Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Meteo.lt pristato: palankiausios datos atostogoms Lietuvoje

Publikuota: 2018 gegužės 10 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje, Orai

www.meteo.lt nuotr.www.meteo.lt nuotr.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologai suskaičiavo 30 metų kasdienius paros kritulių kiekio ir oro temperatūros daugiamečius vidurkius. Šios vidutinės reikšmės atspindi būdingas termines ir drėgmės sąlygas kiekvienai gegužės-rugsėjo mėnesių dienai.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Šiltojo sezono paros kritulių kiekio ir oro temperatūros daugiamečiai vidurkiai pagal 1981-2010 m. (penkių dienų slankieji vidurkiai).

Šiltojo sezono paros kritulių kiekio ir oro temperatūros daugiamečiai vidurkiai pagal 1981-2010 m. (penkių dienų slankieji vidurkiai).

Paveiksle dešinėje pateikti šių reikšmių penkių dienų slankieji vidurkiai.

Žmonės geriausiai jaučiasi, kai lauke giedra ar mažai debesuota. Aktyviam poilsiui palankūs orai yra tada, kai per dieną iškrenta mažiau nei 1 mm kritulių, o dienos maksimali oro temperatūra svyruoja apie 22,0 °C. Nenuostabu, jog intensyvūs, ilgai trunkantys lietūs gali sugadinti seniai suplanuotas atostogas. Tad, tiems, kurie nenori pasiduoti blogai nuotaikai ir žada laisvalaikį leisti aktyviai, „Meteo.lt“ pateikia palankiausias datas atostogoms Lietuvoje.

Taigi mažiausiai kritulių (arba mažiausiai lietingų dienų) šiltojo sezono laikotarpiu būna gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje. Nors vidutinė paros oro temperatūra tuo metu dar nėra labai aukšta dėl vėsokų naktų, bendros sąlygos poilsiui yra labai geros.

Top 15 dienų Lietuvoje, kai Lietaus tikimybė yra didžiausia arba mažiausia.

Top 15 dienų Lietuvoje, kai Lietaus tikimybė yra didžiausia arba mažiausia.

Kitas sausasis laikotarpis Lietuvoje sutampa su aukščiausios oro temperatūros laiku. Tai yra liepos pabaiga ir rugpjūčio pirmos dienos. Be to, liepos 29 bei rugpjūčio 3 ir 8 dienos patenka į mažiausią lietaus tikimybę turinčių dienų Lietuvoje penkioliktuką (lentelė dešinėje). Šiuo laiku vidutinė paros oro temperatūra neretai viršija 18 °C. Pikas pasiekiamas rugpjūčio 5 dieną, vėliau oro temperatūra palengva krenta ir 15 °C ribą pasiekia rugpjūčio pabaigoje-rugsėjo pradžioje. Lietingiausi laikotarpiai Lietuvoje yra birželio antra pusė (birželio 13-28 d.) ir rugpjūčio pradžia (rugpjūčio 9-11 d.).

Kad ir kokia graži būtų vasara, nė vieni metai neapsieina be stichinio masto meteorologinių reiškinių. Pagal paskutinių 20 metų statistiką, tokių reiškinių Lietuvoje daugiausiai pasitaiko liepą (39%) bei rugpjūtį (25%). Beveik kiekvienais metais liepos mėnesį yra fiksuojamas stichinio ar katastrofinio masto lietus. Didžiausia itin stambios krušos tikimybė yra gegužę, viesulo – birželį ir liepą, o škvalas dažniausiai fiksuojamas liepos–rugpjūčio mėnesiais.

Stichinio masto sausra Lietuvoje dažniausiai susiformuoja antroje vasaros pusėje (liepą–rugpjūtį), šiuo laiku didžiausia ir kaitros tikimybė. Iš 12 per paskutinius 20 metų Lietuvoje užfiksuotų kaitros atvejų, 7 buvo liepos mėnesį ir tik 3 rugpjūtį. Minėtais mėnesiais dažniausiai Lietuvą aplanko ir itin intensyvios audros. Jų metu stebimas pavojingų meteorologinių reiškinių (gausūs krituliai, kruša, stiprus vėjas ir perkūnija) kompleksas. Taigi, liepa ir rugpjūtis yra patys šilčiausi mėnesiai Lietuvoje, bet derėtų prisiminti, kad būtent šiais mėnesiais dažniausiai pasireiškia ekstremalūs meteorologiniai reiškiniai.

Kyla klausimas, kokia bus ši vasara? Remiantis JAV Nacionalinio Aplinkos prognozavimo centro (NCEP) klimato modelio duomenimis, Lietuvoje turėtų būti šilta ir sausa. Birželį ir liepą vidutinė oro temperatūra numatoma iki 1,5 °C aukštesnė. O rugpjūčio terminės sąlygos bus artimos įprastoms, šiek tiek šiltesnis oras prognozuojamas Lietuvos pietvakarinėje dalyje. Kritulių numatoma kur kas mažiau nei įprastai, ypač liepos mėnesį.

www.meteo.lt inf.

Rašyti komentarą