Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: skaitymo terapija – būdas spręsti gyvenimo iššūkius

Publikuota: 2017 spalio 12 Kategorija: Gyvenimas, Laisvalaikis

Seminarą vedė D. Janavičienė iš Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos. (F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.)Seminarą vedė D. Janavičienė iš Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos. (F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.)

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko teorinis-praktinis biblioterapijos seminaras „Pagalba skaitymui“. Jame kalbėta apie skaitymo skatinimo iniciatyvas naudojant biblioterapiją, kaip inovatyvų metodą savęs tobulinimo, problemų sprendimo, suvokimo plėtrai. Seminaras skirtas F. Bajoraičio viešosios bibliotekos ir filialų bibliotekininkams. Jį vedė Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos mokslų departamento Bibliotekininkystės skyriaus vyr. metodininkė dr. Daiva Janavičienė.

Šis praktinis biblioterapijos seminaras buvo puiki galimybė bibliotekininkams daugiau sužinoti apie naujas skaitymo skatinimo iniciatyvas, mokytis susidoroti su informacijos perkrova.

Biblioterapija – tai sveikatinimo būdas, kai tikslingai parinkti literatūros kūriniai skaitomi, o vėliau analizuojami sprendžiant įvairias žmogaus problemas (psichologines, socialines ir kt.). Ši nemedikamentinė gydymo priemonė Lietuvoje dar nėra įprasta, tačiau biblioterapija sparčiai domisi kurortologai, psichologai, meno terapeutai, socialiniai pedagogai, bibliotekininkai. Graikų kalbos žodis „biblion“ reiškia knygą, „therapê“ – pagalbą, gydymą, psichologinių ir pedagoginių veiksnių ir veiksmų visumą, skirtą padėti žmogui fizinių ir dvasinių sunkumų, emocinių krizių atvejais.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Biblioterapijos veiklą pradėjo praktikuoti bibliotekininkai, aptarnaudami karo traumas patyrusius kareivius. Apie 1850 metus daugumoje JAV psichiatrinių ligoninių turėjo specifines bibliotekas. Meninio žodžio terapijos esmė yra nusakoma keliais terminais: biblioterapija, poetikos terapija, poezijos terapija, kūrybinis rašymas. Pagalbą gauna asmuo, savarankiškai skaitydamas rekomenduotą knygą, o biblioterapijos poveikis patiriamas diskutuojant apie perskaitytus tekstus. Knygų skaitymas – tai savęs ir pasaulio pažinimas, terapija, o biblioteka – tai ta vieta, kur kiekvienas savarankiškai ar su bibliotekininko pagalba gali atrasti mieliausią savo širdžiai knygą ir pasinerti į spalvingą, daug malonių atradimų, gerų minčių ir emocijų žadantį pasaulį.

Praktinio užsiėmimo metu bibliotekininkai atliko keletą individualių seminaro kuratorės pateiktų užduočių. Viena iš jų – trumpai prisistatyti ir pasidalinti informacija apie knygą, kuri padėjo tam tikroje gyvenimo situacijoje, kurią skaitant pajutote, kad gaunate pagalbą: emociškai pakylėjo, leido geriau suvokti painią situaciją, įkvėpė veiklai, padėjo geriau suprasti aplinką ir joje esančius žmones. Kita pateikta užduotis – kūrybinis užsiėmimas pagal Birutės Mar vaikams skirtą pasaką „Princesių sala“. Reikėjo nupiešti „Norų medį“ ir jame išdėstyti pagrindinius gyvenimo prioritetus.

Biblioterapija bibliotekose nesiejama su gydymu, išskyrus specialius atvejus, kai bendradarbiaujant su medikais taikoma klinikinė biblioterapija. Gan dažnai bibliotekose teikiamos biblioterapijos paslaugos skaitytojams, kada bibliotekininkai rekomenduoja knygas, kurios gali pagelbėti skaitytojui. Tai yra rūpesčio skaitytoju, artimo globos išraiška, naudojant bibliotekinio aptarnavimo priemones.

Bibliotekos fondo vertingumas slypi ne tame, kiek sukaupta knygų, o koks yra jų panaudojimas, cirkuliacija tarp skaitytojų.

Dalia Pupšytė, Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos bibliotekininkė

Rašyti komentarą