Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kineziterapeutė Indrė Toleikytė: „Darbas su sunkiais ligoniais reikalauja pasiaukojimo, meilės ir užuojautos kitam”

Publikuota: 2017 gruodžio 05 Kategorija: Gyvenimas, Sveikata

Šilutės ligoninės nuotr.Šilutės ligoninės nuotr.

Šilutiškė kineziterapeute Indrė Toleikytė dar tik antri metai dirba VšĮ Šilutės ligoninėje. 25 metų mergina Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje kasdien rūpinasi sunkiais ligoniais.

Rūpinantis senyvo amžiaus ligoniais reikia ne tik profesinių žinių, bet ir asmeninių savybių: drąsos, nuoširdumo, žmogiškumo… Gal daugelis jaunų žmonių nė neįsivaizduotų savęs Indrės vietoje, tačiau mergina tikina esanti patenkinta savo darbu.

„Įrodžiau sau, kad įstengsiu“

Kineziterapeutė atviravo, kad prieš įsidarbinant Šilutės ligoninėje nerimavo, ar jai pavyks rasti savyje jėgų tinkamai atlikti savo darbą, kuris sunkus ne tik emociškai, bet ir fiziškai. „Mane įspėjo, kad darbas skyriuje yra savitas, tačiau aš nepabūgau, bet atvirkščiai – norėjosi išbandyti ne tik save, bet ir parodyti, kad galiu puikiai atlikti savo darbą“, – pasakojo I. Toleikytė.

Dar studijuodama Šiaulių valstybinėje kolegijoje mergina bendravo su senais žmonėmis, mokėsi dirbti su jais, atlikti įvairius pratimus jiems. Anot jos, susipažinusi kone su visais sunkiais ligoniais, kurie gydosi skyriuje Šilutės ligoninėje, tapo artima lyg su šeimos nariais. „Žmogus yra žmogus ir nesvarbu, ar jis senas, ar jaunas. Aš stengiuosi atlikti savo darbą tinkamai, su jais ir pasikalbėti, juos išklausyti. Šis darbas manęs negąsdina, aš jį atlieku nuoširdžiai. Mes, kaip šeima, kartu pasijuokiame ir rimtai pasikalbame“, – atskleidė masažuotoja.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Seniems žmonėms reikia fizinio aktyvumo, todėl, kiek įmanoma, I. Toleikytė stengiasi jiems padėti, atlikdama mankštas. „Jie nejudrūs, kai kurie judėti ir atsisako. Mes stengiamės jiems padėti tapti vėl savarankiškiems. Tiesa, vien mūsų noro neužtenka, jie ir patys turi to norėti. Nors skyriuje yra ir užsispyrusių asmenybių, kurie neturi ne tik jėgų, bet ir noro fiziniams pratimams. Mums svarbu ir juos nuteikti mankštai, todėl šis darbas ne tik fizinis, bet ir emociškai sunkus“, – apie darbą skyriuje pasakojo kineziterapeutė.

Slaugos skyriaus specialistai reikalingi rajonui

Statistikos departamento duomenimis, per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje sparčiausiai augo vyresnio amžiaus žmonių skaičius ir šiuo metu kas penktas gyventojas yra vyresnis nei 60 metų. Ne tik Lietuvos, bet ir kitų Europos valstybių visuomenė sparčiai sensta, todėl išauga globos ir slaugos paslaugų poreikis. Slauga – asmens sveikatos priežiūros dalis, kuri apima sveikatos ugdymą, stiprinimą, išsaugojimą, ligų ir rizikos veiksnių profilaktiką, sveikų ir sergančių asmenų fizinę, psichinę ir socialinę priežiūrą. Ne nuostabu, kad šiandien slaugytojo profesija – turbūt viena reikalingiausių profesijų mūsų visuomenėje, nes darbas su sunkiai sergančiais ligoniais reikalauja didžiulio pasiaukojimo, meilės bei užuojautos kitam.

Skyriaus vedėja pažymi slaugytojos profesiją, kaip vieną iš glaudžiai su pacientu susijusių profesijų. Tai sritis, kai slaugytas turi būti stipriai atsidavęs šiam darbui: jam svarbu užmegzti glaudų ryšį su pacientu, gebėti jį suprasti. Žinoma, slaugytojo, kaip ir gydytojo darbas yra nelengvas ir fiziškai, ir emociškai, nes jie rūpinasi ne tik ligoniais, bet ir jų artimaisiais, padėdami išgyventi jiems artimojo ligą ar mirtį. Tai tokios savybės, be kurių nė vienas slaugytojas negalėtų būti geru. Juk tokie slaugytojai ir yra reikalingi visuomenei. Šilutės ligoninėje ne tik slaugytojai, bet ir visi skyriuje dirbantys: vidaus ligų gydytojai, padėjėjai kitų specialybių gydytojai, yra profesionalūs, atsakingi, sutverti šiam darbui ir tokie, kokie reikalingi visuomenei.

Jie rūpinasi savo pacientų poreikiais, padeda jų šeimoms siekti kuo geresnės gyvenimo kokybės, paremia kančios metu ir kartu su jais išgyvena. Tiek gydytojas, tiek slaugytojas dirba kartu vienas kitą papildydami ir abu veikia paciento labui. ,,Specialistams tenka rasti savyje daug dvasinės ir fizinės stiprybės. Mes neretai tampame ir draugais, o kartais būname net artimesni už jų gimines. Pacientai dalinasi savo problemomis, išgyvenimais, todėl esame kaip viena didelė šeima”, – pasakojo Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus vedėja Nijolė Ramanauskienė.

Gražūs žodžiai iš pacientų artimųjų

„Mes dėkojame visiems skyriuje dirbantiems: tiek gydytojams, tiek slaugytojams ar jų padėjėjams. Mūsų šeimos narys buvo puikiai slaugomas, prižiūrimas, juo rūpinosi kaip dera, todėl esame patenkinti nuoširdžiu specialistų darbu”, – apie VšĮ Šilutės ligoninės Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus darbuotojus kalbėjo verslininkas Česlovas Ramoška. Tačiau gražių žodžių išgirdome ne tik iš švėkšniškio, bet ir kitų Šilutės rajono gyventojų. Kone daugelis pacientų ar jų artimųjų džiaugiasi skyriaus specialistais. Anot jų, ten dirbantys medikai profesionalūs, nuoširdūs, atsidavę kitiems.

VšĮ Šilutės ligoninės Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje daugelis sutiktų ligonių artimųjų sutinka, kad jų giminaičiais rūpinasi profesionalūs, atsakingi, geri žmonės. Tačiau jie ne tik, kad rūpinasi slaugomų ligonių poreikiais, bet padeda jų pačių šeimoms siekti kuo geresnės gyvenimo kokybės, o esant sveikatos sutrikimams, paremia ir kančios metu. ,,Mūsų kvalifikuoti skyriaus darbuotojai visada nuoširdžiai padeda mažinti pacientų skausmus, baimes. Visi drauge stengiamės, sukurti jaukią atmosferą, kad liga nevirstų kančia“, – sakė N. Ramanauskienė.

Slaugos kokybei skiriamas ypatingas dėmesys

Skyriuje yra teikiamos stacionarinės pirmo lygio palaikomjo gydymo ir slaugos paslaugos po gydymosi namuose, kai ambulatorinė pagalba tampa neefektyvi bei po stacionarinio gydymo, kai yra reikalingas tik palaikomasis gydymas ir slauga. Skyriuje teikiamos gydymo, slaugos, sveikatą atstatomosios procedūros – masažas, gydomoji mankšta. Taip pat teikiamos ir kitos sveikatos priežiūros paslaugos bet kokio amžiaus žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis, esant nustatytai galutinei diagnozei, kai nebereikalingas papildomas ištyrimas ir yra netikslinga reabilitacija specializuotuose skyriuose. Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje dirba vidaus ligų gydytojai, gydytoja pulmonologė, joms padeda 19 bendrosios praktikos slaugytojų, jų padėjėjos bei socialinis darbuotojas. Prireikus pacientus konsultuoja kitų specialybių gydytojai, įskaitant ir psichologą, psichiatrą. „Slaugos skyriaus medikai, ligoniams tirti naudoja visą ligoninės įrangą. Svarbu ir tai, kad ligoniai čia jaučiasi saugūs 24 valandas per parą, mat bet kada iškviečiami visų kitų sričių specialistai“, – pridūrė skyriaus vedėja.

Prieš 15 metų…

Gydytoja N. Ramanauskienė skyriui vadovauja nuo pat jo įsikūrimo dienos. Pati kilusi iš Tauragės, o baigusi Kauno medicinos institutą ir įgijusi vidaus ligų gydytojos specialybę buvo pakviesta dirbti į Šilutę. N. Ramanauskienė prisimena, kad tada dar tik kūrėsi Slaugos skyrius. Anot jos, tai sritis, kuri traukė nuo pat pradžių pradžios. Kaip ji pati pasakojo, ši sritis manęs neišgąsdino, o minčių dirbti kitokį darbą ar kitoje srityje, net nebuvo. „Žinoma, darbas skyriuje buvo sunkus, jis toks yra ir, matyt, visada bus. Tačiau tai nė kiek negąsdina. Vis tik skyriuje jau dirbu 15 metų. Juk kiekvienas darbas reikauja pastangų ir su laiku išsiugdai savyje kitų savybių”. Gydytoja atskleidė, kad skyriaus aukso amžius buvo tada, kai kartu dirbti pradėjo gydytoja Irena Pranevičienė ir Birutė Gurauskienė. Mat nuo tada skyrius ypač sparčiai plėtėsi ir, anot jos, lovadienių skaičius buvo rekordinis. „Nuo tada plečiamės neįtikėtinais tempais, tokios paslaugos paklausa yra labai didelė ir kasmet vis didėja. Pradžioje buvo 15 lovų, o dabar jų turime jau 60. Panašu, kad tai dar ne pabaiga, nes skyriuje planuojama įkurdinti dar papildomų lovų”, – kalbėjo skyriaus vedėja.

Šilutės ligoninėje 2006-aisiais įkurtas Palaikomojo gydymo ir slaugos skyrius. Tuo metu skyriuje buvo tik 25 lovos. Šiuo metu jų – 60, kurios yra finansuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų pagal sutartį su Teritorine ligonių kasa. Ankščiau skyrius buvo įsikūręs Šilutės pirminės sveikatos priežiūros centre. Dabar ligoninėje slaugomi ligoniai įkurti patalpose, kurios anksčiau priklausė dviem skyriams – buvusiame Nervų ligų ir buvusiame Chirurgijos skyriuose.

Šilutės ligoninės inf.

1 skaitytojų komentaras
2017 gruodžio 6d., 11:2278.57.245.209

Sėkmės,Indrute,-tu nuostabi

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą