Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

LLRI: Lietuvoje ne visuomet yra paisoma mokesčių mokėtojų teisių

Publikuota: 2018 gegužės 11 Kategorija: Verslas

'Kada paskutinį kartą girdėjote, kad mokesčių mokėtojai turi ne tik pareigas, bet ir teises?' – klausia LLRI prezidentas Žilvinas Šilėnas. (15min.lt inf.)'Kada paskutinį kartą girdėjote, kad mokesčių mokėtojai turi ne tik pareigas, bet ir teises?' – klausia LLRI prezidentas Žilvinas Šilėnas. (15min.lt inf.)

Pagarbos mokesčių mokėtojams dienos proga Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) ekspertai kartu su partneriais pristatė mokesčių mokėtojų teisių sąrašą. Juo norima pabrėžti, kad mokesčių mokėtojai turi ne tik pareigas, bet ir teises, kurių turi būti paisoma.

„Lietuvoje dažniausiai kalbama, kad mokesčių mokėtojai turi pareigas: susimokėti laiku, susimokėti daug. Bet kada paskutinį kartą girdėjote, kad mokesčių mokėtojai turi ne tik pareigas, bet ir teises?“, – klausia LLRI prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Anot jo, pristatytos mokesčių mokėtojų teisės yra „išbarstytos“ įvairiuose Lietuvos Respublikos teisės aktuose. LLRI su partneriais sukaupė jas į vieną, eiliniam mokesčių mokėtojui pritaikytą sąrašą.

„Norėjome, kad gyventojai nesijaustų bejėgiai, susidūrę su valdiškomis institucijomis, kad žinotų savo teises ir reikalautų, kad jos būtų gerbiamos. Retas mokesčių mokėtojas žino, kad jis turi teisę būti kiek įmanoma mažiau trikdomam mokesčių administratoriaus”, – sako Ž. Šilėnas.

LLRI ekspertė Ieva Valeškaitė akcentavo teisę į mokesčių sistemos stabilumą, teisę būti laikomam sąžiningu mokesčių mokėtoju, teisę į kokybiškai ir gerai parengtus mokesčių įstatymus.

„Simboliška, kad pagarbos mokesčių mokėtojams dienos išvakarėse kuriamai mokesčių reformai, visuomenė turėjo tik penkias dienas susipažinimui su daugiau kaip šimto penkiasdešimties puslapių mokesčių pakeitimų paketu. Absurdas, kad žinodama tokią teisę valdžia ją ignoruoja ir piktnaudžiauja”, – sako Ieva.

Jos teigimu, priimant mokesčių įstatymus būtina vertinti jų poveikį, konsultuotis su visuomene, juos priimti tik pasirengus, vengti svarstymo ir priėmimo skubos tvarka. Teisinis reguliavimas turi būti nuoseklus ir nedviprasmiškas.

„Jei ši teisė yra užtikrinama, mokesčių mokėtojai gali išvengti mokesčių įstatymų, išaiškinimų, deklaracijų formų painiavos. Tai ne tik leidžia mokesčių mokėtojams geriau suprasti mokesčių sistemą, bet ir mažina administracinę naštą – jiems paprasčiau apskaičiuoti, deklaruoti ir sumokėti mokestines prievoles“, – aiškino ji.

„Mano galva, Lietuvoje labiausiai pažeidžiamos yra smulkaus ir vidutinio verslo teisės. Valstybinės institucijos teikdamos konsultacijas, teikia jas per daug bendras, neatsižvelgia į konkrečias situacijas. Tokiomis rekomendacijomis dažnai neįmanoma vadovautis, o kartais net nepadeda išvengti baudų“, – kalbėjo Virginija Sirevičienė, BDO globalios organizacijos tarptautinis partneris.

Remdamasi teismų praktika I. Valeškaitė pabrėžė, kad Lietuvoje mokesčių mokėtojų teisių paisoma nepakankamai. Jai pritarė ir mokesčių mokėtojų teisių sąrašą parengti padėjęs advokatas Tomas Davidonis. Pastarojo teigimu, Lietuvoje mokesčių mokėtojų teisės, palyginti su kitomis pasaulio šalimis, užtikrinamos neblogai, tačiau dar tikrai yra vietos, kur pasitempti, įskaitant geresnį teisės į mokesčių sistemos stabilumą užtikrinimą.

„Mokesčių mokėtojų teisės yra pakankamai išsibarsčiusios įvairiuose teisės aktuose ir mokesčių mokėtojams yra sudėtinga juose susigaudyti. Todėl labai džiaugiuosi instituto ekspertų iniciatyva trumpai ir aiškiai pristatyti mokesčių mokėtojų teises“, – kalbėjo T. Davidonis, „Deloitte Legal“ partneris.

Anot LLRI ekspertų, Pagarbos mokesčių mokėtojams diena – puiki proga kasmet valstybės institucijų atstovams prisiminti, kad be mokesčių mokėtojų į valstybės biudžetą suneštų pinigų nebūtų mokyklų, ligoninių, išasfaltuotų kelių, pensijų, pašalpų, jų pačių atlyginimų.

„Norėtųsi, kad pagarbą mokesčių mokėtojams rodytume kasdien, o ne vieną dieną metuose“, – sakė Ieva Valeškaitė.

Mokesčių mokėtojų teisių sąrašą Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertai parengė kartu su įmonių „BDO auditas ir apskaita“ ir „Deloitte Legal“ teisininkais.

Mokesčių mokėtojų teisės

www.llri.lt inf.

Rašyti komentarą