Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

„Šilutės sekretai“: Lietuvininkų g. 3

Publikuota: 2018 balandžio 25 Kategorija: Šilutėje

Organizatorių nuotr.Organizatorių nuotr.

Bendruomeninis projektas „Šilutės sekretai“ iš užmaršties prikels jau šeštąjį šimtmetį skaičiuojančio miesto vaizdus. Šaligatviuose prie senųjų miesto pastatų bus sukurti „sekretai“ – grūdintu stiklu dengti požeminiai „kambariukai“ , o kai kur – gal net ir nameliai ant sienos, kuriuose bus įrengti tikri kambariai, kokie kadaise buvo šiuose namuose ar pastatuose.

Pirmieji 20 „Šilutės sekretų“ bus sukurti Lietuvininkų gatvėje – „Moksleiviai pasinėrė į Šilutės miesto istoriją“.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Organizatoriai kviečia visus šilutiškius pasidalinti savo turima informacija apie senuosius namus, jų gyventojus, istorinėmis nuotraukomis ir taip prisidėti prie bendruomenę suvienijusio projekto. Rašyti galite tiesiai į redakcijas ir portalus, kuriuose rasite namų aprašymus.

„Šilutės ETA Žinios“ pristatys 4 pastatus: Lietuvininkų g. 3, 32, 38 ir 40.

Lietuvininkų g. 3

XVI – XVIII a. pr. sklypas priklausė karčemos žemei, XVIII a. pr. – XIX a. pab. – dvarui, buvo neužstatytas. XXa. sklypas priklausė Hentscher. Dalį sklypo jis pardavė, čia buvo pastatytas gyvenamasis namas. Manoma, išorė beveik nepakito, tam tikri pakeitimai padaryti planinėje struktūroje. Pastatas turi išskirtinių architektūros bruožų: pastatas mūrinis, stačiakampio plano, pusantro aukšto su centre iškeltomis mansardomis. Stogas dvišlaitis, dengtas čerpėmis. Fasadai lygūs, tinkuoti, dažyti. Labiausiai dekoruoti gatvės (pietų) ir vakarų fasadai. Pagrindinis fasadas simetriškas, centre pagrindinis įėjimas, kurį pabrėžia mansardos trikampis frontonas. Langai dekoruoti sandrikais, frontonas -lietuvių liaudies architektūrai būdingais dekoro elementais – lėkiais, ornamentuotomis vėjalentėmis.

XXa. I pusėje tai buvo gyvenamas namas, kartais patalpas I aukšte nuomodavo įvairios firmos. Kurį laiką šiame pastate buvo stotis. Iki pat šiol ant pastato matyti užrašas Klaipėda-Memel-Šilutė-Heydekrug. 1942 metais šiame name gyveno stomatologas Fritz Barkowsky. Fritz turėjo sūnų ir žmoną. Taip pat gyveno dantistė Anna Gabriel Jacksteit ir pirklys Johann Jacksteit. 1947m. pastatas nacionalizuotas

Informaciją parengė Šilutės pirmosios gimnazijos IIb klasės mokinė Simona Bendžiūtė ir istorijos mokytoja Laima Toliušienė

Rašyti komentarą