Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kuršių marių pakrantėje – ledo kalnai

Publikuota: 2011 vasario 09 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

Vytauto Jusio nuotr.Vytauto Jusio nuotr.

Prieš antradienio vidurdienį Kuršių marių ledą ties Ventės ragu, netoli Nemuno žiočių, smarkiai suplėšė stiprus vėjas. Tačiau meteorologai dar nedrįsta prognozuoti, jog dėl to į marias taps lengviau nutekėti sausumą semiančio potvynio vandenims, praneša portalas GRYNAS.lt.

Anot Vytauto Jusio, Ventės rago ornitologijos stoties vyriausiojo ornitologo, ledas pokšėdamas grūstis pradėjo prieš 10 val. 40 min.

“Suplyšęs ledas buvo nuo pat ryto – poros metrų pločio, kelių kilometrų ilgio juostomis link Nidos, Pervalkos, o paskui dėl vėjo jos ėmė plėstis. Dabar krante yra iki aštuonių metrų aukščio ledo kalnai”, – pasakojo V. Jusys.
Lionginas Pakštys, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klaipėdos skyriaus vedėjas, pasakoja, jog “šiaurinėje marių dalyje, nuo Juodkrantės, ledas daliniai išlaužytas ir išneštas buvo jau prieš savaitę, o praėjusį savaitgalį atsirado properšos ties Nemuno žiotimis”.

“Šiandien buvo stiprus vėjas, todėl pralaužė ledą dar daugiau”, – aiškina jis. Tačiau L. Pakštys nurodo, jog nors marios ir laisvėja, tai artimiausiu metu greičiausiai nepalengvins potvynių pamaryje.

“Kad vandeniui būtų lengviau nutekėti į marias, turi išsivalyti sangrūdos, be to, ir pats tas potvynių vanduo dabar sušalęs”, – aiškino L. Pakštys. Anot jo, po kelių dienų atvėsus, marios vėl galėtų pradėti stingti.

grynas.lt

Rašyti komentarą