Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: poetė Dalia Bielskytė šilutiškiams linkėjo šviesos ir meilės

Publikuota: 2018 rugsėjo 24 Kategorija: Kultūra, Naujienos

F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.

Rugsėjo 19 dieną Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko poezijos ir muzikos valanda „Eilės ant debesies“, kurios metu su šilutiškiais susitiko klaipėdietė poetė Dalia Bielskytė ir režisierius, teatrologas, profesorius Petras Bielskis.

D. Bielskytė poezijos mėgėjams dovanojo savo kūrybą: skaitė eiles, dalinosi gyvenimo pateiktais netikėtumais ir iššūkiais, patirtais įvairias gyvenimo etapais, kurie atsispindi poetės kūryboje.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

P. Bielskis ne tik skaitė dukros kurtas eiles, bet ir kitų poetų kūrybą, dalinosi mintimis apie jų poetinio žodžio galią.

2006 m. D. Bielskytė išleido pirmąją savo poezijos knygą, pavadintą „Raudona“, kuri buvo apdovanota Zigmo Gėlės premija už geriausią metų poetinį debiutą. Vėliau pasirodė dar dvi poezijos knygos: trioletų rinkinys „Vėduoklė“ (2009) ir „Vardas debesies“ (2014). Anot poetės, jos eilės gimsta spontaniškai, tačiau sugula į rinkinį tik po kelių ar keliolikos metų. Savo poezijos tekstų rankraščius ji visiškai patiki sesers Eglės Bielskytės griežtai korektūrai, kur kiekvienas žodis, rimas šlifuojamas ir gludinamas iki reikiamos tobulybės, tačiau poetė visada sutinka su sesers kritika ir eiles koreguoja pagal jos pateiktus reikalavimus.

Poetė kuria ne tik eiles. Jos sielai mielas ir vizualusis menas – tapyba, fotografija, todėl dažnai bendrauja ir bendradarbiauja su meno žmonėmis. Kaip antai antroji jos trioletų knyga “Vėduoklė” (2009) – tai jungtinis darbas kartu su grafike Danute Žalnieriūte, retas dailės ir poezijos sintezės pavyzdys, kai nė viena iš autorių nedominuoja. Unikaliems grafikės D. Žalnieriūtės darbams – subtilioms ir rafinuotoms vėduoklėms – jautriai atitaria lengvi, bet stipraus emocinio krūvio D. Bielskytės trioletai. Plazdanti vėduoklių grafika ir griežtos formos poezija susipina ir sudaro nedalomą visumą. Iš tikrųjų, trioletas – labai griežtos sandaros posmas, lyrikos žanras. Jį sudaro aštuonios eilutės, pirmoji eilutė būtinai sutampa su ketvirtąja ir septintąja, o antroji – su aštuntąja. D. Bielskytės trioletai liudija žanro įvaldymo meistrystę. Eilėraščių rinkinyje „Vardas debesies“ poetė lieka ištikima ekspresyvumui, grakščiai eilėraščių formai, bet tekstai aštresni, ryškesnės ironiškos intonacijos, nuo tragizmo dažnai pereinama prie žaismingo sarkazmo. Šioje knygoje, kaip ir ankstesnėje, dera dailė ir poezija – eilėraščius papildo širdies draugo, dailininko Arūno Mėčiaus iliustracijos.

Susitikime dalyvavo poezijos literatė Dalia Žibaitienė ir Birutė Morkevičienė, pačios kuriančios eiles. Jos dalinosi mintimis ir įžvalgomis apie poetės D. Bielskytės poetinio žodžio subtilumą, žavėjosi jos kuriamos poezijos gilumu.

Renginio metu dainuojamosios poezijos atlikėjas, šilutiškis Adolfas Nausėda skambino gitara, atliko savo kūrybos ir lietuvių poetų eilėmis kurtas dainas. Susirinkusieji galėjo įsigyti poetės D. Bielskytės poezijos knygų.

Atsisveikindama viešnia mielai dalino autografus, šilutiškiams linkėdama šviesos ir meilės.

Susitikimas organizuotas vykdant tęstinį projektą „Prie knygos versmės: kurk, švęsk, pažink“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajono savivaldybės.

Dalia Pupšytė, Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos bibliotekininkė

Rašyti komentarą