Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Ministras Linkevičius apie Macikų lagerį: nepateisinama, kad Lietuvoje iki šiol likę tokių neprižiūrėtų kapaviečių

Publikuota: 2018 rugsėjo 07 Kategorija: Aktualijos, Rajone, Savivaldybėje

www.urm.lt nuotr.www.urm.lt nuotr.

Penktadienį Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius apsilankė Macikų nacistinės Vokietijos karo belaisvių ir Sovietų Sąjungos GULAG‘o lagerio objektų komplekse (1941-1955) ir neseniai atrastose masinėse šių lagerių kapavietėse Armalėnuose, Šilutės rajone.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„Macikų lageris – simboliška ir unikali vieta, nes čia, toje pačioje vietoje, 15 metų veikė ir nacistiniai, ir sovietiniai, ir karo belaisvių, ir civilių lageriai. Kita tokia vieta, kaip Macikai, Lietuvoje nežinoma. Europoje panaši vieta dar yra tik Lenkijoje. Šis kompleksas turi būti visapusiškai ištirtas, tinkamai sutvarkytas ir įamžintas. Daug dėl šios vietos sutvarkymo jau padare Šilutės rajono savivaldybė, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras bei Kultūros paveldo departamentas, tačiau dar daug reikia padaryti. Nepateisinama, kad Lietuvoje iki šiol likę tokių neprižiūrėtų kapaviečių, ypač, kurios susijusios su mūsų žemėse įvykdytais nusikaltimais žmoniškumu”, – sakė L. Linkevičius.

Kaip greičiau sutvarkyti ir įamžinti Macikų lagerį ir kapavietes ministras kalbejo ir su Šilutės rajono meru Vytautu Laurinaičiu, mero pavaduotoju Algiu Bekeriu, Šilutės savivaldybės darbuotojais bei istorikais.

Macikų lageryje kalėjo, buvo kankinami ir mirė daugiau nei dvidešimties šalių piliečiai. 1939-1944 metais hitlerinės Vokietijos okupacijos laikotarpiu čia veikė karo belaisvių stovykla „Stalag luft VI“, kurioje buvo kalinami Anglijos, Belgijos, JAV, Kanados, Lenkijos, Prancūzijos, SSRS karo belaisviai. 1944-1946 metais sovietai čia kalino vokiečius, rumunus, vengrus, austrus, olandus, lenkus, čekus.

1946 metais įsteigtas GULAG‘o Šilutės (Macikų) lageris, kuriame iki 1955 metų buvo kalinami neįtikę sovietų okupacinei valdžiai Lietuvos piliečiai, tarp kurių profesoriai, dvasininkai, kultūros žmonės, ūkininkai, taip pat moterys bei lageryje gimę jų vaikai. Mirtingumas Macikų lageryje buvo itin didelis – Šilutės rajone jau yra rastos ir vis dar atrandamos masinės kapavietės.

Ministras taip pat apsilankė vokiško kapitalo įmonėje „Klasmann-Deilmann Bioenergy“, kuri vykdo biokuro ir durpių gamybos bei tiekimo veiklą Lietuvoje, Vydūno kultūros centre Kintuose, o taip pat Rusnėje, kur 2015 metais buvo pastatytas paminklas Indijos lyderiui Mohandui Gandžiui ir jo draugui Hermanui Kalenbachui.

www.urm.lt inf.

2 skaitytojų komentarai
- - - 2018 rugsėjo 7d., 15:3778.62.30.115
Ten mat sudėtingiau negu tik brangias trinkeles užpirkti – lengvai su pinigiukais nepažaisi.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 10 Thumb down 4

Atsakyti

Joana 2018 rugsėjo 9d., 09:195.20.119.61
O ar ne nykiai atrodo Šilutės mecenato H, Šojaus kapavietė? Kelios skurdžios gėlytės, nuolat apaugęs žolėmis, kas jį tvarko?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą