Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

„LT1918“: Šilutės vydūniečių tiriamasis darbas – vienas geriausių Lietuvoje

Publikuota: 2018 gegužės 17 Kategorija: Gyvenimas, Švietimas

Šilutės Vydūno gimnazijos komanda. Iš kairės: S. Girskytė, G. Vladičkaitė, M. Petrauskaitė, U. Toliušytė, L. Balcerytė. Šilutės Vydūno gimnazijos komanda. Iš kairės: S. Girskytė, G. Vladičkaitė, M. Petrauskaitė, U. Toliušytė, L. Balcerytė.

Lietuvos valstybės istorijos archyve apdovanotos geriausios projekto „LT1918“ mokyklų konkurso komandos.

Konkurse nugalėjo Garliavos Jonučių gimnazijos komanda atlikusi tiriamąjį darbą apie 1914–1918 m. lietuviškoje spaudoje pateiktas svarbiausias istorijos datas. Už išskirtinai gerai įgyvendintus tiriamuosius darbus taip pat įvertintos Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazijos, Kauno Maironio universitetinė gimnazijos, Šilutės Vydūno gimnazijos, Suginčių pagrindinės mokyklos ir Inturkės pagrindinės mokyklos komandos.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Šilutės Vydūno gimnazijos komanda konkursui pateikė tiriamąjį darbą apie signataro J. Šaulio politinę ir diplomatinę veiklą.
Jį rasite čia: http://lt1918.lt/wp-content/uploads/2018…

Ši apdovanojimų ceremonija užbaigė daugiau nei du mėnesius trukusią projekto „LT1918“ programą, kuri įtraukė istorijos tiriamųjų temų konkursą, interaktyvias „Šimtmečio tilto“ pamokas mokyklose ir gyvas tiriamosios istorijos dirbtuves.

Konkursui buvo pateikta 18 puikiai išpildytų tiriamosios istorijos darbų, iš kurių jungtinė Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto ir „LT1918“ istorikų komanda atrinko geriausius. Dešimt geriausiai įvertintų komandų turėjo galimybę sudalyvauti interaktyvioje pamokoje „Šimtmečio tiltas“, kurią „LT1918“ projekto įgyvendintojai surengė tų komandų mokyklose gegužės pradžioje.

Geriausiai pasirodžiusios komandos buvo pakviestos į specialiai joms surengtą ekskursiją Valstybės pažinimo centre po kurios dienos programa buvo tęsiama Lietuvos valstybės istorijos archyve.

Renginio metu nugalėtojus pasveikino pagrindinio projekto rėmėjo lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai, Lietuvos vyriausiasis archyvaras dr. Ramojus Kraujelis, VU Istorijos fakulteto prodekanė dr. Loreta Skurvydaitė ir Kauno miesto muziejaus atstovas Simonas Jazavita. Po apdovanojimų ceremonijos „LT1918“ nugalėtojų komandoms buvo Lietuvos valstybės istorijos archyvo direktoriaus pavaduotojas Alfonsas Tamulynas pristatė parodą „Aukojau save Lietuvai“ bei kartu su archyvo darbuotojais surengė ekskursiją po senųjų leidinių ir rankraščių saugyklas, kurios paliko stiprų įspūdį jauniesiems istorijos tyrėjams.

Projekto „LT1918“ metu buvo organizuotas ir „Šimtmečio tiltu“ pavadintas pamokų turas. Jo metu „LT1918“ komanda nuvažiavo daugiau negu 1500 km ir surengė valandos trukmės interaktyvią pamoką daugiau negu 700 moksleivių. Pamokų metu buvo pristatomi ir aptariami moksleivių konkursiniai darbai, išklausyti įdomūs svečių pranešimai, kuriuos skirtingose mokyklose skaitė Donatas Puslys (Bernardinai.lt redaktorius), dr. Justinas Dementavičius (VU TSPMI dėstytojas), Vilius Alesius (VU komunikacijos koordinatorius) ir Arnoldas Fokas („Misija Sibiras“ ekspedicijų vadovas). Taip pat buvo surengtos interaktyvios diskusijos „gyvosios bibliotekos“ formatu, kurios nepaliko abejingų ir moksleiviai vis drąsiau dalinosi savo mintimis apie Lietuvos istorijos ir visuomenės raidos aspektus, kurie buvo svarbūs prieš šimtą metų ir liko aktualūs šiandien.

Pagrindinis projekto „LT1918“ tikslas – autentiškai pristatyti Lietuvos valstybės atkūrimo istoriją ir pateikti ją socialinių tinklų kartai patrauklia forma, kuri būtų ne tik paveiki, bet ir turėtų išliekamąją vertę. Remiantis geriausia tarptautine praktika istorikų, viešųjų ryšių ir technologijų ekspertų komanda padeda pamatyti įvykių raidos kontekstą bei tokiu būdu sukuria pagrindą atvirai diskusijai apie Lietuvos valstybės atkūrimo kelią.

„LT1918“ (http://lt1918.lt/) projektą vykdo profesionali istorikų komanda, bendradarbiaujanti su Lietuvos centriniu valstybės archyvu, Lietuvos valstybės istorijos archyvu, Kauno miesto muziejumi, Vilniaus universitetu bei kitomis institucijomis. Projekto didysis rėmėjas – lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“.

Parengta pagal www.maxima.lt inf.

Rašyti komentarą