės direktoriaus 2017-01-02 įsakymu neteisėtai patvirtintą 2017 m. bendrovės darbuotojų darbo užmokestį (padidintus pavaduotojui (vyriausiajai inžinierei) ir vyriausiajai buhalterei), atstatyti neteisingai priskaičiuotą darbo užmokesčio padidintą sumą – 7379,82 Eur, darbuotojams priedus ir premijas mokėti, atsižvelgiant į metinius veiklos rezultatus, lėšas naudoti ekonomiškai, nenaudoti su bendrovės veikla nesusijusiems tikslams – reklamai ir kt.

5 skaitytojų komentarai
Skaitytojas 2018 spalio 17d., 12:1390.131.38.140
Skaitau, kad auditas yra teisus, ir Silutei nereikia visokiu cempionatu, anei krepsinio komandos.Be to, skaitau , kad uz vandeni irgi per brangiai mokame, juk visgi gyvename vandens kraste. Taip ir dingsta kazkur milijonai is musu kiseniu.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 38 Thumb down 4

Atsakyti

Vietinis 2018 spalio 19d., 02:485.20.106.102
Čia tai geras. Nustatyta tiek pažeidimu, o siūlymas”gal galit atitaisyti įsakyma”. Karalius mirė-tegyvuoja Karalius. O gal karalius per daug žino, todėl gal geriau nejudinkim.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 14 Thumb down 5

Atsakyti

teta 2018 spalio 20d., 17:2178.62.31.78

oi ne, karalius vienam lapausiui parodė piršta. 5 prc neduos. tas supyko… ir atsitiko

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 2

Atsakyti

Lūpdažis 2018 spalio 21d., 13:2690.131.42.71
Nusižengimų su kaupu. Normalioj valstybėj už tokius dalykus būtų atleistas iš darbo ir padengtų visus nuostolius. Bet kadangi mes gyvenam Lietuvos glūdumoj, tai tokie daltkai dedasi kaip rusijos glūdumoj. Dėl reklamos tai nenustebčiau jei Tikras Vytautas paskambino ir pasakė sumą budraičio renginiui pervesti. Net beveik įsitikinęs kad taip įvyko

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 15 Thumb down 2

Atsakyti

Nebus teisybės 2018 spalio 22d., 12:0990.135.189.85
Pala pala apie kokius darbuotojus kalba eina, kuriems čia pakilo alga, paprastas darbininkas negauna jokių priedų ar premijų!!!!! Neklaidinkit žmonių !!! O gauna kas prie valdžios, būtų įdomus dar vienas straipsnis, giminystės ryšiai šitoja įmonėje.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 8 Thumb down 2

Atsakyti

Rašyti komentarą