Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Lyg ir nematomos, bet gerbiamos: slaugytojos „už kadro”

Publikuota: 2018 gegužės 17 Kategorija: Gyvenimas, Sveikata

www.silutesligonine.lt nuotr.www.silutesligonine.lt nuotr.

„Visada šalia, atsakingos, pasižyminčios tolerancija, ištverme ir kruopštumu. Ko gero, mažai kas jas pažįsta: dažniausiai jos slepiasi po chalatais, kepurėmis, o jų veidus visada dengia kaukės. Pacientai jų nemato, bet jaučia jų begalinį rūpestį”, – taip VšĮ Šilutės ligoninės gydytojai kalba apie anestezijos ir intensyviosios terapijos ir operacinės slaugytojas.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Gegužės 12-ąją viso pasaulio slaugytojai šventė Tarptautinę slaugytojų dieną. Ta proga Šilutės ligoninės gydytojai pasidalijo savo mintimis apie moteris, nuo kurių labai priklauso kiekvienos operacijos sėkmė.

Neįsivaizduoja darbo be jų

Pagrindinis anestezijos ir intensyviosios terapijos ir operacinės slaugytojų tikslas – kad pacientas būtų saugus, o operacija vyktų sklandžiai. Šilutės ligoninėje dirba 6 anestezistės ir 6 operacinės slaugytojos, kurios dar vadinamos instrumentatorėmis.

Operacinės slaugytojos užtikrina visos aparatūros veiklą, instrumentų pirminį paruošimą – juos dezinfekuoja, sterilizuoja, taip pat gelbėja gydytojams operacijų metu.

„Operacinės slaugytojos turi ne tik suruošti šimtus įvairių instrumentų, įrankių, bet ir žinoti jų paskirtį. Po operacijos juos vėl turi surinkti ir paruošti kitai operacijai. Juk pasibaigus operacijai gydytojai meta chalatus, nusimauna pirštines, o visa ta netvarka pasilieka joms – instrumentatorėms”, – apie slaugytojų kasdienybę pasakojo Reanimacijos ir intensyvios pagalbos skyriaus vedėja Audronė Pikžirnienė.

Jai antrina ir Chirurgijos skyriaus vedėjas Algis Starkus. „Į operacinę ateinu, kai jau viskas suruošta. Slaugytojos yra atsakingos už tai, kad nieko netrūktų. Be to, jos turi žinoti visą operacijos eigą ir kada paduoti reikiamą instrumentą”, – sakė chirurgas, ir pridūrė, kad be slaugytojų gydytojai neįsivaizduoja savo darbo. “Tai būtų tolygu, lyg sėdėti prie stalo be šakutės”, – juokavo A.Starkus.

Medikas atskleidė, jog susikalbėti operacijų metu nėra sunku, mat visos slaugytojos dirba daugiau kaip 20 metų. Jos jau iš žvilgsnio žino, ką kiekvienas gydytojas nori pasakyti, žino jų darbo stilių, todėl nereikia net prašyti – jos pačios žino, kokį kada paduoti instrumentą.

Praėjo visus etapus

Gydytojai pabrėžė, jog operacinės slaugytojos, anestezistės dirba sunkų ir įtemptą darbą, todėl jos nusipelno didžiausios pagarbos. Po operacijos ar prieš ją pacientai mato gydytojus ir išreiškia jiems dėkingumą, o slaugytojų nemato. Jie yra greitai įvežami į operacinę, o iš jos išvežami dar miegantys. Taigi, slaugytojos lyg nematomos, nes apie jas mažai kalbama, o jų darbas prasideda už uždarytų durų. Tačiau nuo jų priklauso visa operacijos sėkmė.

Operacijos metu labai svarbus ir anestezisčių, kurios yra anesteziologo – reanimatologo dešinioji ranka, darbas. Šilutės ligoninėje visos anestezistės jau yra senbuvės – jos dirba daugiau kaip 40 metų.

„Jos praėjo visus medicinos raidos operacinėje etapus: ir kai pas mus buvo teikiama tik inhaliacinė – garinė narkozė, ir vėliau, kai atsirado spinalė nejautra, intubacinės narkozės…” – prisiminė A.Pikžirnienė. Pasak gydytojos, ankščiau įstaigoje nebuvo gydytojo – anesteziologo, todėl narkozę teikdavo anestezistės. Jos sekdavo pulsą, spaudimą, ligonio būklę stebėdavo netgi pagal akių vyzdžių reakcijas.

Susipažinkite…

Anestezijos ir intensyviosios terapijos slaugytoja Elena Lepienė Šilutės ligoninėje dirba jau 48 metus.

„Mano pagrindinis darbas yra padėti anesteziologui – reanimatologui operacijos metu. Aš turiu stebėti, kaip veikia ir visa įranga operacinėje”, – sakė E.Lepienė. Pasak slaugytojos, darbas operacinėje yra įtemptas: nuolat turi būti pasiruošęs netikėtumamas.

Jos kolegė anestezistė Nijolė Saldauskienė Šilutės ligoninėje dirba daugiau kaip 43 metus. “Aš myliu šį darbą, man jis patinka”, – sakė anestezistė.

Instrumentatorė Ramutė Žičkuvienė 24 metus dirba mėgstamą darbą. Šilutės ligoninė jos pirmoji darbo vieta. Iš Rusnės kilusi operacinės slaugytoja pasidalino savo mintimis apie kasdienybę: “Kiekvienas gydytojas turi savo darbo specifiką, o mums prie to reikia prisitaikyti. Mes jau iš žvilgsnio ir mosto suprantame, kokio instrumento gydytojui reikia. Nėra lengvų ar sunkių operacijų, nes visada turi būti pasiruošęs netikėtoms situacijoms”, – sakė R.Žičkuvienė.

Jai pritarė ir kolegė Angelija Vaitkienė, kuri dirba operacinės slaugytoja nuo 1989-ųjų. „Nors tai sunkus, atsakingas darbas, tačiau aš jį myliu, ir kitoje srityje savęs neįsivaizduoju”, – sakė A.Vaitkienė.

Šių slaugytojų darbu džiaugiasi ir gydytoja A.Pikžirnienė. „Šių anestezisčių patirtis ir įdirbis yra nepakeičiami. Žmogus turintis tokią patirtį ir stebėdamas pacientą, gulintį ant operacinio stalo, į numatomus pasikeitimus organizme reaguoja greičiau, nei spėja parodyti aparatas. Anestezisčių darbą ir patirtį mes labai vertiname”, – apie operacinės slaugytojas kalbėjo Reanimacijos ir intensyviosios pagalbos skyriaus vedėja.

www.silutesligonine.lt inf.

1 skaitytojų komentaras
šilutiškė 2018 gegužės 24d., 06:27212.59.30.145

Ačiū ,kad įvertinote slaugytojų darbą ,nes jų darbas ne ką menkesnis negu gero specialisto-gydytojo.Tiesa,mažai kam tenka operacinės darbuotojoms ištarti žodį ačiū ,nes Jų mes paprasčiausiai nematome.Aš norėčiau pasakyti ,kad ir kitų skyrių slaugytojų darbo negalime sumenkinti irgi ligoniai pirmiausiai apie ligoninės darbą susidaro įspūdį pagal tai ,kaip juos aptarnauja ,kaip globoja ligoninėje ,o tai atlieka slaugytojos ,kurios kuria ligoninės įvaizdį,ir kad Jų darbas sunkus ir atsakingas mes suprantame ir visi dėkingi už tai .Linkime visoms slaugytojoms gražios vasaros ,laimės ištvermės,sveikatos ir Dievo palaimos visame kame ,kad būtų laimingos Jų šeimos ir kantrūs vyrai ,kurie dažnai nemato Jų naktimis.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą