Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kuo ypatingi praėjusieji metai buvo Šilutės ligoninei

Publikuota: 2018 vasario 06 Kategorija: Gyvenimas, Sveikata

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Interviu su VšĮ Šilutės ligoninės vyr. gydytoju Dariumi Steponkumi.

Parengė VšĮ Šilutės ligoninės visuomenės informavimo specialistė Viktorija Skutulienė.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

- Kokiais praėjusių metų pasiekimais pirmiausia norėtumėte pasidžiaugti?

- Džiaugiuosi mūsų įstaigos gydytojais, slaugytojomis ir kitais specialistais, jų požiūriu į darbą ir pacientus. Šilutės rajojo gyventojai pasitiki jais ir mūsų įstaiga. Praėjusiais metais gydytojų gretas papildė būrys jaunų specialistų. 2017–ieji buvo jubiliejiniai metai. Šilutės ligoninė veikia 125 metai – tai jubiliejus, kuriuo negali pasididžiuoti nė viena gydymo įstaiga Lietuvoje. Taigi, trys svarbiausi dalykai: pagarba pacientui, jauni žmonės ir istorija.

Garbingos sukakties proga Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai pasveikino ir apdovanojo mūsų gydytojus. Ilgamečiui mūsų gydymo įstaigos gydytojui Leonui Balčėnui suteiktas Nusipelniusio Lietuvos gydytojo vardas.

- Peržvelgus 2017-ųjų įvykius, galima matyti, jog būta laimėjimų, džiugų akimirkų ir reikšmingų įvykių.

- Per šiuos metus daug nuveikėme dėl pacientų ir įstaigos labui. Metų pradžioje buvo daug kalbų ir dėl eilių mažinimo ir paslaugų prieinamumo gerinimo. Tuo metu LR prezidentė D. Grybauskaitė įvardijo tai, kaip vieną iš sveikatos apsaugos sistemos problemų. Mums jas pavyko sumažinti ir pagerinti paslaugų prieinamumą.

Svarbu pabrėžti ir įvykusį Šilutės savivaldybės mero V. Laurinaičio ir adminisracijos vadovų susitikimą su Sveikatos apsaugos ministru A. Veryga. Tuo metu buvo derinamos galimybės dėl naujo kompiuterinio tomografo įsigijimo, Geriatrijos skyriaus steigimo, kitų projektų. Dėl įvairių priežasčių to padaryti nepavyko, tikiuosi, kad tai įvyks 2018 metais.

Dar vienas svarbus laimėjimas – įdiegta elektroninės sveikatos sistema, kuri naudinga tiek gydytojams, tiek pacientams.

Gydymo įstaigoje atnaujintas Vaikų ligų skyriaus pirmasis aukštas bei visas Vidaus ligų skyrius.

Tęsdami Šilutės ir Alanijos miestų bendradarbiavimą, Šilutės medikai lankėsi pas Turkijos kolegas, suderino ateities bendradarbiavimo planus.

Prieš pat Naujuosius metus mus aplankė Šilutės Šv. Kryžiaus bažnyčios klebonas Remigijus Saunorius, pašventino naująją koplytėlę skirtą pacientams ar jų artimiesiems.

Šie metų įvykiai nuteikia mus viltingai, jog 2018-ieji metai bus dar įdomesni, dar turtingesni darbais ir pasiekimais.

- Kokie metai buvo Jums asmeniškai?

- Prisiminus 2017–ųjų pradžią, pavasarį tapau Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos (LGVS) tarybos pirmininku. Tai reikšmingas įvykis man asmeniškai. Smagu, kad įvertino mane, tačiau suvokiu, kad būti pirmininku gali tas, kuris atsakingai vadovauja gydymo įstaigai. Be to, jei žmogus teisingai dirba ir priima tinkamus sprendimus, tai visko galima pasiekti bet kuriame mieste, net ir provincijoje. Dar kartą paneigsiu mitą, kad sėkmės istorijų yra tik Vilniuje, Kaune ar Klaipėdoje. Tai netiesa!

- Praėjusiais metais į užtarnautą poilsį kolegos išlydėjo keletą gydytojų ir kitų specialistų, o juos pakeitė nauji. Ką dar paminėtumėte?

- Taip. Daugelį metų dirbę gydytojai ir slaugytojos paliko mūsų gydymo įstaigą ir išėjo užtarnauto poilsio. Tai Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus gydytoja Irena Pranevičienė ir chirurgas, urologas Julius Pranevičius, Vaikų ligų skyriaus vyr. slaugytoja Renutė Misiukonienė, bendrosios praktikos slaugytoja Adolfina Rumšienė, kurie per visus savo darbo metus užtarnavo ne tik kolegų pagarbą, bet ir pacientų dėkingumą.

Deja, mus palietė ir skaudi netektis. 2017–aisiais užgeso ilgamečio, visų gerbiamo gydytojo chirurgo Algimanto Čeponio gyvybė.

Prisiminus 2017–ųjų pradžią, džiaugėmės naujagimiais, kurie gimė mūsų ligoninėje, o nuo metų vidurio akušerijos paslaugų jau nebeteikėme dėl mažo gimdymų skaičiaus, kuris nesiekė Sveikatos apsaugos ministerijos normatyvų. Tačiau mūsų rajono gimdyvės neliko be priežiūros. Mes jas nukreipėme globai Klaipėdos universitetinės ligoninės kvalifikuotų profesionalų, su kuriais glaudžiai bendradarbiaujame.

2017 metais sugriovėte mitą, kad jauni gydytojai nevažiuoja dirbti į provinciją. Per šiuos metus ligoninės kolektyvą papildė gausus jaunų gydytojų būrys. Su jais susipažinti buvę atvykę net Sveikatos ministerijos atstovų…

Taip, 2017–ieji buvo kolektyvo atnaujinimo metai. Prieš kelerius metus paskelbtas šūkis „Ligoninė – jaunimui“ davė rezultatų. Daug jaunų žmonių atėjo dirbti su savo lūkesčiais ir vizijomis.

Dauguma jaunų gydytojų sėkmingai įsiliejo į kolektyvą. Noriu pasidžiaugti mūsų gydytojais, kurių sėkmės istorijos puikūs pavyzdžiai kitiems, kaip per trumpą laiką savo darbu galima pasiekti užsibrėžtų tikslų mažame mieste.

Svarbu, kad atsinaujino ne tik gydytojų, bet ir kitų sričių specialistų, slaugytojų kolektyvas. Džiaugiuosi, jog baigusieji studijas specialistai renkasi mūsų ligoninę.

- Kokie apibendrintai buvo pasibaigę Ugninio raudonojo gaidžio metai?

- Sunkūs ir sudėtingi dėl keleto priežasčių. Viena iš jų – nestabili sveikatos sistema. Sveikatos apsaugos ministerijos pozicija ir daug įvairių norminių aktų, susijusių su įstaigų valdymu, buvo nepalankūs mūsų lygio ligoninėms. Sveikatos politikai rajono ligonines palieka tarytum užribyje, o tai netenkina rajono gyventojų. Juk mūsų rajono negalima lyginti su bet kuriuo kitu rajonu, nes yra tam tikrų istoriškai susiklosčiusių dalykų – tai stipri ligoninė ir tinkama antrinio lygio sveikatos priežiūra. Kita priežastis – finansavimo modelis, jog padaryti reikia viską, o už tai atlyginama tiek, kiek turima pinigų. Tai skaudžiai atsiliepia mūsų įstaigai, nes mes turime didelį pacientų srautą, deja, ne už visas paslaugas yra mums apmokama.

- Ko galima tikėtis iš Geltonojo šuns metų?

- Bus sunkūs, bet įdomūs metai. Vykstantys pokyčiai rodo, kad mes einame teisingu keliu. Kad ir kokia būtų sudėtinga socialinė aplinka, tačiau mūsų įstaigos pareiga gydyti Šilutės rajono pacientus. Tam esame visiškai pasirengę – moderni įranga, patalpos ir aukštos kvalifikacijos specialistai pasiruošę padėti kiekvienam, kurį užklumpa liga.

www.silutesligonine.lt inf.

Rašyti komentarą