Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Savarankiškų kandidatų naudą partijos išgaudys

Publikuota: 2011 sausio 20 Kategorija: Aktualijos, Rinkimai 2011

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Lietuvos Respublikos Seime kaip kokioje Maksimoje – apie viską pagalvota: mūsų parlamentas, vykdydamas Konstitucinio teismo valią, suteikė šalies piliečiams galimybę balotiruotis į savivaldybių tarybas ne tik politinių partijų sąrašuose, bet ir savarankiškai. Tačiau per rinkimų kampaniją jų suplaktą grietinėlę – rinkėjų  balsų, reikalingų tarybos nario mandatui gauti, perteklių – nusigriebs ne kas kitas, bet į Tarybą patekusios partijos.

Pavyzdžiui, Šilutėje kandidatais į rajono tarybos narius yra išsikėlę keturi asmenys. Vienam mandatui reikės surinkti apie 600 (gal kiek daugiau, – tai priklausys nuo rinkėjų aktyvumo per rinkimus) rinkėjų balsų. Jeigu, tarkim, už kurį nors savarankišką kandidatą balsuos 1000 rinkėjų, tai tie 400 balsų bus perleisti partijai, kuriai pritrūks mažiausiai pasitikėjimo balsų dar vienam mandatui gauti.

O jeigu kartais daugiau nei reikia pasitikėjimo balsų surinks visi keturi savarankiški kandidatai, tai aklos vištos sėkmė gali aplankyti ir daugiau partijų. O joms, žinia, formuojant naują valdančiąją koaliciją bus svarbus kiekvienas naujas mandatas.

Tačiau ir tai dar ne viskas. Praeitą savaitę “Šilutės ETA žinios” kreipėsi į Šilutės r. savivaldybės rinkimų apygardos komisijos pirmininkę Jurgitą Gurevičiūtę su klausimų, kam atitektų išrinkto nepriklausomo (savarankiško) tarybos nario mandatas, jeigu to žmogaus gyvenime susiklostytų tam tikros aplinkybės, dėl kurių jis turėtų išeiti iš Tarybos. Ir štai kas paaiškėjo (komisijos pirmininkė atsakymą pateikė šią savaitę): tokiu atveju naudos turėtų vėlgi viena iš Tarybos veikloje dalyvaujančių partijų, kuriai po rinkimų pritrūko mažiausiai pasitikėjimo balsų dar vienam mandatui gauti…

Tai užprogramuota savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisose, kurias praeitais metais patvirtino LR Seimas, vykdydamas Konstitucinio teismo valią.

Išrinktų į Tarybą partijų ir savarankiškų kandidatų galimybės dalyvauti perskirstant taip vadinamus virškvotinius pasitikėjimo balsus maždaug išsilygintų, jeigu pastarieji prieš rinkimus sudarytų savo koaliciją. Tačiau tokiu atveju jų koalicija, kad patektų į Tarybą, turėtų surinkti jau nebe 4 proc. jų apygardoje rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų (toks minimumas taikomas politinėms partijoms), bet ne mažiau kaip 6 proc.

Šilutiškiai savarankiški kandidatai į Tarybą burtis į koaliciją neskuba.

Lietuvoje savarankiškais savivaldybių tarybų rinkimų kampanijos dalyviais yra užsiregistravę apie 560 gyventojų.

Rašyti komentarą