Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: „Nacionalinės ekspedicijos“ komandos dalyviai lankėsi Šilutės bibliotekoje

Publikuota: 2018 birželio 15 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.

Birželio 13 d. Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje lankėsi didelio populiarumo sulaukusio LRT projekto „Nacionalinė ekspedicija“ dalyviai, kurie dar kartą atvėrė nepažintus Lietuvos istorijos klodus. Tačiau šį kartą istorinių atradimų maršrutas driekėsi jau ne Lietuvos, o Lenkijos teritorija, ir jo ašimi tapo ilgiausia Lenkijos upė Vysla.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Lygiai prieš metus 2017 m. F. Bajoraičio viešosios bibliotekos skaitytojams buvo pristatyta pirmoji nacionalinės ekspedicijos knyga „Nemunu per Lietuvą“. Šis leidinys tapo perkamiausia pažintine knyga Lietuvoje. Knyga „Vysla per Lenkiją“ – jau antroji knygų serijos „Nacionalinė ekspedicija“ dalis.

Susitikime dalyvavo visų ekspedicijų dalyvis, knygos sudarytojas ir autorius, nominuotas rašytojas, fotografas, gamtininkas Selemonas Paltanavičius. Laivo kapitonai: Senosios laivadirbystės tradicijų puoselėtojas iš Rusnės Simonas Knapkis kartu su ekspedicijos dalyviu sūnumi Uosiu ir kapitonas, Klaipėdos muziejaus Laivybos istorijos skyriaus muziejininkas Romualdas Adomavičius jaunesnysis. Renginį moderavo leidyklos „Terra Publica“ direktorė Danguolė Kandrotienė.

Leidyklos direktorė priminė, kad pastaroji ekspedicijos knyga „Vysla per Lenkiją“ – tai jau šešiasdešimtoji S. Paltanavičiaus autorinė knyga, kurią susitikimo metu buvo galima įsigyti kartu su pirmąja ekspedicijos knyga bei kitomis knygelėms skirtoms vaikams apie gamtą.

Susitikimo dalyviai dalinosi ekspedicijos akimirkomis, kurios neabejotinai įtraukia į nuotykių ir paslapčių kupinas keliones Nemunu ir Vysla po istorines Lietuvos didžiosios kunigaikštystės žemes, sekant senaisiais ir ieškant neatrastų didingos Lietuvos valstybės pėdsakų. Gausiai iliustruotoje knygoje atskleidžiama bendra Lietuvos ir Lenkijos istorija, negirdėti istorijos pasakojimai, nepažintos tradicijos, regionų virtuvė ir etnokultūriniai papročiai.

Anot S. Paltanavičiaus, pasirengimas tokiai ekspedicijai trunka gan ilgai, vyksta daug parengiamųjų darbų, dalyvauja daug už kadro „nematomų“ žmonių, kurie iš anksto rengia nuoseklų kelionės maršrutą, derina sustojimo vietas, įvairius susitikimus su vietos bendruomenėmis bei viešaisiais vietos ir šalies atstovais, kartais net prireikia diplomatų pagalbos iš anksto derinant tam tikrus leidimus.

Kartu su ekspedicijos dalyviais keliaujanti operatorių grupė filmuoja nuo ankstyvo ryto iki kitos dienos paryčių mažiausiai dviejomis kameromis, taip pat dūzgia „varlės perspektyva“ pakilęs dronas virš upės, tačiau nemaža dalis filmuotos medžiagos vis dėlto lieka už kadro. Operatoriams tenka didelis iššūkis paruošti filmuotą medžiagą ir pateikti žiūrovams, jie dirba labai daug, tačiau sudėlioti įdomiausią medžiagą ir pateikti žiūrovui į 25 serijų formatą yra labai kruopštaus ir nematomo darbo rezultatas.

Ekspedicijos laivo kapitonai S. Knapkis ir R.Adomavičius susitikime pasidalino profesiniais laivavedybos ypatumais, patirtais plaukiant Nemuno ir Vyslos upių vagomis skirtingų šalių teritorijose: upių aukštupiai, žemupiai, plotis, gylis, srovės stiprumas, orientaciniai upės ženklai, oro sąlygos ir net kurioziškos situacijos, patirtos ekspedicijos metu – „laivo stūmimas“, kiekvieno kapitono košmaras –„žmogus už borto“ ir kitos smagios istorijos. R.Adomavičius pastebėjo, kad po ekspedicijos pristatymų žiūrovams per LRT, knygų pasirodymo, keičiasi kultūrinis gyvenimas prie vandens, atrandama naujų vandens maršrutų, aktyvėja vandens turizmas.

Jau birželio 20 d. „Nacionalinės ekspedicijos“ komanda išplaukia į dar vieną kelionę. Šįmet ji kvies prisiminti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istoriją – Dniepro upe bus plaukiama per visą Ukrainą. Pasak ekspedicijos dalyvių, planuojamas maršrutas – vien upe daugiau nei 1000 kilometrų per visą Ukrainą iki Juodosios jūros.

Su malonumu lauksime tolimesnių ekspedicijos dalyvių įspūdžių ir netikėtų atradimų.

Dalia Pupšytė, F. Bajoraičio viešoji biblioteka

Rašyti komentarą