Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Originali pažintis su Aukštumalos pelke

Publikuota: 2011 vasario 08 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Saulašarės. Jų aptinkama ir Aukštumalos pelkėje. (VSTT nuotr.)Saulašarės. Jų aptinkama ir Aukštumalos pelkėje. (VSTT nuotr.)

Nemuno deltos regioninio parko direkcijos specialistai sukūrė originalų trumpametražį  filmą  „Aukštumalos aukštapelkė“. Skambant kanklių muzikai, galėsite grožėtis pelkės vaizdais, susipažinti su jos biologine įvairove. Filmuką galite peržiūrėti „Youtube“ tinklalapyje.

8 minučių filmukas sukurtas iš Aukštumalos pelkės nuotraukų, kurios darytos nuo 2006 iki 2010 metų. Nuotraukų autorius  – Nemuno deltos regioninio parko vyr. ekologas Robertas Kubilius.

Žiūrėdami šį filmą, turėsite unikalią galimybę susipažinti su šiandienine aukštapelke, sužinoti apie jai būdingus augalus, pamatyti kraštovaizdį, patirti savitą ir nepakartojamą pelkės grožį bei suprasti, kad pelkė – tai ne tik žliugsintis purvynas su bedugniais akivarais, bet ir vienas iš nedaugelio dar likusių prieglobsčių itin retiems pelkių augalams ir gyvūnams.

Aukštumalos aukštapelkę drąsiai galima vadinti pelkėtyros mokslo lopšiu. Vokiečių botanikas Karlas Albertas Vėberis visapusiškai ištyrė šią aukštapelkę ir 1902 m. išleido pirmą pasaulyje pelkėtyros knygą – monografiją “Vegetation und Entstehung des Hochmoors von Augstumal”, kuri po šimto metų (2002 m.) buvo išversta į anglų kalbą ir pakartotinai išleista pavadinimu “C.A. Weber and the Raised Bog of Augstumal” (K.A. Vėberis ir Aukštumalos aukštapelkė).

Apie Aukštumalos aukštapelkės, kaip gamtinio komplekso, išsaugojimą buvo galvojama jau labai seniai. Jos ekploatacija prasidėjo 1882 metais ir numatoma tęsti iki 2024 metų.  Iš natūralios pelkės, kurios plotas buvo beveik 2500 ha, liko tik apie 900 ha (t.y. trečdalis pelkės). Ši pelkės dalis yra paskelbta telmologiniu draustiniu, po kurį ir siūlome pasižvalgyti.

Žiūrėkite filmuką ir grožėkitės Aukštumalos pelke: http://www.youtube.com/watch?v=TDtQIiP8oP4

vstt.lt inf.

Rašyti komentarą