Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

15min.lt: Šilutės rajonas skęsta: kanalai pilni vandens, tvinsta sodybos

Publikuota: 2017 spalio 09 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

Liudo Mockaus nuotr.Liudo Mockaus nuotr.

Užtvindyti ir tik traktoriais įvažiuojami laukai, vanduo rūsiuose ir sodybų kiemuose. Kasdien pliaupiantis lietus neramina Šilutės rajono gyventojus, o ypač tai, kad gausus lietus žadamas visą šią savaitę.

Anot Šilutės rajone esančios Vainuto seniūnijos seniūno Vitalijaus Mockaus, rajone yra apsemtų kelių, pralaidų ir rūsių. Kai kurie gyventojai pranešė, jog apsemtos jų katilinės.

„Lietus pila juodai. Pralaidos išplautos, didelį rūpestį kelia, kaip jas sutvarkyti. Nesurenka kanalai vandens, per viršų eina ir kelius plauna. Neaišku, kaip bus, nes visą savaitę lietus. Žmonės prie gyvulių važiuoja su traktoriais. Vėžės išsiplovusios, su lengvosiom nebeprivažiuojama. Lietus pridarys visko, tačiau su gamta nepakovosi“, – kalbėjo seniūnas.

„Kad toks poplūdis būtų du kartus per dvi savaites, pasitaiko kartą per kelis metus ir jo pabaigos nematyti, nes kasdien lyja“, – sunerimęs sako ir Šilutės rajono savivaldybės Viešųjų paslaugų skyriaus vedėjas Remigijus Rimkus, žvelgdamas į šios savaitės orų prognozę, kuri nežada nieko gero.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Penktadienį į Šyšos upę iš intakų pateko didelis kiekis vandens, sodybose jis pradėjo veržtis į rūsius, apsėmė kiemus, o nuvykti į laukus, kur tebėra gyvuliai, įmanoma tik pasitelkus sunkiąją techniką. Žemė šiuo metu itin prisisotinusi vandens, tad nutekėjimas nevyksta.

Anot R.Rimkaus, jei savaitę nelytų, viskas susitvarkytų, tačiau meteorologai nieko gero nežada. Tiesa, šeštadienį vandens lygis upėse nuslūgo, daug kur ant kelių buvęs vanduo taip pat pasitraukė. Laimė, Nemunas kol kas sėkmingai priima vandenį, šiuo metu Šyšoje vandens lygis nukritęs 54 cm.

„Visą šią naktį lijo, šiandien irgi tikriausiai lis. Laimei, Nemuno vanduo nekyla, palankus vėjas, Šyšos vandenis priima be problemų, situacija šiuo metu tokia, kad nėra kritinė, nėra ir gera. Gyventojams, turtui liūtys kelia grėsmę, sukauptos atsargos užtvindomos ir suniokojamos. Mus neramina, kad nesiliauja lietus. Ūkininkai, miškininkai, kelininkai dėl poplūdžio skaičiuos žalą. Yra išplovimai pralaidų, reikės kreiptis lėšų. Nėra gera situacija, bet kažkaip gyvename“, – 15min sakė R.Rimkus, pirmadienį iš pat ryto dalyvavęs pasitarime dėl situacijos Šilutės rajone.

Visos Lietuvos vandens surinktuvas

Nors savaitgalį vandens lygis stabilizavosi ir daug kur nukrito, specialistai atsipūsti negali.

„Nepamirškime, kad Šilutės rajonas yra visos Lietuvos vandens surinktuvas. Nemunas patvinsta, Kauno marios paleidžia vandenį ir visa banga atkeliauja į mūsų rajoną, paskui suteka į Kuršių marias. Esame Lietuvos vandens surinkėjai.

Dabar situacija tokia, kad kitiems Lietuvos rajonams atrodo, kad pas mus eilinis įvykis, kasmet tas poplūdis, bet tai netiesa. Žiemos-pavasarinis potvynis skiriasi nuo rudens poplūdžio. Būna, kad rugsėjį, spalį ir lapkritį sausa, vandens nėra, o šiuo metu visoje Lietuvoje ne be reikalo ekstremali situacija, iškrito didžiuliai kiekiai kritulių, o pas mus dar daugiau“, – kalbėjo skyriaus vedėjas.

Derlius liks laukuose

Anot R.Rimkaus, po pirmojo potvynio, kilusio prieš porą savaičių, žmonės dar galėjo įvažiuoti į laukus ir nuimti derlių, dabar to padaryti jau nebeįmanoma.

„Galiu akcentuoti, kad po šito poplūdžio likusio turto nebus įmanoma paimti. Grūdinės kultūros, bulvės, šieno rulonai, kurie liko, viskas permirkę. Yra rizika, kad įvažiavęs į laukus neišvažiuosi“, – sakė skyriaus vedėjas.

Rusnės kelias neapsemtas

Žymiuoju Rusnės keliu galima pravažiuoti be trikdžių, kol kas Nemunas ties Rusne pakilęs 16 cm.

„Rusnės kelias nėra apsemtas, nes viskas priklauso, kiek į Nemuną parkeliauja vandens. Juk intakai yra visoje Lietuvoje, jei tuose rajonuose irgi liūtis ir ten plūsteli didelis kiekis vandens, Kauno marios prikaupusios, banga parkeliauja, nebėra kur dingt ir išsilieja į laukus, bet šiuo metu Nemuno vaga ties Rusne pakilo 16 cm, bet tai nėra daug ir situacija nėra kritinė. Kol kas Nemunas priima vandenį be problemų, dėl to ir Šyšoje krenta“, – aiškino vandens vingrybes puikiai išmanantis šilutiškis, kurio manymu, dėl klimato kaitos ateityje potvynių kaip ir uraganų vis daugės.

Vietiniai gyventojai sako, kad pastarąjį kartą taip tvinstančias upes ir upelius yra matę prieš dešimtmetį.

Jurgita Andriejauskaitė, 15min.lt

2 skaitytojų komentarai
Arvydas 2017 spalio 9d., 12:4090.138.249.143

Norėčiau pataisyti straipsnio klaidas:

1. Nemunas yra ne tik Lietuvos bet ir Baltarusijos imtuvas nes 40 proc. upės baseino yra Baltarusijos teritorija.
2. dabartinis vandens lygis prie upės yra 2,72 cm. Tai reiškia kad vanduo jau rytoj priartės prie Rusnės kelio.
3. Vanduo Nemunene nuslūgs ir dar gali pakilti nuo trečiadienio, nes žemupy pasieks Kauno HES savaitgaly kauptas ir dabar pirmadienį paleistas vanduo.
4, Stipriai turėtų pakilti vakarų upės, Minija, Šyša, Leitė, nes pastarąsais dienas gausiai palijo,

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

algimantas 2017 spalio 11d., 18:0884.15.177.217

Įdomiausia tai , kad ponas Rimkus bando išeiti į viešumą . Tai jau kažkas naujo . Gorodecką visai nustūmė

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą